Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OYUN KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OYUN KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 OYUN KURALLARI

2 OYUN ALANI Oyun alanı 40 m * 20 m ölçülerinde, iki kale sahası ve bir oyun alanını içeren dikdörtgen şeklindedir. Uzun kenarlara kenar çizgisi, kısa kenarların kale direkleri arasında kalan bölümüne kale çizgisi ve kalelerin her iki yanında kalan bölümüne dış kale çizgisi denir. Kaleler her bir kale çizgisinin tam ortasına yerleştirilir. Kaleler içten içe 3 m genişliğinde ve 2 m yüksekliğinde olmalıdır. Serbest atış çizgisi, (9 m çizgisi) kale sahası çizgisinin 3 m dışından çizilen kesik bir çizgidir. 7 m çizgisi kalenin tam karşısında, 1 m uzunluğunda bir çizgidir.

3

4

5

6 OYUN SÜRESİ -16 yaş ve yukarı yaştaki oyunculardan oluşan bütün takımlar için normal oyun süresi 30 dakikalık iki devredir ve devre arası 10 dakikadır. -Yaşları arasında olan takımlar için oyun süresi 2*25 dakika -Yaşları 8-12 arasında olan takımlar için oyun süresi 2*20 dakika ve devre arası 10 dakikadır. - Kazananın belirlenmesi gereken bir müsabakada, normal oyun süresi berabere biterse 5 dakikalık aradan sonra uzatma bölümü oynanır. Uzatma bölümü 5 dakikalık iki devreden oluşur ve devre arası 1 dakikadır.

7 OYUN SÜRESİ Birinci uzatma bölümü sonunda oyun hala berabere ise, 5 dakikalık bir aradan sonra ikinci uzatma bölümü oynanır. Bu uzatma bölümü de 5 dakikalık 2 devreden olur ve dervre arası 1 dakikadır. Oyun hala berabere ise kazanan takım ilgili müsabaka kurallarına göre belirlenir. Müsabaka sonucunun belirlenmesi için 7 m atışlarının kullanılmasına karar verilir.

8 BİTİŞ SİNYALİ Oyun süresi, hakemin ilk başlama atışı için çaldığı düdükle başlar ve skorborddan gelen otomatik bitiş sinyali ve saat hakeminin bitiş düdüğü ile sona erer.

9 TOP Top; deri veya sentetik maddeden yapılmış ve küre şeklinde olmalı; dış yüzeyi parlak veya kaygan olmamalıdır. Her müsabaka için en az 2 top bulundurulmalıdır. Topun çevresi ve ağırlığı ; -16 yaşından büyük erkekler için cm ve gram (3 numara) yaş arası erkekler ve 14 yaşından büyük bayanlar için cm ve gram (2 numara) -8-12 yaş arası erkekler ve 8-14 yaş arası bayanlar için cm ve gr (1 numara)

10

11 TAKIM, OYUNCU DEĞİŞİMİ VE MALZEME
Bir takım en fazla 16 oyuncudan oluşur. Oyun süresince her takımda bir oyuncusunu kaleci olarak oynatmalıdır. Kaleci her zaman saha oyuncusu olabilir, bir saha oyuncusu da her zaman bir kaleci olabilir. Oyuna girecek ve oyundan çıkacak oyuncular kendi takımlarının oyuncu değişim çizgisini kullanmalıdır. Yedek oyuncular masa hakemlerine haber vermeksizin, değişecek oyuncunun oyun alanını tamamen terk etmiş olması koşulu ile her an ve sayıca sınırlama olmaksızın oyun girebilirler.

12 TAKIM, OYUNCU DEĞİŞİMİ VE MALZEME
Bir takımın saha oyuncularının formaları tek tip olmalı ve rakip takımın formalarından renk ve desen olarak ayırt edilmelidir. Oyuncuların formalarında kullanılan sırt numaraları kadar olmalıdır. Oyuncular spor ayakkabı giymelidir. Oyuncuların, diğer oyuncular için tehlikeli olabilecek objeleri giymesine müsaade edilmemelidir. Oyuncuların; kafa koruyucu, yüz maskesi, künye, saat, yüzük, gerdanlık, zincir, küpe, sert çerçeveli veya tokasız gözlük gibi tehlikeli olabilecek eşyaları giymesine izin verilmez.

13 OYUNCULAR SOL KANAT SOL OYUN KURUCU ORTA OYUN KURUCU SAĞ OYUN KURUCU
SAĞ KANAT PİVOT KALECİ

14 OYUNCULAR

15 TOPLA OYNAMA - Top, açık veya kapalı elle, kol, baş, gövde, kalça ve dizler kullanılarak , itilebilir, tutulabilir, durdurulabilir, atılabilir veya topa vurulabilir. Top yerde bile olsa, en fazla üç saniye tutulabilir Top elde iken en fazla üç adım atılabilir.

16 GOL - Bir atışın gol olabilmesi için, atışı yapan oyuncu, takım arkadaşları veya takım idarecilerinin atış öncesi veya atış sırasında kural ihlali yapmamaları ve topun tümüyle kale çizgisini geçmiş olması gerekir. - Daha fazla gol atan takım kazanır.

17 BAŞLAMA ATIŞI - Başlama atışı, müsabakanın başlangıcında kura atışını kazanarak topu seçen takım tarafından kullanılır. Diğer takım sahayı seçer. Takımlar müsabakanın ikinci yarısında saha değiştirirler. İkinci yarının başındaki başlama atışı, müsabakanın başlangıcında başlama atışını kullanmayan takım tarafından kullanılır.

18 BAŞLAMA ATIŞI - Her golden sonra oyun, golü yiyen takımın kullanacağı başlama atışı ile devam eder.

19 HAKEMLER - Her müsabaka eşit yetkilere sahip iki hakem tarafından yönetilir. Yazı ve saat hakemleri bunlara yardımcı olurlar. Hepsini izleyen gözlemci hakem vardır. Toplam 5 hakem tarafından yönetilir.

20 KALECİ ATIŞI - Kaleci atışı şu durumlarda verilir:
Hücum eden takımın oyuncusu kale sahasına girerek kural ihlalini yaptığında, Top kaleci tarafından kale sahasında kontrol edildiğinde veya top kale sahası içinde zeminde hareketsiz kaldığında, Hücum eden takımın oyuncularından biri tarafından kale sahasında duran veya yuvarlanan topa dokunulduğunda, Hücum oyuncuları veya kaleci tarafından oynandıktan sonra top dış kale çizgisini geçerse

21 KENAR ATIŞI Kenar atışı topun kenar çizgileri tamamen aştığı veya kendi dış kale çizgisini aşmadan önce en son savunma oyuncuları tarafından temas edildiğinde verilir. Ayrıca top oyun alanı üzerindeki sabit bir cisme veya tavana değdiğinde verilir. Kenar atışını uygulayan oyuncunun bir ayağı kenar çizgiye basılı olmalıdır.

22 KALECİ ATIŞI Hücum eden takımın oyuncularından biri tarafından kale sahasında duran veya yuvarlanan topa dokunulduğunda, Kaleci atışı hakemin düdük işareti olmadan, kale sahasından oyun alanı yönünde kullanılır.

23 SERBEST ATIŞI Prensip olarak hakemler aşağıdaki durumlarda oyunu durdurur ve karşı takım lehine serbest atışla tekrar başlatır: Topa sahip olan takımın topu kaybetmesine neden olacak bir kural ihlali yaptığında, Savunma takımı kural ihlali yaparak topa sahip olan takımın top kaybetmesine neden olduğunda

24 7 METRE KARARI 7 Metre atışı:
Sahanın neresinde olursa olsun , rakip takımın idarecisi veya oyuncuları tarafından açık bir gol fırsatı engellendiğinde, Açık bir gol fırsatı anında gereksiz düdük veya sinyal varsa,

25 7 METRE KARARI Belirgin bir gol fırsatının seyircinin oyun alanına girmesi veya oyuncuların düdük işareti ile durdurulması gibi, oyuna katılma hakkı olmayan kişilerin etkilemesi ile engellendiğinde, Aynı şekilde açık gol şansı anında aniden elektrik kesilmesi gibi zorunlu hallerde de kural uygulanır.

26 MOLA Bir takımın bir maç süresinde yani 60 dk da toplam 3 mola alma hakkı vardır. Mola hakkının 2 tanesini 1 yarıda kullanabilir,1 tanesini sadece son 5 dakikada kullanabilir.

27 HAKEM EL İŞARETLERİ Kale Sahası İhlali

28 HAKEM EL İŞARETLERİ Top Sürme Hatası

29 HAKEM EL İŞARETLERİ Adım veya 3 sn’den fazla Top Tutma Hatası

30 HAKEM EL İŞARETLERİ Sarılma, Tutma veya İtme

31 HAKEM EL İŞARETLERİ Vurma

32 HAKEM EL İŞARETLERİ Hücum Faul

33 HAKEM EL İŞARETLERİ Kenar Atışı Yönü

34 HAKEM EL İŞARETLERİ Kaleci Atışı

35 HAKEM EL İŞARETLERİ Serbest Atış Yönü

36 HAKEM EL İŞARETLERİ 3 m Mesafeyi Koruma

37 HAKEM EL İŞARETLERİ Pasif Oyun

38 HAKEM EL İŞARETLERİ Gol

39 HAKEM EL İŞARETLERİ Sarı Kart ve Kırmızı Kart

40 HAKEM EL İŞARETLERİ Zaman Cezası (2 dk)

41 HAKEM EL İŞARETLERİ Mola

42 HAKEM EL İŞARETLERİ Mola süresince Oyuna katılma hakkı olan İki kişinin Oyun Alanına Giriş İzni

43 HAKEM EL İŞARETLERİ Pasif Oyun Uyarı İşareti


"OYUN KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları