Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sütçü Sığır İşletmelerinde Kaba Yem Kalitesi, Rasyon Maliyetleri ve Karlılık Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA Konya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sütçü Sığır İşletmelerinde Kaba Yem Kalitesi, Rasyon Maliyetleri ve Karlılık Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA Konya."— Sunum transkripti:

1 Sütçü Sığır İşletmelerinde Kaba Yem Kalitesi, Rasyon Maliyetleri ve Karlılık Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Eğitim Programı 07.12.2015 Grand Otel - KARAMAN

2 Sütçü Sığır İşletmelerinde Gelirler Giderler Prof.Dr. Behiç COŞKUN Süt Buzağı – Besi - Düve Reforme Hayvanlar Gübre Yem İş gücü Sağlık Harcamaları Su Elektrik Akaryakıt Bakım onarım İdari Giderler Amortismanlar Faiz Sigorta Vs vs

3 Karlılık Süt Fiyatı Satılan Süt Miktarı

4 Ulusal Süt Konseyi, Süt Fiyatları http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/ana/fiyatlar.asp 1,15 TL/Litre 0,38 $ /litre 0,33 E /litre

5 ABD de Süt Fiyatları cent/litre http://www.ers.usda.gov/data-products/dairy-data.aspx

6 Avrupa Birliğinde Süt Fiyatları, euro

7 Kuzu ve Dana Eti Fiyatları http://www.ukon.org.tr/fiyatlar/fiyatlar.html 08/10/2015 Yağsız Dana: 25.23 TL Yağsız Kuzu: 23.10 TL

8 Sütçü Sığır İşletmelerinde Gelirler Giderler Prof.Dr. Behiç COŞKUN Süt Buzağı – Besi - Düve Reforme Hayvanlar Gübre Yem İş gücü Sağlık Harcamaları Su Elektrik Akaryakıt Bakım onarım İdari Giderler Amortismanlar Faiz Sigorta Vs vs

9 İşletme Maliyetleri İçerisinde Yem Giderlerinin Payı %70 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

10 İşletme Maliyetleri İçerisinde Yem Giderlerinin Payı,% GenelAydınDenizliNiğdeKonya Toplam Yem Masrafı59,0153,5559,8961,4661,13 İşletmede Yetişen Kons yem0,390,950,590,00 İşletmede Yetişen Kaba yem24,9536,1625,5223,7514,39 Satın Alınan Kons yem55,8448,1458,6959,0357,48 Satın Alınan Kaba Yem18,8214,7515,2017,2228,13 Murat, H. 2011. Ege ve Orta Anadolu bölgesi damızlık sığır yetiştirici birliklerine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ekonomik analizi, A.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Buzağılara verilen Süt4,244,184,174,124,47 Genel63,2557,7364,0665,5865,60 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

11 İşletmede Yem Giderlerinin Azaltılması Prof.Dr. Behiç COŞKUN Sütçü sığır işletmelerinde yem giderlerinin azaltılması işletme karlılığı açısından en önemli noktadır.

12 İşletmede Yem Giderlerinin Azaltılması Prof.Dr. Behiç COŞKUN 1.Yemlerin Etkin Kullanımı 2.Düşük Maliyetli Yem Temini 3.İşletmede Üretilen Yem Oranının Artırılması 4.Kaliteli Kaba Yem Kullanımı 5.Kaliteli Karma Yem Kullanımı 6.Düşük Maliyetli Yan Ürünlerin Temini 7.Yem Katkı Maddeleri !!!

13 Yemlerin Etkin Kullanımı  Kanatlılarda yemlerin etkinliğini ölçmek için sık kullanılan bir birim FCR Yem/Canlı Ağırlık Artışı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

14 Süt İnekçiliğinde Yemin Etkinliğini Ölçmede Kullanılan Bir Metot Var mı?  Ne Kadar Yem Veriyoruz? Prof.Dr. Behiç COŞKUN  Ne Kadar Süt Alıyoruz?

15 Yem Kısmi Verimliliği GenelAydınDenizliNiğdeKonya Yem Kısmi Verimliliği (Üretilen süt/Tüketilen Kuru Madde) 0,790,900,790,780,68 Murat, H. 2011. Ege ve Orta Anadolu bölgesi damızlık sığır yetiştirici birliklerine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ekonomik analizi, A.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Prof.Dr. Behiç COŞKUN Yemin Süte Dönüşüm Etkinliği

16 Prof.Dr. Behiç COŞKUN Süt Verimi (SV)30 Yağ Oranı (%F)3,8 Protein Oranı (%P)3,2 Kuru Madde Tüketimi ( Y )23 Yağ Verimi (F)1,14 Protein Verimi (P)0,96 %3,5 Düzel. Süt Verimi(DSV) (= 0,432SV+16,23F) 31,5 Enerji Düzel. Süt Verimi(ESV) (=12,82F+7,13P+0,323SV) 31,1 Yemin Süte Dönüşüm Etkinliği (SV/Y) 1,30 Yemin Süte Dönüşüm Etkinliği (DSV/Y) 1,37 Yemin Süte Dönüşüm Etkinliği (ESV/Y) 1,35

17 Prof.Dr. Behiç COŞKUN Grup Sağmal Gün SayısıSDE Tüm Hayvanlar 150 - 2251.4 - 1.6 1. Laktasyon Grubu < 901.5 - 1.6 1. Laktasyon Grubu > 2001.2 - 1.3 2. Laktasyon Grubu < 901.6 - 1.8 2. Laktasyon Grubu > 2001.3 - 1.4 Doğum Sonrası (Fresh) < 211.1 - 1.2 Problemli Sürüler 150 - 200< 1.3 Yemin Süte Dönüşüm Etkinliği

18 Karlılıkta Bir Diğer Önemli Parametre Süt / Yem Fiyat Oranı (SYFO)-2015 Kasım Süt Fiyatı 115 100 Mısır 75 50 Soya Küspesi140 9 Kaba yem (Kuru Yonca-Mısır silajı)50 41 Yem Fiyatı (Mısır*0,50+Soya Küspesi*0,09+Kaba Yem*0,41) 70,6 Süt/Yem Fiyat Oranı = Süt Fiyatı/Yem Fiyatı 1,63 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

19 Karlılıkta Bir Diğer Önemli Parametre Süt / Yem Fiyat Oranı (SYFO)-2012 Haziran Süt Fiyatı80 100 Mısır60 50 Soya Küspesi100 9 Kaba yem (Kuru Yonca-Mısır silajı)45 41 Yem Fiyatı (Mısır*0,50+Soya Küspesi*0,09+Kaba Yem*0,41) 57,5 Süt/Yem Fiyat Oranı = Süt Fiyatı/Yem Fiyatı 1,39 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

20 Karlılıkta minumum rakam 2,50 Prof.Dr. Behiç COŞKUN Süt Yem Fiyat Oranı Ne Olmalı?

21 ABD Süt Yem Fiyat Oranı Prof.Dr. Behiç COŞKUN EylülEkimKasımAralıkOcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosOrtalam 1999/00 4,093,963,873,243,072,942,882,842,722,973,313,373,27 2000/01 3,363,123,053,043,033,063,223,293,473,743,623,643,30 2001/02 3,753,553,292,993,073,002,872,812,642,552,362,272,93 2002/03 2,302,462,442,452,422,332,272,252,182,192,592,892,40 2003/04 3,113,233,052,852,702,602,813,113,163,122,962,932,97 2004/05 3,243,293,573,673,493,483,333,182,962,942,983,083,27 2005/06 3,273,393,463,293,162,932,702,462,352,382,352,482,85 2006/07 2,612,512,442,432,452,332,392,502,562,883,173,192,62 2007/08 3,193,103,052,852,652,242,071,951,831,871,901,812,38 2008/09 1,902,022,011,921,601,511,551,581,491,471,591,801,70 2009/10 2,002,112,262,422,332,342,182,192,182,262,302,362,24 2010/11 2,362,402,231,981,962,012,121,811,731,881,921,842,02 2011/12 1,841,821,871,811,721,551,481,451,341,371,331,371,58 2012/13 1,591,74 1,651,581,521,481,54 1,521,531,691,59 2013/14 1,882,122,272,302,462,582,542,422,232,192,362,632,33 2014/2015 2,962,922,752,402,112,052,011,951,962,062,012,112,27 2012/16 2,252,29

22 Süt Yem Fiyat Oranı Ne Olmalı? Prof.Dr. Behiç COŞKUN http://www.ers.usda.gov/data/feedgrains/Table.asp?t=15

23 Karlılıkta Bir Diğer Önemli Parametre Süt / Yem Fiyat Oranı (SYFO)-2015 Nisan-EU Süt Fiyatı 32 100 Mısır 15,3 50 Soya Küspesi 32,5 9 Kaba yem (Kuru Yonca-Mısır silajı) 14 41 Yem Fiyatı (Mısır*0,50+Soya Küspesi*0,09+Kaba Yem*0,41) 16,5 Süt/Yem Fiyat Oranı = Süt Fiyatı/Yem Fiyatı 1,96 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

24 Maliyetlerin En Aza İndirilmesi  Bu tür istikrarsızlık her sektörde gözlenmektedir.  Sürekli ürün maliyetlerini en aza indirebilmek için çaba gösterilmeli  Yetiştirici ve Üretici Birliklerinin ve diğer sektör kuruluşlarının yol gösterici olması lazım Prof.Dr. Behiç COŞKUN

25 Maliyetlerin En Aza İndirilmesi 1. Sürünüzü sürekli ıslah ediniz yüksek verimli hayvanlar bulundurunuz

26 Farklı süt verimlerinde enerji ve protein ihtiyaçları Süt Verimi, kg/gün KMT, kg/gün HP, g/gün MP, g/gün NEL, Mcal/ gün Yaşama Payı 11,612907139,70 1015,21727117516,76 2018,72493163823,83 3022,33259210130,89 4025,34025256437,95 5029,44791302645,02 10 kg Süt 50 kg Süt 30 kg Süt Prof.Dr. Behiç COŞKUN

27 Örnek Rasyonlar Süt Verimi Fiyat,Krş 403530252015 Mısır Silajı,1325,0023,00 Buğday Samanı121,00 2,002,50 4,00 Yonca Kuru Otu,404,00 3,00 2,001,50 Pamuk Tohumu, Lintli521,50 Bira Posası,Yaş147,50 5,00 Karma Yem8513,5011,509,607,405,003,50

28 Verilerin Değerlendirmesi Prof.Dr. Behiç COŞKUN 403530252015 Süt Verimi 403530252015 Kuru Madde Tüketimi 262422201817 Süt Geliri 482824201612 Yem Gideri 22,019,717,615,612,710,8 Yemin Süte Dönüşüm Etkinliği 1,541,461,361,251,110,88

29  Tğrkiye’de Sığır Sayısı

30  Sağılan Sığır Sayısı

31  Süt Üretimi, ton/yıl

32  Hayvan Başına Alınan Süt Verimi

33 Türkiye’de Süt Üretimi 2014 yılı Toplam Süt Üretimi 18.5 milyon ton İnek Sütü 16,9 milyon ton Prof.Dr. Behiç COŞKUN

34 Süt İneği Başına Yıllık Süt Üretimi ~3000kg 1980 2010 600 3000 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

35 Süt Verimi Bakımından Ülkeler Karşılaştırılması http://statinfo.biz/Geomap.aspx?act=6243&lang=2 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

36

37 ABD’de yıllara göre sütçü sığırlarda süt verimindeki değişim Ülke ortalaması 35 yılda verim iki katına çıkmıştır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

38 ABD’de Yılın Starı ödülünü alan ineklerin yıllık süt verimleri Yıl Süt Verimi, ton/yıl 1980 9,8 1990 11,6 2000 13,0 2005 13,7 2006 13,8 200714,9 200819,2 200921,1 201026,5 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

39 ABD Holstein Yetiştiricileri Birliği 2010 Yılının Starı Ödülü İneğin Adı: Scarlet-Summer RB Gwendelyn Yaş: 5 2X 365d Yıllık Süt Verimi: 26,4 Ton Süt Yağ Oranı: % 5.2 Yağ Üretimi: 1360 kg Süt Protein Oranı: %2.9 Yağ Üretimi: 760 kg Prof.Dr. Behiç COŞKUN

40 ABD Holstein Yetiştiricileri Birliği 2011 Yılının Starı Ödülü İneğin Adı: Flower Yaş: 5 2x305 Süt Verimi: 22,6 Ton 2X 365d Yıllık Süt Verimi: 26,8 Ton Süt Yağ Oranı: % 4,2 Yağ Üretimi: 1120 kg Süt Protein Oranı: %2.9 Yağ Üretimi: 790 kg

41 ABD Holstein Yetiştiricileri Birliği 2012 Yılının Starı Ödülü İneğin Adı: Siemers Alisha Gold Ava Yaş: 5 2X 365d Yıllık Süt Verimi: 25,6 Ton Süt Yağ Oranı: % 4,1 Yağ Üretimi: 2301 kg Süt Protein Oranı: %3,3 Yağ Üretimi: 1865 kg Prof.Dr. Behiç COŞKUN

42

43 Yorumsuz

44

45 Prof.Dr. Behiç COŞKUN Maliyetlerin En Aza İndirilmesi 2. Yüksek kaliteli kaba yem kullanınız.

46 Süt İneklerinin Beslenmesinde Kaba Yemlerde Kalite Sorgulaması Kaba Yem Oranı Verim Kaliteli Kaba Yem ile Hayvan Sağlığı İşkembe Sağlığı

47 Süt İneklerinin Temel Kaba Yem Kaynakları 1. Kuru Yonca 2. Mısır Silajı 3. Saman 4. Fiğ 5. Hububat Hasılları 6. Korunga 7. …… 1. Mısır Silajı 2. Kuru Yonca 3. Saman 4. Fiğ 5. Hububat Hasılları 6. Vs. 7. …… 1. Saman 2. Mısır Silajı 3. Kuru Yonca 4. Fiğ 5. Hububat Hasılları 6. vs 7. ……

48 Yem Bitkisi Ekim Alanı Yıl Ekilebilir Alan, bin hektar Yem Bitkisi Alan, Yem bitkisi Ekim Alanı Oranı 2004 26 593 809 3,04 2005 26 606 942 3,54 2006 25 876 1 216 4,70 2007 24 888 1 601 6,43 2008 24 505 1 589 6,48 2009 24 294 1 484 6,11 2010 24 395 1 461 5,99 2011 23 614 1 510 6,40 2012 23 782 1 956 8,23 2013 23 811 1 875 7,88 TÜİK-2014

49 Yem Bitkileri Ekiliş Alanları ve Üretimleri

50 Yem Bitkisi Üretimi Yıllar Yeşil Ot Verimi,ton 2010 29.866.010 2011 31.565.527 2012 34.114.489 2013 38.652.942 TÜİK-2015 201444.144.380

51 Alan,daÜretim Yonca6 923 055 13 432 968 Fiğ4 269 3484 168 085 Mısır4 149 52922 712 919 Korunga1 949 0881 646 256 Yulaf826 2821 156 553 Mürdümük231 804146 812 Buğday175 820111 867 Tritikale71 66284 310 Yem Şalgamı63 992319 970 Burçak47 72330 455 Bezelye37 39570 422 Arpa35 10050 752 Hayvan Pancarı27 224127 300 Sorgum17 83959 033 Çavdar9 8667 177 İtalyan Çimi4 83217 023 Üçgül4 1502 478 Toplam18.844.70944.144.380 2014 yılı yem bitkileri Üretim alanı ve miktarları

52 SığırKoyunKeçiToplam 201414 223 10931 140 24410 344 93655 710 302 BBHB 12 800 7982 802 622 827 59516 347 357 Yıllık Yeşil Kaba Yem İhtiyacı, ton 238 671 418 Yeşil Kaba Yem Üretimi, ton44.144.380 İhtiyacın Karşılanma Oranı, %,18,5 BBHB Başına Düşen Yeşil Kaba Yem, kg 2,700

53 kg/gün hayvan Ton/yıl Hayvan Yuvarl. Ton/yılTL/kgTL/yıl Sağmal Hayvan kapasit. Göre, TL/yıl 100 Sağmal Kapasiteli İşletme, TL Mısır Silajı207.3008.0000,15012001.800180.000 Kuru Yonca51.8252.0000,55011001.650165.000 2.3003.450345.000 Bir Süt İneği İşletmesinde Kuru Yonca ve Mısır Silajının Yıllık Maliyeti

54 Süt İneklerinin Beslenmesinde Kaba Yemlerde Kalite Sorgulaması VERİLECEK YEMLER Mısır Silajı, %30-35 KM20,00 Buğday Samanı2,00 Yonca Kuru Otu,Çiç.Başı5,00 Sığır Süt Yemi,21 HP, 2650 ME9,00

55 Süt İneklerinin Beslenmesinde Kaba Yemlerde Kalite Sorgulaması VERİLECEK YEMLER Düşük K İyi K Mısır Silajı, %30-35 KM 20,00 Mısır Silajı, Körpe <%25 KM20,00 Buğday Samanı2,00 Yonca Kuru Otu,Çiç.Başı 5,00 Yonca Kuru Otu,tam çiçekte5,00 Sığır Süt Yemi,21 HP, 2650 ME9,00 Proteine göre süt verimi2630 Enerjiye göre süt verimi2530

56 Süt verimi 5 kg/gün artıca Süt verim artışı, kg/gün Yıllık süt Verim artışı,kg Süt fiyatı TL/kg Süt artış tutarı, TL/yıl 518250,13 2372

57 kg/gün hayvan Ton/yıl hayvan Yuvarl. Ton/yılTL/kgTL/yıl Sağmal Hayvan kapasit. Göre, TL/yıl 100 Sağmal Kapasiteli İşletme, TL Mısır Silajı207.3008.0000,15012001.800180.000 Kuru Yonca51.8252.0000,55011001.650165.000 2.3003.450345.000 Bir Süt İneği İşletmesinde Kuru Yonca ve Mısır Silajının Yıllık Maliyeti

58 1.Dengeli Beslenme

59 Sığırlar İçin Besin Piramidi Kaba Yem “Dolgu Maddesi” Tane Yemler Yan Ürünleri Rumende Yıkımlanan Proteinler Vitamin ve Mineraller Yem Katkı Maddeleri Yağ Bypas İlaveleri Protein Landquist,1995 Kaba yeminiz kalitesiz ise

60 Kaba Yemler “Besin Madde Kaynağı” “Dolgu Maddesi” Tane Yemler Yan Ürünleri Rumende Yıkımlanan Proteinler Vitamin ve Mineraller Yem Katkı Maddeleri Yağ Bypas İlavleri Protein Paulson,2006 Kaba yeminiz kaliteli ise

61 Prof.Dr. Behiç COŞKUN Maliyetlerin En Aza İndirilmesi 2. Çevrenizde ya da bölgenizdeki ucuz yem kaynaklarını araştırınız.

62  Konya’da 4 şeker fabrikası var.  Nakliye masrafı çok düşük  Şeker Pancar Posası  Melas  Pancar Yaprağı Prof.Dr. Behiç COŞKUN Maliyetlerin En Aza İndirilmesi

63  Dengeli Rasyon Kullanımı  Profosyonel Yardım Prof.Dr. Behiç COŞKUN Maliyetlerin En Aza İndirilmesi

64 Prof.Dr. Behiç COŞKUN Maliyetlerin En Aza İndirilmesi ?

65 Teşekkürler


"Sütçü Sığır İşletmelerinde Kaba Yem Kalitesi, Rasyon Maliyetleri ve Karlılık Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA Konya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları