Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde."— Sunum transkripti:

1

2 PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde yapacakları çalışmalardır. (ilköğ. Kur. Yön.mad.4-o) 1.2. ve 3. sınıflarda öğrencilerin proje çalışmaları tamamen öğretmen gözlemlerine dayanır. 4.5.6.7. ve 8. sınıf öğrencileri, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel yada grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlar. Önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilir. Her proje o dersin müfredatı içinde yer alan kazanım ya da kazanımlara yönelik olmalıdır. Kesinlikle müfredat dışı bir proje verimemelidir.

3 PROJELER-2 Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek öğretmenin belirleyeceği süre içinde çalışmalarını teslim ederler. Projeler verildikleri dönemde değerlendirilir. Öğrenciler bir dersten üçten fazla proje aldıkları taktirde projelerin ortalamaları alınır. Projeler hangi dönem verilecekse o dönemin en geç ilk dördüncü haftası öğrencilere duyurulmalıdır. Öğrencilere projelerin yapımı ve tamamlanması için en az 2 aylık bir süre tanınmalıdır? Öğrencilerin hangi ders ya da derslerden proje alacağına 1- 4. sınıflarda sınıf öğretmeni, 5 - 8. sınıflarda ise şube rehber öğretmeni karar verir.

4 Projeler ölçüm, grafik, deney, şekil ve içerik bakımından zenginleştirilmelidir. Proje verilen öğrencinin ilgi ve isteklerine dikkat edilirken çevrenin imkanları da göz ardı edilmemelidir. Bilimsel bir çalışmanın aşamaları hakkında öğrenciler bilgilendirilmeli ve projelerin yapımı sırasında da öğrencilerden istenmelidir. Projeleri hazırlayan kişilere arkadaşlarına hitaben sunumu yaptırılmalıdır. Böylece sunanların özgüvenleri gelişirken dinleyenler de bilgilendirilmiş olacaklardır.

5

6 Öncelikle şube rehber öğretmenleri tarafından öğrencilere proje tercih dilekçeleri dağıtılır ve öğrencilerin kendi özgür iradeleri ile tercih dilekçelerini doldurur. Bu dilekçeler toplanarak şube öğretmenler kurulu ya da rehber öğretmen tarafından değerlendirilir. Öğrencinin hangi dersten proje alacağı şube rehber öğretmeni tarafından kendisine bildirilir.

7

8

9

10

11 6-A SINIFI PROJE DAĞILIM LİSTESİDİR

12 Çeşitli proje konularının bulunduğu liste branş öğretmenleri tarafından hazırlanarak sınıf panolarına asılmalıdır. Öğrencilere proje konularını inceleme ve karar vermeleri için ortalama birkaç günlük süre verilmelidirr.

13

14 7. SINIFLAR TERCİHLİ PROJE LİSTESİ

15

16 Bu süre sonunda gelen istekler öğretmen tarafından listelenmelidir. Tercih edilen konular imza karşılında öğrencilere proje olarak verilmelidir.

17 Sigaranın sağlığa zararları Hücre organellerini çizerek görevlerini yazınız. Atatürk’ün bilim ve fenle ilgili sözleri 2008 SBS 6.sınıf fen soruları ve çözümleri Ergenlik döneminde kız ve erkeklerde görülen değişmeler Gelişmiş ve az gelişmiş hücre çizimleri karşılaştırılmaları Seri ve peralel devreler Potansiyel ve kinetik enerji 2009 8. sınıf SBS fen soruları ve çözümleri 2010 8. sınıf SBS fen soruları ve çözümleri 2011 8. sınıf SBS fen soruları ve çözümleri Sıvılarda kaldırma kuvveti Mendel yasaları Adaptasyonlar ve önemi

18 Branş öğretmenleri tarafından her öğrenciye proje yönergesi hazırlanarak verilir. Bu yönergelerde Projenin konusu, hangi kaynaklardan bilgi toplayabileceği, projeyi nasıl hazırlayacağı, dereceli puanlama anahtarı ve son teslim tarihi mutlaka belirtilmelidir.

19 15/12/2012

20

21

22

23 SORULAR-CEVAPLAR Bir öğrenci isterse birden fazla dersten proje alabilir mi? CEVAP: Evet alabilir. Bir öğrenci isterse aynı dersten birden fazla proje alabilir mi? CEVAP: Evet alabilir. Bir öğrenci isterse her iki dönemde de proje alabilir mi? CEVAP: Evet alabilir.

24 Öğretmen öğrencilere proje verirken nelere dikkat etmeli? CEVAP:Öğrencinin ilgi, istek ve ihtiyacına. Not çizelgesinde proje notları için 3 sütun ayrılmış. Öğrenci aynı dersten üçten fazla proje almaları halinde nasıl bir uygulama yapılabilir? CEVAP: Projelerin ortalamaları yazılabilir. Öğrencinin hangi ders ya da derslerden proje alacağına kim karar verir? CEVAP: Şube öğretmenler kurulu veya şube rehber öğretmen Grup halinde verilen projelerde nelere dikkat edilmelidir? CEVAP: Grubun heterojen olmasına dikkat edilir. Okul başarısı düşük, orta ve iyi öğrencilerden oluşan bir grup kurulmalıdır.

25 Proje gruplarında görev bölümü yapmak gerekir mi? CEVAP: Öğrencilerin kendi aralarında görev bölümü yapmaları gerekir. Grup üyelerinin her birine aynı not mu? Yoksa farklı not mu verilir? CEVAP: Projenin yapım ve sunum aşamalarındaki performanslarına göre farklı puanlar verilebilir. Bir projede mutlaka bulunması gerekenler nelerdir? CEVAP: Tertip, düzen, temizlik, araştırma, kaynak tarama, Bilimsel süreç basamakları, özgünlük. Projelerin değerlendirilmesinde hangi araçlar kullanılır? CEVAP: Değerlendirme ölçekleri yada dereceli puan cetveli

26 BENİ SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

27


"PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları