Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MERT CAN ŞENER ÖMER GANİ SARALAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MERT CAN ŞENER ÖMER GANİ SARALAR"— Sunum transkripti:

1 MERT CAN ŞENER 2013144008 ÖMER GANİ SARALAR 2011145030

2 ULUIŞIK PLASTİK

3

4 ULUIŞIK PLASTİK Uluışık Plastik Şirketi 2003 yılında kurulmuştur. Firmanın ana faaliyet konusu baskılı ve baskısız market , sera , çöp poşetleri üretimidir. ULUIŞIK Plastik, müşterilerinin beklentilerine ve yasal düzenlemelere uygun ürünler üretmeyi ve bunun için gerekli tüm önlemleri almayı, gereken faaliyetleri başlatmayı ve sürdürmeyi amaçlamıştır.

5 Uluışık Plastik, 2003 yılında kurulmasına rağmen 12 yıllık tecrübesi ile sektörde imajı büyük ölçüde mevcuttur. Konusunda uzman kadrosu ile, yüksek baskı kalitesine sahip, hızlı ve esnek üretim yapabilen firma; Üretim sonrasında ürünlerini yakından takip ederek hizmet kalitesini en üst seviyede tutmayı ilke edinmiştir. Uluışık Plastik, Müşteri memnuniyeti ve dürüstlüğü ön planda tutarak, Vizyon, Misyon, ve kendi Değerleri doğrultusunda sektörde saygın, itibarlı ve güvenilir bir firma olduğunu kanıtlamıştır.

6 VİZYON; Yenilikçi anlayışı ile her zaman kaliteli hizmet vermek ve maliyetlerde kısa vadeli politikalardan kaçınarak müşteri memnuniyetini ilke edinmiştir. Üretim proseslerinde en son teknoloji sistemlerinden yararlanarak plastik ambalajda kaliteli üretimi hedeflemiştir.

7 MİSYON; Üretim ve tedarikte her zaman önde olabilmek için hazır ölçülerde ve desenlerde poşetler tasarlamaktadır. Firma; ülke ekonomisine değer katmak, sektöründe markalaşmak, kalitesinden taviz vermeden çalışmayı görev edinmiştir. Hedefler doğrultusunda üzerine düşenleri yapma yolunda kendini geliştirerek sürekli çalışmaya ve üretmeye devam etmektedir. Müşterilerin değerleri dikkate alıyor ve başarılarıyla tedarikçisi olarak övünç duyuluyor .Çalışanlar , bir ekip olarak başarıya ulaşıyor ve keyifli bir çalışma ortamına sahip olmanın değeri biliniyor.

8 Bulunduğu çevreyi ve toplumu yaşamak ve çalışmak için
daha iyi yerler haline getiren firma ; kararlarını duygularına göre değil gerçeklere göre veriyor. Yoğun ve yapılan her şeyin hesabını verebilir bir şekilde çalışıyor , mükemmele ulaşmak için çaba gösteriyor.

9

10 Plastik Plastik, karbon (C) hidrojen (H), oksijen (O),azot (N) ve
diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak, polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Örneğin; Etilen bir monomerdir. Bu monomerden oluşturulan polimer olan polietilen ise polimerdir. En çok kullanılan plastiklerin başında gelir.

11 Tanımdan anlaşılacağı üzere plastikler doğada hazır bulunmaz, doğadaki elementlere insan tarafından müdahale edilmesi ile elde edilir. Elde edilmesi belli bir sıcaklık ve basınç altında, katalizör kullanılarak monomerlerin reaksiyona sokulması ile olur. Plastik ilk üretildiğinde toz, reçine veya granül halde olabilir. Genelde plastikler petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Yapılan araştırmalara göre yeryüzündeki petrolün sadece % 4 lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmaktadır.

12 Yaygın olarak kullanılan plastik türleri;
Polietilen (Polyethylene) (PE): Geniş bir kullanım alanı vardır. Polipropilen (Polypropylene) (PP): Yaygın kullanılan plastiklerdendir. Otomobil yan sanayinde, bahçe mobilyalarında vb. yerlerde kullanılır. Polistiren (Polystyrene) (PS): Paketleme, elektronik ve beyaz eşyaların plastik kısımları vb. kullanım alanları vardır. Polietilen tereftalat (Polyethylene terephthalate) (PETE): Pet şişe ismi bu malzemeden gelmektedir. Polyamid (Polyamide) (PA) (Nylon): Fiber, diş fırçası kılları, misina vb. kullanım alanları vardır.

13 Polyester (Polyester): Tekstilde kullanımı yaygındır.
Polivinil klorid (Polyvinyl chloride) (PVC):Boru, profil vb. imalatında kullanılır. Polikarbonat (Polycarbonate) (PC): CD, gözlük vb. imalatında kullanılır.Alevi iletmeme ve kendini söndürme özelliğine sahiptir. Akrilonitril bütadien stiren (Acrylonitrile butadiene styrene) (ABS): Elektronik aletlerin plastik aksamında yaygın olarak kullanılır. Poliviniliden klorid (Polyvinylidene chloride) (PVDC) (Saran): Yiyecek paketlemede kullanılır.

14 Polietilen; (ETİLEN) (POLİETİLEN) Çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE olarak kullanılır.

15 Etilen molekülü C2H4 , aslında çift bağ ile bağlanmış iki
CH2’den oluşur. (CH2=CH2) Polietilenin üretim şekli, etilenin polimerizasyonu ile olur. Polimerizasyon metodu, radikal polimerizasyon, anyonik polimerizasyon, iyon koordinasyon polimerizasyonu ve katyonik polimerizasyon metotları ile olabilir. Bu metotların her biri farklı tipte polietilen üretimi sağlar.

16 Polietilenin sınıflandırılması
Polietilen yoğunluk ve kimyasal özellikleri baz alınarak çeşitli kategorilerde sınıflanır. Mekanik özellikleri, moleküler ağırlığı, kristal yapısı ve dallanma tipine bağlıdır. UHMWPE ( ultra yüksek moleküler ağırlıklı PE) HDPE (yüksek yoğunluklu PE) HDXLPE (yüksek yoğunluklu çapraz bağlı PE) PEX (çapraz bağlı PE) MDPE (orta yoğunluklu PE)) LDPE (düşük yoğunluklu PE) LLDPE (lineer bağlı düşük yoğunluklu PE) VLDPE (çok düşük yoğunluklu PE)

17 Polipropilen Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan,
tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen kimyasal solventlere (asit ve bazlar) karşı aşırı derecede dirençlidir.

18 Kimyasal ve fiziksel özellikleri
En yaygın ticari polipropilenin , kristal yapısı düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyeye sahiptir. Young modülü (elastizite modülü) de orta seviyededir. Bununla beraber, LDPE'den daha az sert ve HDPE'den çok daha az gevrektir. Bu polipropilenin ABS gibi mühendislik plastiklerinin yerine kullanılmasına izin verir.

19 Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir
Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. Düşük maliyetlidir, iyi bir darbe dayanımı vardır. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlar. Kimyasal direnci iyidir. Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur. Polipropilenin, erime sıcaklığı 130 ile 171 °C arasındadır. Buna karşın şu dezavantajlara sahiptir. UV ışını dayanımı azdır, yüksek termal genleşme gösterir. Boya ve kaplaması zordur. Dış hava şartlarına dayanımı azdır, Oksitlenmeye açıktır. Yanıcı olup, klor içeren solventler ile etkileşime girer.

20 Film Ekstruder

21 Film Ekstruzyon bir formda hava basınç işlemi ile yapılmaktadır
Film Ekstruzyon bir formda hava basınç işlemi ile yapılmaktadır. Eriyik plastik malzeme, eş zamanlı olarak, bir plastik kabarcık oluşturmak üzere hava ile şişirilir, plastik sürekli tüp oluşturmak üzere bir kalıp boyunca açıldığı zaman sürekli tüp oluşur. Sabit bir basınçla sürekli tüp muhafaza edilir. Kabarcık gerekli boyuta ulaşır ve istenilen kalınlıkta oluşur. Katı bir film tüpü şekline dönüştürmek için hava ile soğutulmaktadır.

22 Granül

23 aşamasıdır. Parçalanmış, temizlenmiş ve kurutulmuş
Ekstruder makinesi plastik geri dönüşüm hattının son aşamasıdır. Parçalanmış, temizlenmiş ve kurutulmuş plastikler ekstruderde son işlemden de geçirilerek, yeniden kullanılabilir plastik granüller elde edilmektedir.    Bu işlemden sonra ise yeniden kullanılabilir plastikler elde etmek için granül işlemi yapılır. Bu devrede granül makinası kullanılmaktadır. 

24 Agromel Makinası

25 Agromeller yıkama hatlarında yıkanan plastiklerin uygun makinelerde susuzlaştırıldıktan sonra kurutulması ve ekstruzyona hazırlanmasında kullanılmaktadır. Döner ve sabit bıçaklar sayesinde oluşan friksiyon yardımıyla nemli malzemeler kurutulmaktadır. Kuru malzemelerde ekstrüzyon öncesi boyut küçültme ve yoğunlaştırma işleminde kullanılabilir.

26 Kesme Hışır

27 Geri Dönüşüm İlk Aşama

28 Yıkama ve Kesme İşlemi

29 Ufalama İşlemi

30 Geri Dönüşüm Sonucu Oluşan Hammadde

31 Eleme ve Paketleme

32 Yapılan Deneyler Kül Analizi
Darası alınan kaba sıfırlama yapılmadan yaklaşık gr numune ilave edilerek kül fırına yerleştirilir. 2 gramın üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü kömürleşme olabilir. 550 C de 4 saat bekletilir. Yakma işlemi bitince yarım saat kapak açık vaziyette soğutulur. Çift paralel çalışılır. Sonra numuneler dışarı alınır. Soğuması beklenir. Son tartım alınır. Dara + Numune – Dara = Numune miktarı (a) Dara + Kül – Dara = Kül Miktarı (b) Ham Kül % = b/a x 100

33 Kül Tayin Cihazı Polimer, polimer katkıları ve bitmiş ürünlerdeki anorganik madde miktarı azami sıcaklığı 1200 derecelere çıkabilen kül fırınında belirlenmektedir.

34 Yoğunluk Analizi Katı maddelerin yem hammadde vs yoğunluklarının tespiti için yapılır. Numune örneğine göre 250 – 500 ml lik veya ml lik mezürler kullanılır. Mezür boş olarak tartılır ( a gr) Numune mezüre hacim çizgisine kadar doldurulur. Fazla gelen kısım üstten düz bir şey ile kaydırılarak atılır, tartılır.(b gr) %Yoğunluk = b-a / Mezür hacmi ( ml)

35 Yoğunluk Analiz Cihazı

36 Erime akışkanlığı testi
Erime akışkanlığı test cihazı ile farklı sıcaklıklarda (50oC ile 450oC) ve beş (5) farklı yük ve/veya yüklerde (2.16 kg, 3.80 kg, 5.00 kg, kg ve kg) hem saf ve katkılı/dolgulu/takviyeli plastik hammaddelerin (polimerlerin) en uygun şekillendirme parametrelerinin hemde farklı şekillendirme yöntemleriyle üretilmiş olan mamullerin üretim şartlarının uygunluğunun kontrol edilmesi için erime akış hızı (MFR) ve erime hacim hızı (MVR) testleri.

37 Erime Akışkanlığı Test Cihazı

38

39 Türkiye Ekonomisine ve Çevreye Katkıları
Enerji tasarrufu sağlanır Geri dönüşüm , malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu olanağı sağlar . Örneğin; metal içecek kutularının geride dönüşümü işleminde bu metaller doğruca olarak eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünden , bu metallerin üretimi için kullanılan yeraltı maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılma işlemlerine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilmektedir.

40 Bu biçimde bir alüminyum kutunun geride dönüşümünden , ham maddeden ürün elde etmeye yönelik , % 95 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir . Benzeyen biçimde sert atıklarda ayrılan kağıdın tekrar işleme sokulması için gerek kalan olan enerji normal işlemler için gerek kalan olanın % 50’si kadardır . Ek Olarak %45 oranında su tasarrufu sağlanır . Benzer biçimde cam ve plastik atıkların da geride dönüşümünden mühim oranda enerji tasarrufu sağlanabilir .

41 Ekonomiye katkı sağlanır
Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir uygun fiyatlı yatırımdır . Hammaddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucunda ekonomik sorunlar meydana çıkabilmektedir . Geride dönüşümün bu noktada ekonomi üstünde olumlu etkileri olabilir . Enerji ve Doğal Kaynakların tüketiminin azaltılması ülke ekonomisi için de büyük önem talep etmektedir . Ek Olarak dışarıya bağlı olduğumuz yakıt buna benzeyen hammaddelerin tüketiminin azalması sonucu paramız yurtiçinde kalmakta ve ekonomimiz ek olarak iyiye gitmektedir . Geride dönüşüm sonucu meydana gelen sentetik elyaf buna benzeyen ürünlerimizi de yurtdışına satarak ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır .


"MERT CAN ŞENER ÖMER GANİ SARALAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları