Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Geri Dönüşüm Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Geri Dönüşüm Nedir?."— Sunum transkripti:

1 Geri Dönüşüm Nedir?

2 Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir .

3 İkinci bir tanım olarak ta geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz.

4

5 Geri dönüşebilen maddeler;
Cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır.

6 Geri dönüşümün ne gibi yararları vardır ?

7 Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir.

8

9 Hurda kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 20 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.

10 Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle hammadde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zarar engellenmiş olur..

11 Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar.

12 Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.

13 Neden geri dönüşüm ? - Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan maddedir (1000 yıl). Sigara filtresi 2 yıl, çiklet 5 yıldır. - Çöplere atılan pillerin içindeki kimyasal maddeler toprağa ve suya karışarak insanlara zehir olarak geri dönmektedir.

14 Enerji tasarrufu sağlanarak küresel ısınma üzerindeki etkiyi azaltır.

15 Atıklar geri dönüştürülürken doğal kaynaklar kullanılarak üretilenlere göre çok daha az enerji harcanır.

16 Doğal kaynaklar korunur.
Hammadde olarak doğal kaynaklar yerine geri dönüşümle kazanılan malzemeler kullanıldığında, doğal kaynaklar çok daha az tüketilmektedir.

17 Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ;
Geri dönüşüm yapılıyor diye gerektiğinden fazla kağıt, cam ,plastik kullanılmamalıdır. Önemli olan kağıt, cam, plastik tüketimini en aza indirmektir.

18 Geri dönüşüm için ele ele verelim
Haydi Geri dönüşüm için ele ele verelim Doğayı kurtaralım!!!


"Geri Dönüşüm Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları