Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI"— Sunum transkripti:

1 MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

2 KAĞIT/KARTON AMBALAJI
GERİ KAZANIMI Kağıt ve karton en çok kullanılan ambalaj malzemesi türüdür. Değerlendirilebilir nitelikli atıkların yarısından fazlasını kağıt ve karton oluşturmaktadır. Kağıdın hammaddesini “selüloz” adı verilen madde oluşturur. Selüloz son derece kıymetli bir madde olup kaynağı ormanlarımız ve özel yetiştirilen bitki türleridir. Bu nedenle, belki de en kıymetli atık cinsi kağıt ve kartondur.

3 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
KAĞIT NASIL YAPILIR? 1- Ağacın kesilmesi: Kağıdın hammaddesi olan ağaçlar kesilip kütük haline getirilir. 2- Kabuğunun soyulması: Kütük halindeki ağaçların kabuğu, iç kısma zarar verilmeden soyulur.

4 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
KAĞIT NASIL YAPILIR? 3- Hamur haline getirme: Bu işlem, ağacı, suyun içinde gevşek lifler haline getirir. Kabuğu soyulan kütükler önce küçük parçalara ayrılır. Daha sonra bir öğütücünün içinde kimyasal maddelerle karıştırılır. Bu sayede, ağaçta lifleri bir arada tutan bir madde olan lignin çözülür. Bu aşamada son olarak hamur beyazlatılır.

5 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
KAĞIT NASIL YAPILIR? 4- Karıştırma: Hamur karıştırıcıya girer. Burada hamura, kağıdın kalitesini artıran maddeler de eklenir. Bu ek maddeler, Çin kireci gibi beyaz dolgu maddeleri, suya dayanıklılık için kullanılan maddeler ve renk pigmentleri olabilir. Karıştırıcı, lifleri pürüzsüz bir hamur haline getirir.

6 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
KAĞIT NASIL YAPILIR? 5-Ağsı yapıyı oluşturma: Sıvı haldeki hamur depolandığı yerden, sıkı bir tel örgü şeklindeki yürüyen bir bendin üzerine dökülür. Bu işlem hamuru sudan arındırmak içindir. Suyun daha etkili alınabilmesi için soğurma işlemi de yapılır. Suyu belli bir miktarda alınan hamur, bir silindir tarafından sıkıştırılır.

7 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
KAĞIT NASIL YAPILIR? 6- Sıkıştırma: Ek silindirler hamuru sıkıştırma işlemine devam ederler. Bu işlem sonunda hamur sudan arınır ve iyice düzleşir.

8 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
KAĞIT NASIL YAPILIR? 7- Kurutma: Ağsı haldeki hamur, sıcak silindirlerin arasından geçirilerek iyice kurutulur. Son olarak, hamur, sayfalar halinde kesilmeden önce kalan pürüzlerin giderildiği bir aşamadan geçer.

9 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIM AŞAMALARI
1- Toplama: Geri dönüşüm kutularında ayrı olarak biriktirilen kağıt ve karton ambalajlar, geri dönüşüm tesislerine ulaştırılır.

10 KAĞIT/KARTON AMBALAJI GERİ KAZANIM AŞAMALARI
2- Yabancı maddelerden arındırma: Kağıt içerisinde bulunabilecek plastik, çelik gibi yabancı maddelerden elek ve mıknatıs yardımıyla arındırılarak, saf kağıt ve karton haline getirilir. 3- Kağıtlar, sıkıştırılarak balya haline dönüştürülür ve kağıt üretim fabrikalarına nakledilir.

11 KAĞIT/KARTON AMBALAJI GERİ KAZANIM AŞAMALARI
4- Balyalar halindeki kağıtlar öğütücülerde kırpılarak boyutları küçültülür.

12 KAĞIT/KARTON AMBALAJI GERİ KAZANIM AŞAMALARI
5- Kağıdın mürekkebinin temizlenmesi: Kağıt önce suda bekletilerek eritilir. Böylece liflerine ayrılır. Bir havuzda sabunlu su ve kimyasallar katılarak mürekkebin su yüzeyine çıkması ve böylece atık kağıtlardaki mürekkeplerden ayırma işlemi gerçekleşir. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır.

13 KAĞIT/KARTON AMBALAJI GERİ KAZANIM AŞAMALARI
6- Kağıt hamuru oluşturulduktan sonra çeşitli kimyasal maddelerle, hamur beyazlaştırılır.

14 KAĞIT/KARTON AMBALAJI GERİ KAZANIM AŞAMALARI
7- İstenilen renge getirilen Kağıt hamuru saflaştırma işleminden sonra şekillendirme, kurutma, kesme, İşlemlerinden geçirilerek yepyeni kağıtlar üretilir.

15 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
* Eğer, belirli miktardaki kağıt sürekli olarak geri kazanılırsa, son kullanılma limitlerine çok kısa bir süre içinde ulaşılır. * Her geri kazanımda, liflerin boyu kısalır ve liflerin yapışması için yardımcı maddeler ilave edilmeden yeni kağıt üretilemez.

16 BİRAZ DÜŞÜNELİM BİRAZ GÜLELİM

17 Kağıt Geri Dönüşüm Kodları ve Sembolleri
20 PAP : Oluklu Mukavva 21 PAP : Diğer Kartonlar 22 PAP : Kağıt

18 KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIMI
GERİ KAZANILABİLEN KAĞITLAR Gazeteler Dergiler Temiz yiyecek kutuları Ofis kağıt atıkları Kartonlar Paketleme kağıtları GERİ KAZANILMAYAN KAĞITLAR Faks kağıtları Besin bulaşmış kağıtlar Yağlı kağıtlar

19 1 TON kullanılmış kağıt/karton çöpe atılmayıp geri kazanıldığı ve yeniden kağıt üretiminde kullanıldığında elde edilen kazanımlar

20 1 TON kullanılmış kağıt/karton çöpe atılmayıp geri kazanıldığı ve yeniden kağıt üretiminde kullanıldığında elde edilen kazanımlar

21 Kullanılmış kağıt/karton çöpe atılmayıp geri kazanıldığı ve yeniden kağıt üretiminde kullanıldığında elde edilen kazanımlar Türkiye genelinde yılda 80 milyon çam ağacı ve hektar ormanlık arazi korunmuş olabilecektir.

22 NE KADARLIK ORMANI KATLEDİYORUZ?
* 16 adet A4 boyutundaki kağıt aşağı yukarı 1 m2 alanı kaplar. * 1 m2 A4 kağıdının ortalama ağırlığı 80 gramdır. * 1 adet A4 kağıdı (80 gr/16 adet) 5 gram gelir. * Ülkemizdeki 75 milyon insanın her biri günde bir adet A4 kağıdı çöpe atıldığı düşünülürse 75 milyon x 5 = gr kağıt çöpe atılacaktır. Bu değer kg kağıt demektir. * Yapılan ölçümlere göre 70 kg atık kağıt bir adet ağacı kesilmekten kurtarmaktadır. * Günde 5357 adet ağaç ( /70), çöpe atıldığını kabul ettiğimiz kağıtlar yüzünden kesilmektedir. * Her m2 lik alan içerisinde yetişkin bir ağaç bulunabileceğini kabul edersek, günlük m2 lik bir ormanı heba ediyoruz demektir.

23 DÜNYADA KAĞIT AMBALAJ GERİ KAZANIM ORANLARI
Türkiye’de geri dönüşüm oranı konusunda Avrupa ortalamasının altında yer alıyor. Türkiye’deki geri dönüşüm oranı 43 civarındayken, bu oran Almanya yüzde 72, Avusturya’da yüzde 69, Hollanda’da yüzde 64, İsviçre’de yüzde 63, İsveç’te ise yüzde 55 civarında yer alıyor. 2011 verileri

24 KULLANILMIŞ GAZATE GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Geri dönüşüm bilinci oluşturmak amacıyla başlatılan Hürriyet gazetesinin “3 GAZETE GETİRENE 1 HÜRRİYET” projesi,Türkiye genelinde 81 ilde, 24 bin noktada devam ediyor. Sağlanan gelir TEMA Vakfı’na bağışlanarak orman varlıklarına katkıda bulunulacak. 8 Ekim 2013

25 KULLANILMIŞ GAZATE GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ

26 BİRAZ DÜŞÜNELİM BİRAZ GÜLELİM

27 BİRAZ DÜŞÜNELİM BİRAZ GÜLELİM

28 Kullanılmış Çeliğin Geri Kazanımı Videosu

29 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları