Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KENDİNİ GELİŞTİR KENDİNİ GELİŞTİR PROBLEM ÇÖZME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KENDİNİ GELİŞTİR KENDİNİ GELİŞTİR PROBLEM ÇÖZME."— Sunum transkripti:

1 KENDİNİ GELİŞTİR KENDİNİ GELİŞTİR PROBLEM ÇÖZME

2 Problem ! Problem nerede ? Problemin farkında mıyız? Problem böyle çözülür !

3 Problem … İstenmeyen durumlardır. Yöneticinin varlık sebebidir.
Çözüm bekleyen sorunlardır. Huzursuzluğa sebep olan durumdur. Yeni bir değişime gösterilen tepkidir. İstenilenin gerçekleşmemesi durumudur. Üstünde düşünülmesi gereken durumdur. Verimliliğin düşmesine neden olan etkenlerdir. İnsanların zaman içerisinde karşılaştığı olumsuzluklardır. Belirlenmiş şartların oluşumunu engelleyen herhangi bir şeydir...

4 Problem nerede ? İlgi Alanı / Etki Alanı
Eğitimlerde çok sözü edilen bir konudur. İnsanların ilgi alanları oldukça büyüktür. Bizi etkileyen her konuyu kapsayabilir. Ancak etki alanları (doğal olarak) çok daha sınırlıdır. Etki alanınız sizin değiştirebileceğiniz, etki yapabileceğiniz konulardır. Elinizin uzanabileceği mesafe diye de tarif edilebilir.

5 Problemin farkında mıyız?
Üstün DÖKMEN: «Çocukların problemli bir kişilik geliştirmelerine neden olan bazı anne baba beklentilerinden söz etmek istiyorum. Çocuğumuz küçükken kafasını duvara çarpmıştır. Çocuğun kafasını kendisinin çarptığını düşünmesini sağlamak yerine tepkimiz ne olur bir düşünün. Eşek kapı neden kızımın kafasına vurdun. Ah sana ah sana diyerek bizde kapıyı döveriz. Bu şekilde onlara kendi davranışlarımızı ya da hatalarımızı kabul etmeden direkt karşıdakini suçlamayı ve şiddet kullandırmayı öğretiriz…»

6 Asya'da maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak vardır:
Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı büyüklüktedir. Yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz. Sıkıca yumruk yapılmış el, bu yarıktan dışarı çıkmaz.

7 Avcılar geldiğinde maymun çılgına döner, ama kaçamaz.
Onu sadece, kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek şey, elini açıp yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde açgözlülüğü o kadar güçlüdür ki bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür.

8 Bizleri de tuzağa düşüren ve orada kalmamıza neden olan şey, arzularımız ve zihnimizde onlara bağımlı oluşumuzdur. Tüm yapmamız gereken; elimizi açıp benliğimizi, bağımlı olduğumuz şeyleri serbest bırakmak ve dolayısıyla özgür olmaktır! Bu örnekle benzeştirirsek; sahip olduğumuzu düşündüğümüz her şey veya sahip olamadıklarımız bizim için birer tuzak olabilir.

9 SİZCE … SİZCE … Sahip olduklarımız bizleri nasıl tutsak eder?
Hangi eksiklikler bizleri tutsak eder?

10 Problem böyle çözülür !

11 Babasının Problemini Çözdü, Tarihe Geçti!
01 Haziran 2012 11 yaşındaki bir çocuk, kimya profesörü olan babasının 8 yıldır çözemediği bir problemi çözmesine yardım etti. Linus Hovmoller Zou, bir bilimsel makalede adı geçen en genç isimlerden oldu. Sven Hovmoller, Stockholm Üniversitesinde kimya profesörü. Bilimsel bir dergi Hovmoller'den yarı kristaller üzerine bir bilimsel bir makale yazmasını istedi.

12 Hovmoller, makale üzerinde çalışırken, 8 yıldır üzerinde çalıştığı problemi 11 yaşındaki oğluna da gösterdi. Sudoku bulmacaları çözmekte usta olan minik Linus, babasına problemi nasıl çözebileceği hakkında fikir verdi. Baba Sven Hovmoller, "Ben fazla şey biliyorum, kafamda çok fazla resim var. Bu da ağaçlardan ormanı görmemi engelliyor. Ama Linus kimya ve kristaller hakkında bir şey bilmiyor, önyargısız bir beyni var" diye konuştu. ağaçlardan ormanı görmemi engelliyor. önyargısız bir beyni var

13

14 Otobüs hangi yöne gidiyor?

15 Amerika Birleşik Devletlerinde okul öncesi çocuklara sorulmak için hazırlanmış bir dikkat testi sadece. Çocukların zekası koşullanmamış olduğu için cevabı bulmaları çok da zor olmuyordu. Çocukların neredeyse tamamı doğru cevabı vermiş çünkü otobüsün kapısı diğer yönde olduğu için otobüs sola doğru gidiyor demişler.

16 NASH TEOREMİ : Seçim: Ya herkesin yaptığını yaparak (aynı hedefler, aynı yöntemler, aynı reklam mecraları…) kendimizi büyük bir rekabetin içinde bulmak ya da farklı olmak… Şimdi iki sorumuz var : Siz olsanız ne yapardınız? Sarışın kızı mı tavlamaya çalışırdınız yoksa olayla alakasız birisine mi yönlenirdiniz? NASH teorimini, hemen hemen her problem için uygulayabilir miyiz? Bir örnek verebilir misiniz peki ?


"KENDİNİ GELİŞTİR KENDİNİ GELİŞTİR PROBLEM ÇÖZME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları