Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hentbol Oyun Kuralları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hentbol Oyun Kuralları"— Sunum transkripti:

1 Hentbol Oyun Kuralları
Hentbol Nasıl Oynanır Hentbol Oyun Kuralları Hentbol Sahası Ve Hentbol Resimleri

2 HENTBOL NASIL OYNANIR  Hentbol bir takımın 6 sı sahada 1 oyuncuda kalede olmak üzere 7 ye 7 iki takım halinde oynanan Hedefin gol atmak olduğu bir takım sporudur. her takım 14 kişiden oluşur uluslar arası müsabakalarda bu sayı turnuvaların statüsüne göre değişebilmektedir.      hentbol salonda , beach ve çimde oynanabilir.

3 Salon hentbol’ünde uluslararası saha ölçüleri 40 x 20 m olarak belirlenmiştir. kale yükseliiği standart 2 m uzunluğu ise 3 m dir.       bir hentbol müsabakasında toplam 4 hakem görev alır 2 si aynı yetkilere sahip saha hakemleri 2 si ise biri skor bort’u tutan golleri işleyen diğeri ise skoru ve cezaları yazılı hale getiren yazı hakemleridir.       her müsabakada 1 gözlemci bulunur hentbol müsabakalarının önem derecesine göre gözlemci sayısı 2 veya daha fazla olabilir.       oyun süresi 30 x 2 dakikadır. devre arası 10 dakikadır.    bir takım müsabaka boyunca sınırsız oyuncu değişim hakkına sahiptir. her bir takımın 2 mola hakkı vardır ve 1 devrede sadece 1 mola kullanabilir mola süresi 1 dakikadır .

4 Hentbol Sahası

5 Temel Hentbol Kuralları
TEMEL HENTBOL OYUN KURALLARI İki takım arasında oynanan bir takım oyunudur. Hentbol 30 dakikalık iki devreden oluşur. Defanstaki takım, hücum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır. D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına kaleci dışındaki oyuncuların girmesi yasaktır.Savunma sırasında, defans oyuncuları belirli ölçüde rakip oyunculara temasta bulunabilirler. Aşırı faullü temaslarda oyuncu iki dakikalık oyundan çıkma cezası ile cezalandırılır ve ceza alan oyuncunun yerine oyuncu giremez. Cezası biten oyuncu veya yerine başka oyuncu girebilir.

6 Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda ve 20 m genişliğinde diktörtgen şeklinde bir alandır. Kaleye 9 cm uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş ceza sahasında yapılan fauller penaltı olarak nitelendirilir. Penaltı atışları kalenin tam 7 m karşısından yapılır. Bu atışlara 7 m atışı da denir.Her takım sahaya 10'u saha oyuncusu, 2'si kaleci olmak üzere 12 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken oyun alanı içinde, bir takımdan 6' sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7 oyuncu bulunur. Kenarda 5 yedek oyuncu otururur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde, kendi aralarında her an istedikleri kadar oyuncu değiştirilebilirler. Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır.

7 Eğer bir oyuncu kurallar içinde topu rakip kaleye atar ve sokabilirse bu "gol" olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelelerini korurlar. Top oyuncular tarafından sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

8 Oyun basketboldaki gibi hava atışı ile başlar ve top çelindikten sonra tutan oyuncunun hava atışı yapılan yere 3 metre uzaklıkta olması zorunluluğu vardır. Defans yapan takım, hucum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır. Topun çapı bayanlar müsabakalarında iken erkeklerde cm dir.Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gr bayanlarda ise 325 ile 400 gramı geçmemesi gerekir. Oyuncular topu sürerken iki kez tutabilirler ancak tuttuktan sonra üç saniye içinde ellerinden çıkarmak zorundalar ve topla en fazla üç adım atabilirler. Oyun iki hakemle yönetilir.

9 Hentbol Topu Hentbolde Topun çevresi ve ağırlığı kategorilere bağlı olarak değişir.16 yaşından büyük erkekler için cm ve gram (IHF3 numara) yaş arası erkekler ve 14 yaşından büyük bayanlar için cm ve gram (IHF 2 numara) yaş arası erkekler ve yaş arası bayanlar için cm ve gram (IHF 1 numara). Uluslararası resmi müsabakaların tümünde kullanılan toplar için gerekli teknik özellikler "IHF Top Yönetmeliğinde" belirtilmiştir.Mini Hentbol için kullanılan topların çevresi ve ağırlığı oyun kuralı olarak düzenlenmemiştir.

10 Hentbol Resimleri

11 Emeğe_Saygı


"Hentbol Oyun Kuralları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları