Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ders: Fen ve Teknoloji Sınıf: 4 Konu: Işık Kazanım:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ders: Fen ve Teknoloji Sınıf: 4 Konu: Işık Kazanım:"— Sunum transkripti:

1 Ders: Fen ve Teknoloji Sınıf: 4 Konu: Işık Kazanım:
1.1. Varlıkları karanlıkta net olarak göremeyeceğinin farkına varır. 1.2. Görebilmek için ışığın gerekli olduğunu ifade eder. 2.1.Bazı cisimlerin çevrelerine ışık yaydıklarını gözlemler (BSB-1). 2.2. Farklı ışık kaynaklarına örnekler verir. 2.3. Işık kaynaklarını, doğal/yapay oluşları ve parlaklıkları bakımından sınıflandırır (BSB-5, 6; FTTÇ-3). 3.1. Geçmişten günümüze çeşitli tekniklerle geliştirilen aydınlatma araçlarına örnekler verir.

2

3 Çocuklar benim adım Mırmır. Beni görüyor musunuz? Peki öğretmeninizi.
Görüyorsunuz değil mi? Peki nasıl görüyorsunuz? Gözlerimiz görmemizi sağlıyor ama niye gece çok iyi göremiyoruz?

4 Gündüz çok iyi görmemize karşın gece karanlıkta iyi göremeyiz bazen ise hiç göremeyiz bunun başlıca nedeni ışıktır. Işık: Cisimleri görmeyi, renkleri ayırt etmeyi sağlayan fiziksel enerjidir. Gündüz Gece

5 Peki ışık etrafa nasıl yayılıyor? Niye gece de aydınlık olmuyor?

6 Güneş Ateş Fener Mum Floresan
Peki etrafımızda hangi ışık kaynakları var ? Güneş Ateş Ampul Fener Gaz Lambası Mum Floresan El Feneri

7 Bu ışık kaynaklarının bazıları doğada kendiliğinden bulunup ışık yayarken bazıları da insanlar tarafından yapılmıştır. Doğada kendiliğinden bulunan ve ışık veren kaynaklara Doğal ışık kaynakları; insanlar tarafından yapılan ışık kaynaklarına da yapay ışık kaynakları denir. Peki insanlar niçin bir yapay bir ışık kaynağına ihtiyaç duymuştur?

8 Şimdi insanlar çeşitli teknolojilerle çevreyi aydınlatıyor
Şimdi insanlar çeşitli teknolojilerle çevreyi aydınlatıyor. Peki bundan yıllar önce insanlar çevreyi nasıl aydınlatıyordu?

9 Bundan 5 000 yıl önce Sümerler yağ lambalarını buldu.
Bundan yıl önce insanlar meşale yapmayı öğrendi. Bundan yıl önce Sümerler yağ lambalarını buldu. 1800 lü yıllarda gaz lambaları sokak aydınlatılmasında kullanıldı 1879 da Tomas Edison ampulü icat etti. 1927 de Floresan lamba icat edildi.

10 Peki ışığı istediğimiz gibi kullanabilir miyiz ya da kullanmalı mıyız
Peki ışığı istediğimiz gibi kullanabilir miyiz ya da kullanmalı mıyız? Tabikide ışığı istediğimiz gibi kullanabiliriz fakat fazla ışık özellikle gözlerimize zarar verir. Ayrıca fazla ışık kullanmak fazla enerji harcamamıza sebep olacağından bütçemizi de olumsuz etkileyebilir.

11 Işık Kirliliği nedir? Yanlış yerde ,yanlış yön ve yanlış zamanda ışık kullanılmasıdır. Işık kirliliği hava kirliliği gibi zehirleyici değildir ancak insan sağlığına zarar verir.

12 Deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtadan çıktıktan sonra ışığa yönelir ve denize ulaşamazlar bu da nesillerinin tükenmesine sebep olur. Gökdelenlerdeki fazla aydınlatmalar göçmen kuşların gözlerini etkilediği için bir çok göçmen kuş sürüsünü kaybeder, bazıları bu gökdelenlere çarpar.

13 Eğlenelim Öğrenelim D O Ğ A L Y O A Ğ G P R Ü A N Y S 1 E A
6 1-Cisimleri görmeyi, renkleri ayırt etmeyi sağlayan fiziksel enerjidir. 2- Başlıca ısı ve ışık kaynağımız. 3- Mum ve fener hangi tür ışık kaynaklarıdır? 4- Edison tarafından icat edilen ışık kaynağı. 5-Ateş böceği hangi tür ışık kaynağıdır. 6- Işık ………….. olarak yayılır. 7- ışığın gereksiz ve fazla kullanılmasından kaynaklanır. 3 5 D O Ğ A L Y O 2 A Ğ G P R Ü 4 M P U L A N Y S 1 E A 7 I K K İ R İ L İ Ğ İ Ş I L Ş I K

14 yapay doğal yapay yapay yapay doğal

15

16 D D Y D

17 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
Hazırlayan ve Sunan; a teşekkürler…

18

19


"Ders: Fen ve Teknoloji Sınıf: 4 Konu: Işık Kazanım:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları