Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Objektif tablası REVOLVER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Objektif tablası REVOLVER."— Sunum transkripti:

1 Objektif tablası REVOLVER

2

3 Objektiflerin görevi Objeden gelen ışık demetlerini toplamak ve
büyümüş gerçek görüntü oluşturmaktır.

4 Oküler Fonksiyonu: Tüp içinde objektif tarafından oluşturulan görüntüyü büyütmek Zahiri görüntüyü hazırlamak, Objektifin ışık kusurlarını düzeltmek.

5 Genellikle okülerlerde büyütme oranı X10’dır.
Büyütme oranını arttırmak için oküler büyütmesini arttırmak önerilmez. Genel kural olarak küçük büyütmeli objektiflerle büyük büyütmeli oküler, büyük büyütmeli objektifle küçük büyütmeli oküler kullanılır.

6 Objektif büyütmesi X Oküler büyütmesi
Büyütme değeri Objektif büyütmesi X Oküler büyütmesi Örnek: 40 X 10 = 400 Fotomikrograflarda: Objektif X Oküler X Ara faktör = Total Magnifikasyon. 40 X X = 500

7 Kondansör Fonksiyonu:
Işığı obje üzerinde odaklamak ve yoğunlaştırmaktır. Böylece ışığın dağılarak görüntüyü bozması önlenir ve rezolüsyon artar. Sıcak lambayı optik bölümlerden ve kullanıcıdan uzak tutar.

8

9 Diyafram Işık kaynağından gelen ışık demetinin çapını kontrol etmek için kullanılır. Işık kaynağının üstünde ve kondansörün altında yerleşiktir. Işığın şiddetini azaltmak için değil, en iyi kontrast ve rezolüsyon elde edilecek ışık çapını ayarlamak için kullanılır.

10 Karanlık alan mikroskobu
Dark-field (D) özellik normal aydınlık alan (H) mikroskop kondansörüne eklenmiş bir halka ile yapılır. Işığı kıran kısımlar siyah bir zeminde parlak cisimler olarak görülür. Beraber faz kontrast da eklenebilir.

11

12 Faz Kontrast (PH) Mikroskop
1950’lerde geliştirildi. Canlı incelemelerde kullanılır. Boyasız preparatlarda yalancı 3D görüntüler sağlanır. Daha ilerisi Hoffman ve DIC (Diferensial Interferans Kontrast) objektiflerdir. Kondansör (PH) ve objektif buna uygun olmalıdır. Yaygın kullanılır.

13 Polarizasyon mikroskobu
Daha çok mineralojide (kristal yapıları incelemede) kullanılır. Biyolojide ışığı çift kıran (bifraction) bazı yapılar (kollajen, kemik lamelleri gibi) incelenir. Bir polarizer ve analizer eklenmiş özel bir ışık mikroskobudur. Çok yaygın değildir.

14 Flüoresan mikroskop Işık kaynağı olarak daha parlak-kuvvetli beyaz ışık veren civa buharlı veya xenon lambalar kullanılır. Epi-illüminasyonla aydınlatma yapılır. Bir uyarma (exitasyon) ve bir yayma (emisyon) filtresi ve dikroik ayna eklenmiş özel bir mikroskoptur. Yaygın kullanılır.

15 S100 + NeuN + DAPI


"Objektif tablası REVOLVER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları