Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK."— Sunum transkripti:

1 KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK

2 KİŞİLİK NEDİR?

3 Kişilik Nedir? Kişilik, İnsanı öteki bireylerden ayıran, onu, kendisine has yapan özelliklerin tümü, olarak tanımlanabilir.

4 Kişilik, insanın beden ve ruh özelliklerinin bir araya gelmesinden oluşmuş bir bütün ve ahenktir.

5 İnsanlara ilişkin ilk bilimsel çalışmalardan bu yana kişilik konusu üzerinde durulmuş ve çok çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Kişilik (şahsiyet-personality) sözcüğü, persona sözcüğünden geçer.

6 Persona, Eski Yunanda, tiyatro oyuncularının canlandırdıkları tipler için yüzlerine taktıkları maskeye denirdi.

7 Kişilik sözcüğü, günlük hayatta sıkça, daha çok bireyin kendisine has davranışlarını ifade etmek amacıyla kullanılır. Günümüzde her bireyin farklı özellikler taşıyan bir kişilik yapısına sahip olduğu bilinmektedir.

8 Dikkatli bir biçimde gözlendiğinde, çevredeki insanlar arasındaki kişilik farklıkları hemen insanın gözüne çarpar.

9 Kimi insanlar uyarıcılara ani ve sert tepkiler verip telaşlı davranırlarken, kimileri daha sakindir.

10 Kimileri üzüntü kaynağı olabilecek olaylar karşısında bile soğukkanlı davranabilirken, kimileri en mutlu günlerinde bile üzülecek bir şey bulur.

11 Kimilerinin ilgi odakları çoğunlukla yine kendileriyken kimilerininse ilgileri kendi dışındaki insanlar üzerinde yoğunlaşır.

12 Kişilik dendiğinde kişinin doğuştan getirdiği özellikler ile; bunun yanında ailesi ve çevresinden öğrendiklerinin birleşimi anlaşılmaktadır.

13 Kişilik sahibi olan insanlar istenmeyen davranışlarda bulunmazlar ve davranışları ile her zaman başkalarına örnek olurlar.

14 Çünkü kişilik sahibi olmak nerede ne yapacağını bilmek ve doğru bildiklerinden asla taviz vermemek anlamına gelmektedir. Bu tarz insanlar başkaları tarafından da çok beğenilir ve sevilir.

15 Bir insanın hayatı onun karakteridir. Alexis Carrell
Güzel bir düşünceyle güçlü bir karekter birleşince, harikalar ortaya çıkar. Goethe

16 Karakter ağaç ise, şan ve şeref de o ağacın gölgesi gibidir
Karakter ağaç ise, şan ve şeref de o ağacın gölgesi gibidir. Biz hep gölgeyi düşünürüz. Oysa karakter ağacın kendisidir. Abraham Lincoln

17 Karakter çelik gibidir kırılmaz, fakat bükülebilir
Karakter çelik gibidir kırılmaz, fakat bükülebilir. İnat ise beton gibidir, ancak kırılabilir, bükülmez. Laedri Zayıf karekter, bir günah değildir ama, insanı günaha götürür. Brigitt

18 KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK - (Düşündüren Hikaye)
Sınıf, öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken sert görünümlü hoca kapıda beliriyor. İçeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor. Tebeşirle tahtaya kocaman bir (1) rakamı çiziyor.

19 “Bakın, bu kişiliktir. Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey…”diyor.
Sonra (1)’in yanına bir (0) koyuyor; “Bu, başarıdır. Başarılı bir kişilik (1)’i (10) yapar.” Bir (0) daha koyuyor. “Bu, beceridir. (10) iken (100) olursunuz”…

20 Sıfırlar böyle uzayıp gidiyor: Yetenek… Disiplin… Sevgi… Eklenen her yeni (0)‘ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor hoca. Sonra eline silgiyi alıp en baştaki (1)’i siliyor. Geriye bir sürü sıfır kalıyor ve diyor ki “Kişilik olmadan diğerleri bir hiçtir…”

21 EN İYİ BUĞDAY En iyi buğday yarışmasında senelerdir katılan bir çiftçi, büyük ödülü o yıl da kazanmıştı. Yarışmayı izleyen gazeteciler, çiftçiden bu başarısının sırrını öğrenmek istediler. Çiftçi, bu sırrın, kendi buğday tohumlarını komşularıyla paylaşmasında yattığını söyledi.

22 Gazeteciler bu cevaba çok şaşırdılar: “Onlar sizin rakibiniz olarak yarışmaya katılıyorlar. Buna rağmen, ne diye tohumlarınızı onlarla paylaşıyorsunuz?” diye sordular. Çiftçi: “Neden olmasın?” dedi. “Bilmiyor musunuz: Rüzgâr, olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır.

23 Bu bakımdan, komşularımın kötü buğday yetiştirmeleri demek, benim ürünümün de iyi olmaması demektir. En iyi buğdayı yetiştirmek için, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.”

24 HAYALLERİNİZDEN SIFIR ALDINIZ MI HİÇ?
Bu öykü, çiftlikten çiftliğe, yarıştan yarışta koşarak atları terbiye etmeye çalışan gezgin bir at terbiyecisinin genç oğluna kadar uzanır.

25 Babasının işi nedeniyle çocuğun orta öğretimi kesintilere uğramıştı
Babasının işi nedeniyle çocuğun orta öğretimi kesintilere uğramıştı. Orta ikideyken, büyüdüğü zaman ne olmak ve yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını istedi hocası… Çocuk bütün gece oturup günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazdı.

26 Hayalini en ince ayrıntılarıyla anlattı
Hayalini en ince ayrıntılarıyla anlattı. Hatta hayalindeki 200 dönümlük çiftliğin krokisini de çizdi. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gösterdi. Krokiye, 200 dönümlük arazinin üzerine oturacak 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekledi.

27 Ertesi gün hocasına sunduğu 7 sayfalık ödev, tam kalbinin sesiydi
Ertesi gün hocasına sunduğu 7 sayfalık ödev, tam kalbinin sesiydi... İki gün sonra ödevi geri aldı. Kâğıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir “0″ ve “Dersten sonra beni gör” uyarısı vardı. “Neden “0″ aldım?” diye merakla sordu hocasına, çocuk...

28 “Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayal” dedi, hocası… “Paran yok. Gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok. At çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce araziyi satın alman lazım. Damızlık hayvanlar da alman gerekiyor.

29 Bunu başarman imkânsız” ve ekledi: “Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gözden geçiririm.” Çocuk evine döndü ve uzun uzun düşündü. Babasına danıştı.

30 “Oğlum” dedi babası “Bu konuda kararını kendin vermelisin
“Oğlum” dedi babası “Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!” Çocuk bir hafta kadar düşündükten sonra ödevini hiçbir değişiklik yapmadan geri götürdü hocasına… “Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin” dedi. “Ben de hayallerimi...”

31 O orta 2 öğrencisi, bugün 200 dönümlük arazi üzerindeki 1000 metrekarelik evinde oturuyor. Yıllar önce yazdığı ödev şöminenin üzerinde çerçevelenmiş olarak asılı.

32 Öykünün en can alıcı yanı şu: Aynı öğretmen, geçen yaz 30 öğrencisini bu çiftliğe kamp kurmaya getirdi. Çiftlikten ayrılırken eski öğrencisine “Bak” dedi, “Sana şimdi söyleyebilirim. Ben senin öğretmeninken, hayal hırsızıydım. O yıllarda öğrencilerimden pek çok hayal çaldım. Allah’tan ki, sen, hayalinden vazgeçmeyecek kadar inatçıydın.”

33 Karakter Sahibi İnsan İşte karakter sahibi bir insanın özellikleri:
Dürüstlük Yardımseverlik Merhamet İlkeli olmak Çalışkanlık

34 Azim Saygılı olmak Bilgelik Seçicilik Kararlılık

35 Sorumluluk Sadakat Esneklik Yeniliğe açık olmak İç disiplin İrade Barışçıl Bütünü görme

36

37 Yaşanan deneyimler, insanların bakış açısını çok farklı şekillerde değiştirebilir. Bu da kişiliğe yansır. Kişilik, zamanla değişip gelişebilmektedir. Kişilik, sosyal ortamda tamamlandığından, kişi bulunduğu gruplar içinde aldığı sosyal rollerle kişiliğini geliştirir. Çünkü insan, toplumsal bir varlıktır.

38 Ancak okul, tek başına kişiliğin gelişmesi için yeterli değildir
Ancak okul, tek başına kişiliğin gelişmesi için yeterli değildir.(okumakla kişilik gelişmez) Kişiliğin bütünlüğü içerisinde her insanın, öteki insanlardan farklı olmasını sağlayan, kendine has özellikleri vardır. Bireye özeldir. Bu özellikler kişiliğin belli öğeleriyle bağlantılıdır ve bunların dışarı yansımasıdır.

39 Örneğin; öfkelenme, alınganlık ya da patavatsızlık, güzel konuşma… İnsanların birbirinden ayıran farklı özellikleridir Bunların yanı sıra insanın yürüyüşü, ses tonu, mimikleri, beğenisi, …. Kişiliğin bir parçasıdır. Kişilik, uzun bir zaman diliminde şekillendikten sonra, bir daha esneklik göstermez

40 Kişilikli olmak ahlaklı olmak demektir.

41 Hadisi Şerif’de «Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim» buyuruldu.

42 Hz. Muhammed Mustafa (s. a
Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’in güzel ahlakla ilgili hadisi şerifleri de vardır. Muhakkak kişi güzel ahlakı sayesinde gündüz oruç tutan gece ibadet eden derecesine yükselir.

43 İnsanların cennete girmelerine en çok yardımcı olan takva (Allah korkusu) ve güzel ahlaktır.
Mizana koyulacak en ağır amel güzel huydur.

44 Meclisime en yakın olanınız, ahlakı en güzel olan ve etrafındakilerle hoş geçinendir. Onlar herkesi sever, herkes de onları sever. Sirke balı bozduğu gibi kötü huy ameli bozar.

45 Allah için kardeşlik eden kimseye Allahü Teala cennette hiçbir amelle ulaşamayacağı yüksek dereceye yükseltir. Kusur aramayın, sözünüzle kusur aramayın, ayrılmayın, birbirinize arka çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeş olun!

46


"KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları