Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YUMRULU BİTKİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YUMRULU BİTKİLER."— Sunum transkripti:

1 YUMRULU BİTKİLER

2 Yumrulu Bitkiler Yedek besin maddelerinin toplanması nedeniyle irileşmiş toprak altı gövdesinin kısa uç kısmına yumru adı verilir. Yaprakları için yetiştirilen Caladium yumru ile çoğaltılır. Bir yumruda bir gövdenin bütün kısımlarını görmek mümkündür. Yumrunun yüzeyinde düzgün bir şekilde sıralanan gözler her biri bir veya daha fazla sayıda küçük gözden ibaret olan boğumları temsil eder. Boğumlar spiral şeklinde sıralanmışlardır.

3

4 Büyüme Durumları Yumrular büyüme mevsiminden sonraki kış aylarında dinlenmede kalır ve dinlenmeden çıktıktan sonra ilkbaharda yeni bir bitkinin gelişmesi için çoğaltım materyali olarak kullanılır. Eğer yumru hiç bölünmeden olduğu gibi dikilirse tepe tomurcuğu yan gözlerin sürmesine engel olur. Yumrunun parçalanması ile tepe tomurcuğunun baskınlığı ortadan kaldırılır. Yumru üzerindeki tomurcuklardan yeni sürgünler ve bu sürgünlerin dip kısımlarından yeni kökler adventif olarak gelişir.

5 Yumrulu Kökler Bazı çok yıllık bitkiler şişkin ve fazla miktarda depo maddesi kapsayan yumru kökler oluşturur. Yumru kökler gerçek yumrulardan, üzerinde boğum ve boğum aralarının bulunmasıyla ayrılır. Tomurcuklar yalnızca taç veya gövde ucunda bulunur. Kılcal kökler genellikle ters uca doğru oluşur. Yumru köke begonya örnek olarak verilebilinir.

6

7 Büyüme Durumları Yıldız gibi bitkilerde yan kökler üzerinde şişkin kısımlar oluşur. Bu bitkilerde yumru kökler grup halinde oluşur. Bunların her biri bitkinin tacıyla bağlantı halinde bulunur. Bu kökler iki yıllıktır. Bunlar bir mevsimde oluşur, sonra otsu sürgünler öldüğü zaman da dinlenmeye girer. Ertesi ilkbaharda boğaz kısmından yeni sürgünler meydana gelir. Başlangıçta bu sürgünler yumru kök fonksiyonunu kaybeder ve yeni yumru kökler meydana gelir. Bunların görevi bitkinin varlığını gelecek dinlenme dönemi içinde korumaktır. Diğer yandan begonyadaki yumru kökler, birincil kazık kökün irileşip tek bir yumru kök halini almasıyla oluşur. Bu yumru kök çok yıllık olup her yıl gittikçe irileşip boğaz kısmından yeni tomurcuklar oluşturarak bir kaç yıl yaşar.

8

9

10 Glayöl (Gladious sp.) Glayöl ülkemizde doğal olarak yetişen ve üretimi en çok yapılan soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkilerinin başında yer almaktadır. Günümüzde kesme çiçekçilikte öneminin giderek artmasına bağlı olarak üretim alanları da gelişme göstermektedir. Ülkemizde soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkileri 950 dekarlık bir üretim alanına sahiptir. Glayöl 610 dekar civarındaki üretim alanı ile bu grup içerisinde birinci sırada, diğer kesme çiçek olarak üretilen bitkiler arasında da karanfil ve gülden sonra üçüncü sırada yer almaktadır yılında çiçekçilik kooperatifleri tarafından adet glayöl satışı yapılmıştır.

11 Gerek çiçek, gerekse soğan üretim amacı ile birçok bölgemizde glayöl yetiştiriciliği yapılmaktadır. En çok üretim yapan illerimizin başında soğan üretiminde Kocaeli, İstanbul; kesme çiçek üretiminde Antalya, İzmir, Adana gelmektedir. Glayöl’de verim ve kalitenin arttırılması yetiştirme tekniklerinin çok iyi bilinmesine bağlıdır. Glayöl (Gladiolus sp.) Iridaceae familyasındandır. Soğanımsı gövde (corm=korn) oluşturan bir bitkidir. Türkçe’de Kuzgun Kılıcı, Keklik Çiğdemi, Alata Zambağı, Kılıç Otu gibi yörelere göre değişen isimlerle anılmaktadır. Az masrafla kolay üretilmesi, böceklerden kolay korunabilmesi, değişik renkleri, her yıl yer değiştirme kolaylığı, çiçekli kalma süresinin uzunluğu gibi nedenlerle popüler bir çiçektir.

12

13 Glayöl’ün soğanımsı gövdesi, gövde ekseninin kuru, pul benzeri yapraklarla kaplanmış dip kısmıdır. Esas olarak yaprak pullarından oluşmuş soğanın aksine soğanımsı gövde, boğumları ve boğum araları ile iyice belirgin yekpare bir gövde yapısındadır (Şekil 1). İçi paranşim hücrelerinden meydana gelmiş depo maddeleriyle doludur. Yumrulu bitkiler gibi besin depolamasına karşın, yumrudan farkı, dışında kök izlerinin bulunması kök ve sürgünün belirli yerlerden çıkmasıdır. Dinlenme döneminde boyuna kesit alındığında, soğanlı bitkilerde olduğu gibi embriyo içinde bitki organlarının olmadığı, üzerinin etli pullarla örtülmediği görülür. Kuru pul benzeri yaprak kalıntıları kormu kabuk gibi sarmış durumdadır.

14 Glayöl’ün toprak üstünde 35 adet koruyucu kın yaprağı, 25 adet gerçek yaprağı, bir çiçek sapı ve çiçek sapı üzerinde kandil adı verilen çiçekleri yer almaktadır. Çiçek örtüsü “perigon” tipinde olup , tepal adı verilen altı adet çiçek yaprağı bulunmaktadır. Çiçek organları beş daire üzerinde dizilmiş olup (= pentakiklik), her dairede üç organ vardır. Çiçekler zigomorf, gnekeum üç parçalı, sinkarp, çiçek epigindir. Androkeum altı adet olmakla birlikte iç dairedeki üçü körelmiştir. Bilinen ilk glayöl çeşitleri Güney Afrika orijinli Gladiolus floribundus, G. Cardinalis, G. psittacinus’tur. İlk hibrid 1841 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu tarihten itibaren üretilen binlerce hibrit sonucu, ebeveynler kesin olarak bilinmemekle birlikte glayöller 4 ana grupta toplanabilir.

15

16 Patates

17 Alüviyal ve kumlu topraklarda iyi yetişir
Alüviyal ve kumlu topraklarda iyi yetişir. Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir (Nevşehir). Ayrıca Ödemiş-İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum diğer önemli patates üretim merkezlerimizdir.

18 Soğan- Sarımsak

19 Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Bursa –Karacabey önemli soğan üretim merkezi iken Kastamonu da sarımsakta önemli merkezimizdir. Soğan-sarımsak tarımı bütün bölgelerimizde yapılabilir. İthal Ettiğimiz Tarım Ürünleri: Pirinç, kahve , kakao, muz, kivi, ananas, Hindistan cevizi, hurmadır. Önemli İhracat Ürünlerimiz: Fındık, Antep fıstığı, pamuk, tütün, K. Üzüm, K. İncir, K. Kayısı, haşhaş gibi.

20

21 Gün Zambağı (Hemerocallis)
Ekim Zamanı: Nisan, mayıs aylarında Ekim Derinliği : Kökün üstüne 2.5cm toprak kapak olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Besin maddesince zengin ve su tutan bahçe toprağı Işık : Nemli ve yarı gölge ortam isterler. Sıcaklık : -5 Derecenin altında ki soğuklarda zarar görebilir. Soğuk bölgelerde kuru yapraklarla örtülmesi gerekir. Üretim : Kökten ayırma, parçalama şeklinde nisan ya da kasım ayında üretimi yapılır. Her 3 senede bir yumruların, bölünmesi ve sökülmesi önerilir. Sulama : Toprak nemli kalacak şekilde bolca sulayın. Çiçeklenme : Yaz ortasında ya da en geç Eylül’de Çiçek rengi : Beyazdan koyu pembeye, turuncudan çok koyu kırmızıya çok çeşitli renklerde olabilir.

22 Ada Soğanı (Scilla peruviana)
Ekim Zamanı : Eylül ayında Ekim Derinliği : 5-10 cm Ekim Aralığı : 30cm Toprak Yapısı : Bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, çayır toprağı ve bir miktar dişli dere kumu karışımıdır. Işık : Aydınlık, hafif güneşli yerleri severler. Sıcaklık : 10 Derecenin altında ki soğuklarda zarar görebilir. Dona dayanıksızdır. Üretim : Kökten ayırma, parçalama şeklinde ya da tohumla üretimi yapılır. Sulama : Toprak rutubetli tutulur, düzenli ve yeterince su verilir. Çiçeklenme : Mayıs , haziran Çiçek rengi : Koyu leylak , mavi, beyaz

23 Güz çiğdemi, Acı çiğdem (Colchicum cilicicum )
Ekim Zamanı : Temmuz Ekim Derinliği : 10 cm Ekim Aralığı : 20 cm Toprak Yapısı : Humuslu toprak Işık : Güneş veya hafif gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Temmuzda ana bitkiden ayrılan kökler bekletmeden dikilir, tohumdan da üretilebilir. Sulama : Toprak nemli tutulur. Çiçeklenme : Eylül - ekim (kasım) Çiçek rengi : Mor

24 İnci Çiçeği, Müge (Convollaria)
Ekim Zamanı : Kasım - mart arası , yatay dikilir. Ekim Derinliği : 2,5 cm Ekim Aralığı : 10 cm Toprak Yapısı : Kumlu toprak Işık : Gölge ,yarı gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Sürüngen rizomların (kök gövdeli) bölünmesiyle Sulama : Toprak nemli tutulur , suyu sever. Çiçeklenme : Şubat ayından mayısa kadar Çiçek rengi : Beyaz, nadir olarak pembe, leylak rengi

25 Nerin (Nerine) Ekim Zamanı : Nisan Ekim Derinliği : 10 cm
Ekim Aralığı : 15 cm Toprak Yapısı : İyi işlenmiş, humusca zengin orta süzek dere kumlu toprak Işık : Güneşli Sıcaklık : Don olayından zarar görür. Soğan içinde çiçek oluşması için sıcaklığın C olması gerekir. Üretim : Soğanların ayrılması Sulama : Çiçeklenme döneminde düzenli sulama, diğer dönemlerde az sulama Çiçeklenme : Ekim - şubat Çiçek rengi : Pembe, beyaz, kırmızı

26 Yumrulu begonya (Tuberous Begonias)
Ekim Zamanı : Mayıs Ekim Derinliği : Çukur tarafı üste gelecek şekilde , 5 cm.lik toprak kapak yapılır. Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Humuslu toprak Işık : Yarı gölge Sıcaklık : 2 C altında yumru zarar görebilir. Üretim : Sonbaharda yumruların bölünmesi ile üretilir. Bitki kuruyunca yumru çıkarılır. Kuru torf, kum ya da turba içinde 2-5 C derecede saklanabilir. Sulama : Toprak üstüne yaprakları çıkana kadar fazla sulanmaz. Daha sonra sık sulanır. Çiçeklenme : Yaz ve sonbahar Çiçek rengi : Kırmızı, sarı, beyaz, pembe, iki renkli.

27 Nergis Zambağı (Amaryllis , Hippeastrum)
Ekim Zamanı : Sonbahar ya da ilkbahar Ekim Derinliği : Soğanı büyük olduğu için tepesi toprağın cm altına gelecek kadar yerleştirilmesi yeterlidir (Ortalama 20cm). Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Kumlu, zayıf topraklar Işık :Tam güneş, yarı gölge Sıcaklık : 2 ° C altında soğanı zarar görebilir. Üretim : Soğanların fazla kurumaması önemlidir.5-13 °C de saklanmalıdır Sulama : Bitki fazla suyu sevmez, soğan filizleninceye kadar az, daha sonra bolca sulayın. Çiçeklenme bittikten sonra, yaprakları sararmaya başlayınca sulamayı kesilir. Kuru halde muhafaza ettiğiniz saksıları sonbaharda yeniden sulamaya ve beslemeye başlayın. Çiçeklenme : Geç ilkbahar, erken yaz ( dikimden 8 hafta sonra) Çiçek rengi : Beyaz-pembe, kırmızı-beyaz, turuncu, kırmızı, beyaz, bordo

28 Afrika Zambağı (Agaphantus)
Ekim Zamanı : Bahar Ekim Derinliği : Toprak kapak 2.5cm bitkiyi örtecek şekilde, ortalama 10cm Ekim Aralığı : 20cm Toprak Yapısı : İyi işlenmiş süzek toprak Işık : Güneş Sıcaklık : -2°C altında köksap zarar görebilir. Üretim : Köksapların (rizomların) bölünmesiyle Sulama : Yaz aylarında bolca sulanır. Çiçeklenme : Yaz Çiçek rengi : Mavi, pembe, beyaz

29 Gelin soğanı (Ixia) Ekim Zamanı : Mart Ekim Derinliği :15 cm
Ekim Aralığı : 7 cm Toprak Yapısı : Hafif ve iyi drenajlı olmalıdır. Işık :Güneş Sıcaklık : 2°C altında soğanlar zarar görebilir. Üretim : Soğanların bölünmesiyle Sulama : Soğan filizleninceye kadar az, daha sonra düzenli sulayın.Yaprakları sararıncaya kadar sulama sürdürülmelidir, sonra sulamayı kesin. Kuru halde muhafaza ettiğiniz saksıları sonbaharda yeniden sulamaya ve beslemeye başlayın. Çiçeklenme : Haziran - temmuz Çiçek rengi : Pembe, kırmızı, mor, sarı, beyaz

30 Kır lalesi (Anemone blanda)
Ekim Zamanı : Ekim, kasım Ekim Derinliği :10 cm Ekim Aralığı : 15 cm Toprak Yapısı : İyi drene edilmiş,önceden gübrelenmiş ve nemli toprak Işık : Tam güneşli Sıcaklık : -15°C'ye kadar soğuklara dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Kök rizom çeliği ile yapılmaktadır Sulama : Ekimden sonra kuru havalarda toprağın kurumasını önleyecek kadar sulanır. Yapraklanma başladıktan sonra düzenli sulanmalıdır. Çiçeklenme bitip yaprakları sarardıktan sonra sulama azaltlır. Çiçeklenme : Mart, nisan, mayıs Çiçek rengi : Mavi

31 Lale Çiçeği (Tulip) Ekim Zamanı : Kasım, aralık Ekim Derinliği :15cm
Ekim Aralığı : 10-15cm Toprak Yapısı : Taşsız, geçirgen, kumlu-tınlı, kireçsiz toprak Işık : Işık değişimlerine karşı hassas değildir Sıcaklık : -14 C altında soğanlar zarar görebilir. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğanların ayrılmasıyla Sulama : Fazla nemi sevmez. Çiçeklenme : Erken açan türleri şubat, diğerleri mart, nisan Çiçek rengi : Çok değişik renklerde olabilir.

32 Krinum (Crinum) Ekim Zamanı : Nisan ayında Ekim Derinliği :25 cm
Ekim Aralığı : 45 cm Toprak Yapısı : Kum ve kil içermeyen drenajı iyi, nemli humusca zengin toprakları sever. Işık : Güneşli Sıcaklık : 2°C altında zarar görür. Üretim : Soğanların ayrılmasıyla Sulama : Bol su Çiçeklenme : Yaz Çiçek rengi : Pembe, beyaz, kırmızı çizgili, mor çizgili

33 Kana (Canna) Ekim Zamanı : Mayıs Ekim Derinliği : Toprak kapak 2,5cm
Ekim Aralığı : 50cm Toprak Yapısı : Her toprakta yetişebilir. Işık : Güneş veya hafif gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Rizomların bölünmesiyle ya da tohumdan üretilebilir. Sulama : Toprak nemli tutulur. Çiçeklenme : Yaz ayları ve sonbahar Çiçek rengi : Kırmızı, pembe, sarı ,turuncu ve bu renklerin karışımları

34 Şah Tacı (Fritillaria)
Ekim Zamanı : Eylül, ekim Ekim Derinliği : cm Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Organik madde yönünden zengin bol humuslu, iyi drenajlı, rutubetli toprak Işık : Hafif gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğanların ayrılması ya da tohumdan üretilebilir. Sulama : Genelde sulanmaz. Şayet mevsim çok kurak giderse bahar ayında 15 günlük aralıklarla iki defa sulanabilir. Çiçeklenme : İlkbahar ve erken yaz Çiçek rengi : Kırmızı, turuncu nadiren de sarı.

35 Sümbül Çiçeği (Hyacinthus)
Ekim Zamanı : Eylül-ekim Ekim Derinliği : 15 cm Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Hafif kumlu, geçirgen ve besin maddelerince zengin Işık : Güneş ya da yarı gölge Sıcaklık : Doğrudan toprağa ekildiyse dondan etkilenmez. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Saksıda dondan korunmalıdır. Üretim : Soğanların bölünmesiyle Sulama : Fazla su sevmez Çiçeklenme : Doğal sümbüller mart- nisan, diğerleri nisan-mayıs Çiçek rengi : Mor, mavi, beyaz, pembe, kırmızı, sarı

36 Sıklamen (Cyclamen) Ekim Zamanı : Ağustosun sonu, eylül
Ekim Derinliği : Üst kısmı toprağın dışında kalmalıdır Ekim Aralığı : 25 cm Toprak Yapısı : Funda toprağı, dere kumu ve koyun gübresi karışımı Işık : Direkt ışık sevmez, ancak aydınlık yerde bulunmalıdır. Sıcaklık : -5 °C altında zarar görebilir. Üretim : Tohum ve yumru ile çoğaltılır Sulama : Sularken üstten su verilmemelidir, tabağına su konulmalıdır. Haftada bir kere tabağa 1 cm kadar su konulmalıdır. Yapraklar kururken sulama kesilir. Çiçeklenme : Sonbaharda başlayıp, mayısa kadar devam eder. Çiçek rengi : Pembe, mor, beyaz.

37 Safran (Crocus sativus)
Ekim Zamanı : Ağustos-eylül Ekim Derinliği : 8-10 cm Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Toprak açısından seçici değildir.Ama kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Işık : Güneşi ve gün ışığını sever, gölgeden hiç hoşlanmaz Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğanlarıyla üretilir Sulama : Soğan dikiminden sonra toprak nemli olacak şekilde düzenli sulama, çiçeklenme döneminde az sulama yapılmalıdır. Yaz kuraklığına dayanıklıdır. Çiçeklenme : Eylül, ekim Çiçek rengi : Mor

38 Nergis (Narcissus) Ekim Zamanı : Sulama yapılan topraklarda 10–20 ağustosta, kuru şartlarda ise yağan ilk sonbahar yağmurlarından sonra dikim yapılır. Ekim Derinliği : Ağır topraklara 10 cm, hafif topraklara 17 cm Ekim Aralığı : 10–20 cm Toprak Yapısı : İyi drene edilmiş, kumlu-tınlı topraklarda en iyi gelişmeyi gösterirler. Fakat asit karakterde olmayan her türlü toprakta yetişmeleri de mümkündür. Bir yıl evvel ahır gübresi ile gübrelenmiş toprağa dikilirlerse daha iyi sonuç alınır. Işık : Güneş veya hafif gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Tohumla ya da yavru soğanları ayrılarak üretilebilirler. En çok uygulanan yöntem soğandan ayırma ile yapılan üretimdir Sulama : Dış ortamda olanlar da özel sulamaya gerek yoktur.Erken çiçeklenme isteniyorsa Ağustos-Eylül aylarında toprağın kurumasını önleyecek kadar günaşırı sulanmalıdır. Çiçeklenme : Şubat - Nisan Çiçek rengi : Beyaz, sarı, turuncu ve karışımları

39 Zıpçıktı (Zephyranthes)
Ekim Zamanı : Sonbahar,İlkbahar Ekim Derinliği : 2.5 cm Ekim Aralığı : 7 cm Toprak Yapısı : Kum, torf ve bahçe toprağı karışımı Işık : Tam güneş Sıcaklık : -2 °C altında zarar görebilir. Üretim : Dinlenme döneminde, ana soğan yanında oluşan yavru soğanları ayırmayla çoğaltılır Sulama : 0rta su isteği, toprak nemli tutulur. Dinlenme döneminde sulama kesilir. Çiçeklenme : Haziran – ekim Çiçek rengi : Beyaz, pembe, kayısı, kavuniçi, veya sarı

40 Zambak (Lilium) Ekim Zamanı : Ekim ayı Ekim Derinliği : 20cm
Ekim Aralığı : 15-30cm Toprak Yapısı: Humus veya gübreyle zenginleştirilmiş iyi drenajlı hafif kumlu toprak Işık : Güneş Sıcaklık : Asya hibrit türleri -15 °C, oriental hibrit türleri -5 °C altında zarar görebilir. Üretim : Sonbahar aylarında tohumla ya da köklerin ayrılmasıyla bazı türlerde ise sap üzerinde oluşan Soğancılarla gözlerle üretilir.  Ancak genel olarak ve çoğunlukla toprak altında oluşan soğan pullarından meydana gelen soğancıklarla yapılır.Bu üretim şekli yavaştır en iyi üretim şekli soğanlardan alınan pul (scale) iledir. Sulama : Bahar ve yaz aylarında, bilhassa terlemenin ve çiçeklenmenin olduğu dönemler de suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar, çiçeği açıp bittikten sonra su en az seviyeye indirilir. Çiçeklenme : Yaz Çiçek rengi : Beyaz, pembe, kırmızı , turuncu

41 Yıldız Çiçeği (Dahlia)
Ekim Zamanı : Mayıs Ekim Derinliği : Toprak kapak 7.5 cm Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Süzek, besin maddelerince zengin yumuşak toprak Işık : Güneş Sıcaklık : 2°C altında yumrular zarar görebilir. Üretim : Yumruların bölünmesiyle, yeni sürgünlerden alınan çeliklerle ve tohumla üretilebilir. Sulama : Suyu sever, toprağı nemli tutulmalıdır. Çiçeklenme : Yaz – sonbahar Çiçek rengi : Mavi hariç hemen hemen her renkte olabilir.

42 Akzambak, mis zambağı (Lilium candidum)
Ekim Zamanı : Ağustos sonu ya da eylül başı Ekim Derinliği : Soğan iriliğinin 1 katı Ekim Aralığı : 10-25cm Toprak Yapısı :Organik madde yönünden zengin, iyi drene, kumlu topraklar. Saksı ekimi için dibe az miktarda dere kumu koyulmalıdır. Işık :Güneş, yarı gölge Sıcaklık : -5 °C altında soğanlar zarar görebilir. Üretim:  Soğanlardan kardeşlenme ile, Soğanlardan alınan pul yapraklarla ile (scale), Çiçek saplardan ve tohumla. Sulama : Bahar ve yaz aylarında, bilhassa terlemenin ve çiçeklenmenin olduğu dönemler de suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar, çiçeği açıp bittikten sonra su en az seviyeye indirilir. Çiçeklenme : Mayıs sonu Haziran başı Çiçek rengi : Beyaz

43 Çiğdem (Crocus) Ekim Zamanı : Eylül-kasım Ekim Derinliği : 7-8 cm
Ekim Aralığı : 10 cm Toprak Yapısı : Süzek ve kumlu toprak Işık : Güneşli ya da yarı gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğanların ayrılmasıyla Sulama : Suyu çok sever Çiçeklenme : İlkbahar Çiçek rengi : Beyaz, sarı, mor, pembe

44 Frezya (Fresia) Ekim Zamanı : Sonbaharda çiçek almak için ilkbaharda, ilkbaharda çiçek almak için eylül ayında dikim yapılmalıdır Ekim Derinliği : 12,5 cm Ekim Aralığı : 10 cm Toprak Yapısı : Suyu iyi tutan, iyi drenajlı , humuslu, kumlu ve hafif alkali toprakları tercih eder. Işık : Güneş Sıcaklık :2 °C altında zarar görebilir. Üretim : Soğanların ayrılması ya da tohum yoluyla üretilir. Sulama : Düzenli sulama Çiçeklenme : İlkbahar, sonbahar Çiçek rengi : Mavi, pembe, kırmızı, beyaz, sarı, krem, lavanta, portakal

45 Fener çiçeği (Kniphofia)
Ekim Zamanı : İlkbahar , sonbahar Ekim Derinliği : Toprak kapak 10 cm Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Organik madde yönünden zengin ,süzek ve iyi drenajlı Işık : Güneşli ya da yarıgölge Sıcaklık : -10 °C altında zarar görebilir. Üretim : Tohum, kökten ayırma ve ya yan sürgünlerinin ayrılıp daldırılmasıyla Sulama : Su isteği çok fazla değildir. Sulamaksızın bile yetişebilmektedir. Büyüme döneminde az su ister Çiçeklenme : Haziran-temmuz Çiçek rengi : Turuncu, kırmızı, sarı, Kayısı

46 Sarı orman papatyası (Doronicum orientale)
Ekim Zamanı : Şubat – mayıs Ekim Derinliği : Toprak kapak 5 cm Ekim Aralığı : 30 cm Toprak Yapısı : Organik madde yönünden zengin, kum ve kil karışımlı toprak Işık : Güneşli ya da yarıgölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğanların ayrılması ya da tohum yoluyla üretilir Sulama : 0rta su isteği, toprak nemli tutulur Çiçeklenme : Mart - temmuz Çiçek rengi : Sarı

47 Kala,Gelinçiçeği (Zantedeskiya)
Ekim Zamanı : Sonbahar, ilkbahar Ekim Derinliği : Toprak kapak 5 cm Ekim Aralığı : 45 cm Toprak Yapısı : 0rganik madde yönünden zengin ve nemli Işık : Tam güneş , yarı gölge Sıcaklık : 2 °C altında zarar görebilir. Üretim : Yumru kökün bölünmesiyle Sulama : Çiçek açtığı dönemde bol sulama , daha sonra suyu azaltılır. Çiçeklenme : Geç İlkbahar, erken yaz Çiçek rengi : Pembe, kırmızı, mor, beyaz, sarı

48 Kardelen (Galanthus) Ekim Zamanı : Ekim Ekim Derinliği : 10 cm
Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Organik maddeden zengin ve nemli Işık : Yarı gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğanların ayrılması ve tohumla Sulama : Toprak nemli tutulmalıdır. Sonbaharda sulama azaltılır. Çiçeklenme : Ocak, şubat Çiçek rengi : Beyaz

49 Süsen Çiçeği (Iris versicolor)
Ekim Zamanı : ilkbahar ve sonbahar Ekim Derinliği : Toprak kapak 2.5 cm Ekim Aralığı : cm Toprak Yapısı : Organik madde yönünden, hafif ve süzek Işık : Güneş Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Köklerin ayrılması ve tohumla Sulama : Az Çiçeklenme : Yaz Çiçek rengi : Mor, beyaz, sarı, pembe

50 Kalp yapraklı Zambak (Hosta)
Ekim Zamanı : İlkbahar sonu ya da sonbahar başı Ekim Derinliği : Toprak kapak 10 cm Ekim Aralığı : 30 cm Toprak Yapısı : Humusca zengin, nemli fakat iyi drene olmuş nötr topraklar Işık : Yarı gölge Sıcaklık : Dona dayanıklıdır. Topraktan çıkarmaya gerek yoktur. Üretim : Soğan ve tohumla Sulama : Toprak nemli tutulacak şekilde düzenli sulama Çiçeklenme : Temmuz, ağustos ve eylül Çiçek rengi : Mor , mavi ve beyaz

51 Kaynaklar Hasat Yayıncılık (Çiçekler)


"YUMRULU BİTKİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları