Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NASIL GERİ KAZANALIM? Ayrı ayrı biriktirilen AMBALAJ ATIKLARI “”kesinlikle”” ÇÖP DEĞİLDİR !!!!!!!!!!! Daha temiz bir Dünya, Yaşanılabilir bir çevre.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NASIL GERİ KAZANALIM? Ayrı ayrı biriktirilen AMBALAJ ATIKLARI “”kesinlikle”” ÇÖP DEĞİLDİR !!!!!!!!!!! Daha temiz bir Dünya, Yaşanılabilir bir çevre."— Sunum transkripti:

1 NASIL GERİ KAZANALIM? Ayrı ayrı biriktirilen AMBALAJ ATIKLARI “”kesinlikle”” ÇÖP DEĞİLDİR !!!!!!!!!!! Daha temiz bir Dünya, Yaşanılabilir bir çevre için birey olarak bizlere düşen sorumlulukları paylaşalım. Alışkanlıklarımızı değiştirerek yapacağımız bu uygulama size başlangıçta zor gelebilir. Ancak, inanıyorsanız ve istiyorsanız alışkanlıklarımızı değiştirmek hiç de zor olmayacaktır. Geri dönüşülebilir KAĞIT-KARTON, PLASTİK, CAM, METAL atıkları kesinlikle evsel yaş atıklardan ayrı olarak biriktirin.

2 Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrılması ve Toplanması İşlemi

3 AZ ATIK ÜRETELİM !!!! Doğanın insan çöplüğü haline geldiğini ve doğayı yeniden kazanmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de doğaya ve çöpe bıraktığımız her atık çirkin bir görünüm sergilediği gibi, doğanın dengesini de tehdit etmektedir. Geri dönüşebilen atıklar toplanmadığı takdirde; Kağıt ve Karton’lar 3 ay ila 5 yıl arasında, Plastik, Pet Şişe’ler yıl, Cam’lar yıl Bira kutuları 10 ila 100 yıl gibi bir zamanda doğadan temizlenebiliyor..…

4 AMBALAJ ATIKLARI ÇÖP DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİR HAM MADDEDİR.
KAĞIT/KARTON atıklarının geri kazanımı ile tekrar kağıt ve karton, PLASTİK ambalaj atıklarının geri kazanımı ile; Deterjan şişeleri, çöp kutuları, yağmur ve pis su boruları, marley, çeşitli dolgu malzemeleri, plastik poşetler, sandalye v.b. METAL ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile her çeşit metal malzeme, CAM ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile tekrar cam şişe, kavanoz, Üretimi yapılabilmektedir.

5 Hurda Kağıdı Geri Kazanmak
1 ton kullanılmış kağıt çöpe atılmayıp geri kazanıldığı ve kağıt üretiminde kullanıldığında; 17 adet ağacın kesilmesini, 36 ton sera gazı CO2’nin atmosfere karışmasını, 4100 kw/saat enerjinin israf edilmesini, 38.8 ton suyun harcanmasını, Çöplük alanlarının artmasını önler.

6 Hurda Kağıdı Geri Kazanmanın Avantajları
BİR TON KAĞIT ÜRETİMİ ESNASINDA; 2.4 Ton Odun, 440 Ton Su, 7600 kWh Elektrik enerjisi EĞER KAĞITTAN BİR TON KAĞIT ÜRETİLİRSE; 1.2.Ton kullanılmış kağıt 1.2 Ton su, 2800 kWh Elektrik Enerjisi gerekir,

7 Ev, İşyeri ve Okullarda kağıt tüketimini nasıl en aza indiririz?
BİLİYORUZ Kİ EN ÇOK TÜKETTİĞİMİZ İHTİYAÇ MADDESİ “KAĞIT” TIR! Bu nedenle; Kağıtları verimli kullanarak, kağıt tüketimini kaynağında azaltıp, geri dönüşümün alışkanlık haline gelmesi için; Kitap, Yardımcı Kitaplar, Test Kitaplarını temiz kullanarak, sonraki öğrencilere verilmesini sağlamak, Çekimi yanlış yapılan fotokopilerin atılmayıp arka yüzlerinin müsvette kağıdı olarak kullanılması, Defter, Not Defteri ve Ödev Kağıtlarının her iki yüzünün de kullanmalarını sağlamak, Fotokopi çektirirken, kağıtların iki yüzünü kullanmak, İmtihanlarda yazılı kağıdının her iki yüzünü de kullanmalarını sağlamak, Yazışmaların elektronik ortamda yapılması ve mümkün olduğunca arşivlerin disket veya CD’lerde saklanması, Sağlanarak, kağıdın kaynağında tüketimini azaltmalıyız.

8 Kullanılmış Plastikleri Geri Kazanmanın Avantajları
Dünyanın en değerli doğal kaynağı PETROL’den üretilen plastikleri geri kazanırken; Kullanılmış plastikler geri kazanılıp tekrar üretime sokulduğunda; Geri kazanılmış plastiklerden, yeni montlar, endüstriyel fiberler, iş şapkası, bakkal arabası sapları, okul ve işyeri parçaları, golf ve tenis malzemeleri, bahçe mobilyası köşe taşları, çöp toplama kutuları, oto yedek parçaları, kovalar, halı malzemesi ve fren boruları gibi yeni plastik ürünleri elde edildiği, Çöp depolama alanının ömrünün uzadığı, doğal kaynakların korunduğu, Bugünkü araçların tamponları dahil motorların bazı parçaları, bağlantı elemanları ve yakıt tankına varıncaya kadar araçların %25-30 yedek parçalarının plastiklerden yapılarak araçların yakıt tüketiminin %5 azaltıldığı, Ve çöpe bırakılan her plastik poşetin DOĞADAN TEMİZLENMESİ’nin YIL OLDUĞU unutulmamalıdır!

9 DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN GERİ DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI
ÇEVRE AÇISINDAN Hurda kağıdın imalatta kullanılması; hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %58 azaltıyor; Demir çelik için geri kazanma metodu uygulandığında, hava kirliliği %85, su kirliliği %76, su kullanımı %40 azalıyor.

10 DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN GERİ DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI
ENERJİ TASARRUFU AÇISINDAN Hepimiz biliyoruzki; en çok tükettiğimiz ihtiyaç maddesi KAĞIT’tır. Kağıt üretiminde odun yerine hurda kağıt kullanılması durumunda üretim için %20_50, Demir ve çelikte hurda malzemenin geri kazanımı ile %35, Cam’da % 32, Alüminyum yani bir kere içip attığımız meşrubat kutuları ise %94 enerji tasarrufu sağlamamız mümkün!

11 DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN GERİ DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI
HAMMADDE KAYNAĞI ve KİMYEVİ MADDE TASARRUFU AÇISINDAN İmalatta Hurda kağıt kullanımı halinde, kağıdın bünyesinde bulunan bazı kimyevi maddeler de geri kazanıldığından kimyevi madde tasarrufu gerçekleşmektedir. MADDİ TASARRUF AÇISINDAN Hurda kağıdın ülke içinde toplanıp kullanılması ile yurt dışından selüloz ve hurda kağıt ithalinin azalması ile mühim ölçüde tasarruf temin edilecektir. Hammadde, su ve enerji’nin çok daha az kullanımı neticesi elde edilen maddi tasarruf. Örneğin; bir ton kağıt üretmek için 20 ila 50 ton su kullanımı gerektirirken, Kullanılmış kağıttan kağıt üretim tesislerinde bir ton kağıt üretimi için sadece 5 ton su kullanmak yeterli olmaktadır.

12 DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN BUNLARI BİLİYORMUYUZ !!!
Çöp kutularına atmayarak, gelişigüzel doğaya bıraktığımız; Sigara filtresi 2 yıl’da, Çiklet 5 yıl’da yok olmaktadır. Çöplerin yeri çöp kutularıdır. Yollarımız, parklarımız, denizlerimiz çöplük değildir. Piller ise; çöpe atıldığı takdirde, içindeki kimyasal maddelerin toprağa ve suya karışması nedeni ile insanlara zehir olarak geri dönmektedir.

13 DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN GERİ DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI!
Ambalaj atıklarının ayrı biriktirilmeden çöpe atılmasının, Doğa tahribatına ve ekolojik dengeye verdiği zarar, hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağırdır. ÜLKEMİZİN ve KENTİMİZİN GELECEĞİNE KATKIDA BULUNACAK BU ÇALIŞMADA SİZLERİ ÖNDER’ LİĞE DAVET EDİYORUZ. DÖNKASAN AİLESİ OLARAK TEŞEKKÜR EDERİZ.


"NASIL GERİ KAZANALIM? Ayrı ayrı biriktirilen AMBALAJ ATIKLARI “”kesinlikle”” ÇÖP DEĞİLDİR !!!!!!!!!!! Daha temiz bir Dünya, Yaşanılabilir bir çevre." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları