Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK."— Sunum transkripti:

1 4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK

2 Aydınlatma Teknolojileri
ESKİDEN KULLANILAN AYDINLATMA ARAÇLARI : Dünyanın, başlangıcından beri, insanlar, ışık ana kaynağı olarak güneşi kullandı.Geceleri ise odun ve benzeri katı yakıtları yakarak hem ısındı hem de aydınlandı. Ö Sonradan tutuşturulacak olan yosun veya benzer bir malzemenin, içi  hayvansal yağla dolu olan delik bir kayanın, kabuğun veya diğer doğal bulunan nesnelerin içine doldurulduğu bir sistem. MÖ 4500 yıl önce Yağ kandili icat edilir.

3 Aydınlatma Teknolojileri
İlk insanlar ateşi düşen bir yıldırım sayesinde buldu daha sonra odun parçalarını birbirine sürterek ateş yakmayı öğrendiler. Daha sonra çakmak taşını keşfettiler.Sonrada kibriti buldular.Daha sonra uzun süre yanabilen ağaçlardan meşaleler yaptılar.Hayvan yağlarının içine fitil koyup mum yaptılar. Petrolün bulunmasından sonra uzun süre gaz lambaları kullanıldı.Karpit taşının suya atarak asetilen gazı elde edildi bu gaza uygun lambalar kullanıldı. Elektrik bulunduktan sonra Thomas Alva EDİSON adlı ABD li mucit elektrik ampulünü icat etti.

4 Aydınlatma Teknolojileri
Böylece modern aydınlatma devri başladı. Bilim adamlarının sayesinde günümüzde modern aydınlatma araçlarına kavuştuk.Eski Aydınlatma araçları çok dayanıklı değildiler bitebiliyorlardı.Yangın çıkmasına neden oluyor ayrıcada çıkardıkları duman ve gazla çevreyi kirletiyorlardı.Şimdi kullandığımız aydınlatma araçları hem daha temiz hem de kolay kullanılabilir. Eskiden insanlar ateşi aydınlatma aracı olarak kullanıyorlardı. Sonra evler mum ve kandiller kullanarak aydınlatıldı. Ama bunlardan sağlanan ışık çok zayıftı. Bundan dolayı daha çok ışık veren yani fitilli gaz lambaları geliştirildi. Gelişen teknoloji sayesinde mumun,kandilin,ve gaz lambasının yerini elektrikle çalışan lambalar aldı.

5 Bilim Adamları : Thomas Edison ve Swan = lamba
Patentlerinin çoğu Amerika’nın haricinde Almanya, Fransa ve Alexander Just ile Franz Hanaman Tungsten telin kullanıldığı lambayı geliştirdiler. 1907’de ABD’de üretim başladı. 1908’de de haddeden geçirilmiş tungsten elde edildi. Böylece bugünkü lambalar üretilmeye başlandı .


"4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları