Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGONOMİK RİSKLER. Sektöre göre değişmekte Bilgisayar kullananlarda boyun ve omuz ağrısı %75 El bileği ağrısı %40 Metal işlerinde çalışanlarında bacak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGONOMİK RİSKLER. Sektöre göre değişmekte Bilgisayar kullananlarda boyun ve omuz ağrısı %75 El bileği ağrısı %40 Metal işlerinde çalışanlarında bacak."— Sunum transkripti:

1 ERGONOMİK RİSKLER

2

3

4 Sektöre göre değişmekte Bilgisayar kullananlarda boyun ve omuz ağrısı %75 El bileği ağrısı %40 Metal işlerinde çalışanlarında bacak ve kol kas ağrısı %83

5 RİSK ETKENLERİ İŞLE İLGİLİ OLANLAR PSİKOSOSYAL RİSKLER KİŞİSEL RİSKLER ÇEVRESEL RİSKLER

6

7

8 Kişisel riskler Yaşlanma Kondüsyon yetersizliği Daha öce hastalık geçirme Sigara Alkol

9

10 Iş yerinde İskelet sistemi riski değerlendirmede Çalışma pozisyonu Tekrarlı hareketler Alışılmadık aktiviteler Çalışma koşulları değerlendirilir.

11 Nasıl değerlendirlir ?

12 Hangi yöntem

13 Gözlemsel ÖLÇEK

14

15 HMD 1998 de geliştirildi., 2003 de düzenlendi. Çalışanında katılımını sağlayan ölçektir.

16 QEC=HMD Ergonomik programın değerlendirilmesinde en önemli yardımcılardan biridir. Klavuz özelliği taşır.

17 HMD 2 bölümden oluşuyor. A) Gözlemci bölümü: bel/omuz/kol/ el/bilek postür nedeniyle oluşan etkiler değerlendirilir B) ÇALIŞAN BÖLÜMÜ: Elle kaldırılan ağırlık Taşınan ağırlık İş süresi Ell en fazla uygulanan kuvvet SONRA TÜM VERİLER PUANLANDIRILIR.

18

19 HMD İşyerinde kas iskelet hastalıkları için risk faktörlerine maruziyeti ölçmek amacıyla hem gözlemci hem de çalışan için soruların bulunduğu tek bir sayfalık değerlendirme formunda, vücudun dört temel bölgesi için elle taşınan, kaldırılan ağır yükler ve pozisyonel zorlanmalar gibi maruziyet düzeyleri skorlanabilir ve bunlar girişim veyeniden değerlendirme için bir temel oluşturabilir. İşyerinde ergonomik girişimlerinetkinliğini değerlendirmede kullanılabilir.

20 Örnek

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 ÜLKEMİZDE DURUM NE ?

32

33

34

35 Kaynak


"ERGONOMİK RİSKLER. Sektöre göre değişmekte Bilgisayar kullananlarda boyun ve omuz ağrısı %75 El bileği ağrısı %40 Metal işlerinde çalışanlarında bacak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları