Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI"— Sunum transkripti:

1 AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI

2 Ambalaj Atıkları Çöp Değildir.
Ambalaj, içinde bulunan ürünü koruyup sağlıklı bir şekilde tüketicilere gelmesini sağladığı için gerekli olan bir malzemedir. Gündelik yaşamımızda ambalajların kullanım alanı oldukça genişlemiştir. Yiyecekten kozmetiğe, çiçekten mobilyaya kadar birçok ürünü ambalajıyla satın alıyoruz ve genellikle geri kazandırılabilir nitelikte ambalajlı ürünler tüketiyoruz.

3 Ambalaj Atığı Çöp Değildir.
Ambalaj, görevini tamamladığında ortaya ambalaj atığı çıkmaktadır. Nakliyede kolaylık sağlamak için kullanılan ambalaj, ürün, satış noktasına gelip ambalajdan çıkartıldığı zaman görevini tamamlar. Bu görevini tamamlamış olan ambalaj, ambalaj atığı sayılmaktadır. Bunlara örnek olarak koliler verilebilir. Benzer bir şekilde, alınan ürün tüketildikten sonra da ambalaj görevini tamamlamaktadır. Kısaca, ambalaj atığı kullanım ömrü dolmuş, tekrar kullanılabilir ambalajlar da dahil satış, dış ve nakliye atığını ifade eder.

4 Ambalaj Çeşitleri Plastik Ambalajlar Metal Ambalajlar Kâğıt Ambalajlar
Kompozit Ambalajlar Cam Ambalajlar

5 Plastik Ambalajlar: Evsel atıklar arasında bulunan özellikle gıda, meşrubat, deterjan, ve kozmetik ürünlerinin ambalajlarıdır. Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek, ikincil ürün imalatında hammadde olarak; plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf, dolgu malzemesi ve sera örtüsü imalatı ile otomotiv sektöründe kullanılmaktadır.

6 1 ton plastik atığın geri dönüşümü ile %95 oranında enerji tasarrufu sağlanır.
25 adet geri kazanılmış içecek şişesinden bir plastik mont elde etmek mümkündür. Plastikler çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Bazı plastikler doğada 700 yıl bozulmadan kalabilir.

7 Cam Ambalajlar: Cam ambalajlar en sağlıklı ambalaj çeşidi ve geri dönüşüm oranı en yüksek olanıdır. Depozitolu şişeler temizlenerek tekrar kullanılır. Depozitosuz şişeler ise diğer cam atıklar ile birlikte renklerine göre ayrılmak suretiyle, kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu çeşitli maddelerle karıştırılarak yüksek sıcaklıkta şekillendirilir ve yeni ürünler elde edilir.

8 Kırık camların eritilmesi ve yeniden değerlendirilmesi, asıl süreçten %32 daha az enerji kullanılmasını sağlar. Yani bir tek cam şişe geri dönüştürüldüğünde, 100 watlık bir ampulü dört saat yakabilecek enerji tasarruf edilmiş olur. 1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır.

9 Metal Ambalajlar: Evlerimizde, gıda ve içecek ambalajında kullanılan iki çeşit metal ambalaj malzemesi vardır. Bunlar teneke ve alüminyumdur. Günlük hayatımızda en çok kullandığımız yağ tenekeleri ve meşrubat kutuları metal ambalajların en önemlileridir. Metal ambalajların geri dönüştürülmesi sonucunda pencere çerçevesi ve sprey kutusu gibi metal malzemeler üretilmektedir.

10 Alüminyum atıkları geri kazanıldığında kirletici baca gazı emisyonu %99 oranında azalmaktadır.

11 Kâğıt Ambalajlar: Kâğıt ve karton türleri evsel atıkların önemli bir bölümünü oluşturur. Kâğıt geri dönüşümü, atık kâğıtları toplamak ve bunları tekrar kullanılabilir kâğıt ürünleri haline getirme işlemidir. Geri dönüştürülebilir üç atık kâğıt kategorisi bulunmaktadır: üretim atıkları, tüketim öncesi atıklar ve tüketim sonrası atıklar.

12 8 adet çam ağacının geri kazanıldığını unutmayalım.
1 ton kullanılmış beyaz kâğıdın geri kazanılmasından 16 adet çam ağacının, gazete kâğıdının geri kazanılmasından 8 adet çam ağacının geri kazanıldığını unutmayalım.

13 Kompozit Ambalajlar: Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajları ifade eder. Karton süt ve meyve suyu kutuları %80 kâğıttan ve az bir oranda da plastik ve alüminyumdan oluşan kompozit ambalajlardır.

14 Kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümünden, karton koliler, yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretilir.

15 Atıklar çeşitli işlemlerden sonra yeni bir ürün
GERİ DÖNÜŞÜM Atıklar çeşitli işlemlerden sonra yeni bir ürün olarak kullanıma sunulmaktadır. TEKRAR KULLANIM Herhangi bir malzemenin toplama ve temizleme süreci dışında hiçbir işleme uğramadan defalarca kullanılmasını ifade eder. GERİ KAZANIM Geri kazanım ise bu iki süreci birden içermektedir.

16

17 AMBALAJLARIN ÜZERİNDEKİ İŞARETLERİN ANLAMLARI
Bu sembol, üretilen ve piyasaya sürülen geri kazanılabilir ambalajlı ürünlerin üzerinde kullanılır. Bu sembol, ürünün geri dönüştürmüş maddeden elde edildiğini gösterir. Bu sembol, ambalajların tekrar kullanılabileceğini gösterir.

18 HA Schult’un yapımına 1996 yılında başladığı ve 30 asistanın da yardımıyla 6 ayda tamamladığı eserinin adı “Trash People”. İnsan boyutunda 1000 figürden oluşan eser, konserve kutuları, alüminyum meşrubat kutuları, plastik atıklar ve bozuk bilgisayar parçalarından yapılmış. 2009 yılında New York’taki Mad Museum’da sergilenen ve tamamen atık malzemelerden yapılmış sanat eserlerinden bir grup. Eski plaklardan yapılmış öndeki heykelin adı “Sound Waves”.

19 Geri Kazanımın Önemi Çöp depolama tesislerine göre çok daha az maliyet gerektirmektedir, Ambalaj atıkları, çöp alanında çok hacim kaplamaktadır. Atık miktarı azalır, çöp depolama sahasının ömrü uzatılmış olur, Hammadde tüketimi azaltılarak, doğal kaynaklarımız korunur, Enerji tasarrufu sağlanır, Ekonomiye katkı sağlanır.

20 BİLGİLENDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları