Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMPUTE FUTBOL OYUN KURALLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMPUTE FUTBOL OYUN KURALLARI"— Sunum transkripti:

1 AMPUTE FUTBOL OYUN KURALLARI

2 1.KURAL OYUN ALANI UZUNLUK EN AZ 55 M EN ÇOK 70 M GENİŞLİK EN AZ 30 M

3 EN AZ 55 METRE – EN ÇOK 70 METRE
OYUN ALANI UZUNLUK EN AZ 55 METRE – EN ÇOK 70 METRE

4 EN AZ 30 METRE – EN ÇOK 60 METRE
OYUN ALANI GENİŞLİK EN AZ 30 METRE – EN ÇOK 60 METRE

5 - AMPUTE FUTBOL TÜRKİYE SAHA ÖLÇÜLERİ
Uzunluk 60 metre Genişlik 40 metre Genişlik 40 metre Uzunluk 60 metre

6 OYUN ALANININ İŞARETLENMESİ
Oyun alanı çizgilerle belirlenir. Bu çizgiler sınırladıkları alana dahildir. Her zaman dikdörtgen şeklindeki halı saha, sentetik zeminde oynanır Uzun olan iki kenar çizgilerine taç, Daha kısa olan diğer iki kenar çizgilerine kale çizgisi denir. Bütün çizgiler en çok 12 cm. genişliğinde olmalıdır. Oyun alanı bir orta çizgi ile ikiye ayrılır. Başlama noktası bu çizginin tam ortasına işaretlenir. . Bu nokta merkez olarak 6 m. yarıçaplı bir daire çizilir.

7 KALELER Kaleler, her bir kale çizgisinin ortasına yerleştirilmelidir. Bunları bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştiren yatay bir üst direkten oluşur. İki direk arasındaki mesafe içten 5 m., üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.20 m. 'dir. Her iki direk ile üst direk aynı kalınlıkta ve en çok 12 santimetre olmalıdır. Kale çizgileri de kale direkleri ile aynı genişlikte olurlar. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere iyice tutturulmak ve kaleciye hareket serbestisi vermek şartı ile takılabilir. Kale direkleri ve üst direk beyaz renkte olmalıdır.

8 2.20 M UZUNLUK 5 M GENİŞLİK

9 Ceza Alanı ceza alanları, oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir: Kale direklerinin iç kenarlarından2.50 m. uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 8 m. dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır. Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 7 m. mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. 2.50 CM 2.50 CM 8 M

10 Bayrak Direkleri Her köşeye, en az 1. 5 m
Bayrak Direkleri Her köşeye, en az 1.5 m. yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir. Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m. dışına dikilebilir. Köşe Yayı Her bir köşe Bayrak direğinden itibaren oyun alanı içine 1 m. yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.

11 Kural 2 Top Nitelikleri ve Ölçüleri
Top: ·yuvarlak, ·deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş, ·çevresi en çok 70 santimetre en az 68 santimetre, ·ağırlığı oyunun başlangıcında en çok 450 gr en az 410 gr ·basıncı deniz seviyesinde atmosfer arasında olacaktır Kural 2 Top

12 Kusurlu Topun Değiştirilmesi Eğer top oyundayken kusurlu hale gelirse ·oyun durdurulur. ·oyun yedek topla ilk topun kusurlu hale geldiği yerden bir hakem atışı ile başlanır Eğer top, bir başlama vuruş, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı için oyun dışı olduğu sırada patlar veya kusurlu hale gelirse: ·oyun gereken vuruş veya atışla başlanır. Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez

13 KURAL 3 (OYUNCULARIN SAYISI)
Maçlar 1 kaleci 6 oyuncu olmak üzere 7 kişi ile oynanır. Tüm müsabakalarda takımlar yedek kaleci bulundururlar

14 Oyuncu değişikliği sınırsızdır.
Her maç en az 4 oyuncu bir kaleci ve bir yedek kalecinin olması koşulu ile başlayabilir  Her takım 7’ye kadar yedek oyuncu belirleyebilir (Bunlardan biri mutlaka kaleci olmalıdır.) Yedeklerden en fazla ikisi aynı anda değiştirilir. Yedek oyunculardan tümü oyuna oyundaki herhangi bir oyuncunun yerine girebilir.

15 Kırmızı kart gören kalecinin yerine bir oyuncu kaleye geçemez
Kırmızı kart gören kalecinin yerine bir oyuncu kaleye geçemez. Bir oyuncu çıkarılır yerine yedek kaleci oyuna girer. Oyun devam ederken bir takım oyuncu sayısı ihraç veya sakatlıktan dolayı 3’e düştüğü anda müsabaka devam ettirilmez. Müsabaka ile ilgili kararı federasyon verir.

16 İhlaller/Cezalar Eğer bir yedek oyuncu oyun alanına hakemin izni olmaksızın girerse: ·oyun durdurulur. ·girene ihtar verilip sarı kart gösterilir ve oyun alanından çıkartılır, ·oyun durdurulduğu anda topun olduğu yerden rakip takım lehine endirekt serbest vuruş ile tekrar başlanır. Oyunun Tekrar Başlaması Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa: · oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır. Oyuncu ve Yedek Oyuncuların İhracı Oyun başlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu alınabilir. Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınmaz.

17 KURAL 4 (OYUNCULARIN GİYSİ ve GEREÇLERİ)
Güvenlik Bir oyuncu, kendisine veya bir başka oyuncuya tehlikeli olabilecek her hangi bir giysi giymemeli veya (her çeşit takılar da dahil) gereçler taşımamalıdır. Gerekli Giysiler Bir oyuncunun gerekli olan giysileri Forma : Tüm oyuncular kısa ve uzun kollu değişik renk ve biçimlerde, sırt numarası olan forma giymek zorundadırlar. Kaleciler ·Her kaleci, kendisini diğer oyunculardan, hakemden ve yardımcı hakemlerden ayırt edecek renkte giyinir Şort: ·şort (eğer tayt giyilirse, taytın rengi şortun esas renginde olmalı), Kaleci hariç her oyuncu tek tip şort giyer.

18 Tozluk:Oyuncular sağlam olan bacaklarına aynı renk tozluk giymek zorundadırlar. Diz altı ampute oyuncular bu bacağına da takım tozluğu giyerler tüm oyuncular kendi emniyetleri için ampute bacaklarına güdük koruyucusu takarlar. Tozluklara takılacak bantların genişliği 2 cm yi geçmemelidir. Mümkünse bant rengi tozlukla aynı renkte olmalıdır Güdük koruyucusu: Güdüğün çarpmalarda korunması için yapılmış yumuşak sokettir. Metal içermemek koşulu ile silikon çorap giyilebilir. Futbol ayakkabıları: Rakibine ve kendisine zarar vermeyecek şekilde standartlara uygun olmalıdır. Tekmelikler ·tozluklar ile tamamen örtülmelidir. ·uygun bir maddeden (lastik, plastik veya benzeri) yapılmalıdır. ·yeterli bir koruma sağlamalıdır.

19 Kanadiyen: Kanadiyen, yapılışından yada tasarımından dolayı hiçbir oyuncuya tehlike içermemelidir. Kanadiyen dayanıklı metalden olmalı tahta yada plastikten imal edilmiş olmamalıdır. Bir oyuncunun sahaya girmesinden önce bütün yan somunları, cıvataları, sürgü, mandal, döşeme tesisatları ve metal bileklikleri bantlanmalı ve örtülmelidir. Oyuncuların koltuk değnekleri her zaman iyi durumda olmalı plastik uçlar zarar gördüğünde yenileri ile acilen değiştirilmelidir.

20 Bütün karşılaşmalarda kanadiyenler renkli bant ile kaplanır
Bütün karşılaşmalarda kanadiyenler renkli bant ile kaplanır. Bu bantlar takım tozlukları ile aynı renkte olmalı ve kanadiyenin alt ucundan itibaren 40cm’ye kadar bantlanmalıdır. Takımların renkleri aynı olduğu durumlarda bir takımın farklı renk kullanmasına izin verilir.

21 Özel Tıbbi durumlar: Oyun esnasında her hangi bir protez kullanımına izin verilmez ancak iki bacağı ampute olan oyuncular tek protezle oynayabilir Engel Sınıflaması: Uluslar arası engellilik sınıflamasına göre A2 Diz altı ve A4 diz üstü olan amputelar Oyuncu, A6 Dirsek altı, A8 dirsek üstü olan amputeler, Les Autres (ISO)’e göre üst ekstremitesinde bozukluk olan engelliler kaleci olarak oynayabilirler.

22 İhlaller/Cezalar Bu kuralın herhangi bir ihlali halinde: · oyunun durdurulması şart değildir. · giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir. ·oyuncu, eğer topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar uygun olmayan giysi ve gereçlerini düzeltmemişse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar, ·giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez. ·hakem, oyuncunun oyun alanına girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder, ·oyuncu yalnız topun oyun dışı olduğu anda oyuna girebilir. Bu kuralın ihlalinden dolayı oyun alanından çıkartılan bir oyuncu eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse (veya ilk defa girerse) ihtar verilip sarı kart gösterilir. Oyunun Tekrar Başlaması Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa: · oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

23 KURAL 5 (HAKEM) Hakemin Yetkisi
Her maç, oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanan bir hakem ve bir yardımcısı tarafından yönetilir. Karşılıklı taç çizgisi boyunca görev yaparlar 2-Hakem her zaman taç çizgisi boyunca görev yapar ve oyunu yönetir. Oyuncu değişimini ve molaları kontrol eder. 3-     Yardımcı hakem diğer taç çizgisi boyunca çizgiyi kontrol eder ve hakeme yardım eder.

24 4-Ulusal ve. Uluslar arası turnuvalarda 3. hakem atanır
4-Ulusal ve Uluslar arası turnuvalarda 3. hakem atanır. hakeme molalarda ve oyuncu değiştirmelerde,ihtiyaç duyulan diğer konularda yardımcı olur. Yetkileri Ve Görevleri Hakem ·oyun kurallarını uygular, ·oyunu, yardımcı hakemi ve varsa üçüncü hakem ile işbirliği içinde yönetir. ·kullanılan her topun Kural 2'de belirtilen özelliklere uygun olup olmadığını kontrol eder, ·oyuncuların giysilerinin 4 ncü kuralda belirtilen özelliklere uygunluğuna karar verir,

25

26 ·oyun'un süresini belirler ve oyun ile ilgili kayıtlarını tutar, ·kuralların herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görürse, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder, ·herhangi bir harici müdahale halinde, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder, ·bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve o oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar,

27 ·bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa oyunu top oyundışı oluncaya kadar devam ettirir, ·kanayan yarası olan bir oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Bu oyuncu ancak hakemin kanamanın durduğuna kanaat getirmesi halinde hakemin işareti ile oyun alanına dönebilir

28 · oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirir. Düşündüğü avantajın oluşmaması halinde yapılan ihlali cezalandırır, · bir oyuncunun aynı anda birden fazla ihlal yaptığı durumlarda daha ağır olan ihlali cezalandırır, · ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlali yapan oyuncuyu gerekli şekilde cezalandırır. Gerekeni o anda yapmazsa, topun oyundışı olduğu ilk anda yapmalıdır. · sorumlu bir şekilde hareket etmeyen takım yetkililerini cezalandırır ve gerekirse oyun alanından ve çevresinden uzaklaştırır.

29 HAKEM kendisinin göremediği olaylarda, yardımcı hakemlerin verdiği bilgiye göre hareket eder, · yetkili olmayan kişilerin oyun alanına girmemesini sağlar, · durmuş olan oyunu tekrar başlatır, · oyunculara ve/veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sonrasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylara karşın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir.

30 Hakemin Kararları Hakemin oyun ile ilgili kararları nihaidir. ·Hakem verdiği bir kararı, ancak doğru olmadığını anladığı durumlarda veya gerekli görürse, yardımcı hakemin veya 3. hakemin verdiği bilgiye göre, oyunu tekrar başlatmadan önce değiştirebilir.

31 KURAL 6 (YARDIMCI HAKEM)
Görevler karar yetkisi hakemde olmak üzere kendi yarı alanındaki tüm ihlalleri değerlendirir. Hakemin yarı alanında Hakemin görmediğine kanaat getirdiği hallerde karar vererek oyunu durdura bilir . Ancak nihai karar hakemdedir.

32 KURAL 7 (OYUNUN SÜRESİ) Oyunun Devreleri
Hakem ve oynayan iki takım aralarında başka şekilde anlaşmamışlarsa bir oyun 25‘er dakikalık iki eşit devreden oluşur. Oyunun devre sürelerini değiştirmek için karar (örneğin, havanın kararması yüzünden 20‘er dakikalık iki devreye indirmek) verilmesi oyun başlamadan önce verilmeli ve müsabaka yönetmeliklere uygun olmalıdır.

33 Devre Arası Zaman Devre arası dinlenme süresi10 dakikadır.
Molalar : Her takım her devre için bir dakikayı geçmeyen bir mola alabilir. Uzatma sürelerinde her takımın birer kez mola alma hakkı vardır. Hakem molaları ve duraklamaları gözeterek bu süreyi oyun süresine ilave eder. Uzatmalar: Netice alınması gereken maçlarda 10’ar dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Gol atılsa bile uzatma devreleri tamamlanır. Devre arasında her iki takım oyuncuları hemen saha değişecek ve oyun gecikme olmaksızın yeniden başlayacaktır. Her takım uzatmalarda her devre için bir mola alabilir.

34 Müsabaka yönetmeliklerinde devre arası zaman süresi belirtilmelidir.
Devre arası zamanı ancak hakemin izni ile değiştirilebilir. Kayıp Zaman İçin Uzatma Aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir. ·oyuncu değiştirmeleri ·oyuncuların sakatlanmaları, ·sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları, ·zaman geçirilmesi, ·herhangi bir diğer neden dolayısıyla. Eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır. Penaltı Vuruşu Her iki devrenin veya uzatma devrelerinin sonunda yapılacak penaltı vuruşu için gerekli süre eklenecektir

35 KURAL 8 (OYUNUN BAŞLAMASI ve TEKRAR BAŞLAMASI)
Başlama Vuruşundan Önce Para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer. Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikinci yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler. Başlama Vuruşu Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vuruşu: ·oyunun başlangıcında, ·bir gol atıldıktan sonra, ·maçın ikinci yarısının başlangıcında, ·eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır, Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

36 Yöntem ·bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunacaklardır, ·başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 6 m. uzakta olurlar, ·top orta noktada hareketsiz bir şekilde duracaktır, ·hakem bir işaret verecektir. ·top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği andan oyunda olacaktır. ·vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunmayacaktır. Bir takımın kazandığı her golden sonra başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılacaktır. İhlaller / Cezalar Eğer vuruşu yapan oyuncu top bir başka oyuncuya dokunmadan önce ikinci kez dokunursa: ·rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilecektir. Başlama vuruşu yönteminin herhangi bir başka surette ihlali durumunda: ·vuruş tekrar edilecektir.

37 Hakem Atışı Oyun, top oyunda iken şayet Oyun Kurallarında belirtilmeyen bir nedenle geçici olarak durdurulmuşsa oyuna yeniden bir hakem atışı ile devam edilecektir. Yöntem Hakem oyunu, topun oyun durdurulduğu anda bulunduğu yerden topu yere bırakarak başlatacaktır. Oyun top yere değince tekrar başlamış olacaktır.

38 İhlaller / Cezalar Hakem atışı, aşağıdaki hallerde tekrarlanacaktır: ·eğer topa, yere değmeden önce, bir oyuncu dokunursa, ·eğer top, yere değdikten sonra, hiç bir oyuncuya değmeden oyun alanı dışına çıkarsa. Özel Durumlar ceza alanı içinde oyunun geçici olarak durdurulmasından sonra oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atışı, oyun durduğu anda topun bulunduğu yere, en yakın ceza alanı çizgisi üzerindeki noktadan yapılır.

39 KURAL 9 (TOPUN OYUNDA ve OYUN DIŞI OLMASI)
Topun Oyundışı Olması Top aşağıdaki hallerde oyun dışında olacaktır: · Top kale çizgisini veya taç çizgisini, havadan veya yerden, tamamen geçtiği zaman, ·oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman.

40 Topun Oyunda Olması Top: ·kale direklerine, üst direğe veya köşe bayrak direklerinden birisine çarpıp oyun alanı içine döndüğü; ·oyun alanı içinde bulundukları sırada hakem veya yardımcı hakemlerden birisine çarptığı, durum da dahil olmak üzere, oyun dışı olmadığı bütün durumlarda oyundadır.

41 KURAL 10 (GOL YAPMA YÖNTEMİ)
Gol Yapma Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçmesi ile yapılır. Kazanan Takım Bir maçta daha fazla gol atan takım maçı kazanmış sayılır. Eğer her iki takım eşit sayıda gol atmış veya hiç gol atılmamış ise maç berabere sonuçlanmış olur. Müsabaka Yönetmeliği Yönetmeliklere, berabere sonuçlanan maçlarda maçı kazanan takımı belirlemek için, uzatma devreleri veya WAFF'ın onayladığı yöntemleri içeren kararlar konulabilir.

42 Ampute futbolda ofsayt kuralı uygulanmaz
KURAL 11 (OFSAYD) Ampute futbolda ofsayt kuralı uygulanmaz

43 KURAL 12 (FAULLER ve FENA HAREKETLER)
     Ampute uzuv, topla oynama, kontrol etme ve yönlendirme için kullanılmayacaktır. Ampute uzuvla topa her türlü kasti dokunuş el kuralı ile değerlendirilecektir. Ayak amputasyonu olan oyuncular (Chopart – Symes) sabit durumda iken yere basabilir, ancak koşmak için bu ayağını kullanamaz. Koşmak için bu ayağını kullandığında oyuncu uyarılır.  ikazdan sonra aynı ihlali yaparsa ihtar alır,ynı ihlale devam ederse ihraç edilir.    Ampute futbolda kayarak müdahale yapılmaz, yapılırsa hücum eden takım lehine direkt serbest vuruş verilir ve oyuncu hakem tarafından uyarılır.aynı ihlali tekrarlayan oyuncu ihtar alır.    

44 Bir oyuncu yere kayarak düşer ve yerde iken bilerek kasten vücudunun herhangi bir bölümü ile veya kanadiyen ile topla oynarsa o takım aleyhine endirekt serbest vuruş verilir. Maç sırasında oynamak, kontrol etmek, topu yönlendirmek maksadı ile kanadiyenler kullanılmamalıdır. Kanadiyen ile top arasındaki her türlü kasti temas el kuralına göre değerlendirilecektir. Ceza sahası içinde kasıtlı olarak topa kanadiyenle müdahale etmek penaltı ile cezalandırılır. Serbest atışlarda ve kornerlerde savunma oyuncuları toptan 6m uzakta durmalıdır

45     Kaleciler Kaleci maç süresi boyunca ceza sahasını kasıtlı olarak terk edemez. Kasıtlı olarak terk etmesi durumunda ve ihlal hakem tarafından tespit edildiğinde penaltı ile cezalandırılırken kaleci oyundan kırmızı kart ile ihraç edilir. Pozisyon icabı ceza alanı terkeder ve aksiyonu devam ettirip oyuna müdahale ederse ihtar ve penaltı atışı ile cezalandırılır. Kasıtlı olarak çıkmamış ise penaltı verilmez kaleci ikaz edilir.      Kaleci topa sağlam elini kolunu açarak atlayabilir. Sağlam kolu ile topa müdahale edebilir.   Kaleci topa sahip olma durumunda iken engellenemez müdahale edilemez buna top yerdeyken elini topun üzerinde tutması da dahildir. Aksi halde endirekt serbest vuruş verilir. Kaleci topa kasıtlı olarak ampute kolu ile müdahale edemez.müdahale ederse penaltı ihraç Ancak istem dışı çarpmalarda oyun devam ettirilir.   Kaleci ve oyunculardan herhangi birisi gol atabilir. Gol olması için topun kale çizgisini geçmesi gerekir.

46 Direk serbest vuruşlar
Direkt Serbest Vuruş Eğer, bir oyuncu aşağıda belirtilen 6 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir: ·rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse, ·rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse, ·rakibin üstüne sıçrarsa, ·rakibe şarj yaparsa, ·rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse, ·rakibini iterse.

47 Topu bilerek güdüğü ile oynarsa
Ayrıca, eğer bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir: ·topu kazanmak için ayakla müdahale ederken (tackle) topa dokunmadan önce rakibe dokunursa, ·rakibini tutarsa, ·rakibe tükürürse, ·topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç). Topu bilerek kanadiyeni ile oynarsa Topu bilerek güdüğü ile oynarsa Ceza alanındaki kaleci bilerek ceza alanı dışına çıkarsa Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır Penaltı Vuruşu Eğer yukarıda belirtilen 13 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir.

48 Endirek serbest vuruşlar
Kaleci, kendi ceza sahasında, aşağıdaki 4 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: ·topu eliyle kontrol ettikten sonra altı saniye içinde oyuna bırakmazsa ·topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce, topa tekrar eliyle dokunursa, ·takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa, ·takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa, Eğer bir oyuncu hakemin kanatına göre aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: ·tehlikeli tarzda oynarsa, ·rakibinin ilerlemesine mani olursa, ·kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa, ·12.maddede belirtilmeyen bir nedenden dolayı oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyun durdurulduğunda. Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır

49 KURAL 13 (SERBEST VURUŞ) Serbest Vuruş Çeşitleri Serbest vuruşlar direkt veya endirekt'tir. Hem direkt hem de endirekt serbest vuruşlarda, vuruş yapılırken top yerde hareketsiz olmalı ve vuran oyuncu top bir başka oyuncuya dokunmadan topa ikinci kez dokunmamalıdır. Direkt Serbest Vuruş ·eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse, bir gol atılmış olur. ·eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse rakibin lehine bir köşe vuruşu verilir. Endirekt Serbest Vuruş İşareti Hakem bir endirekt serbest vuruşu kolunu başının üstünde yukarı doğru kaldırarak işaret eder. Kolunu bu durumda vuruş yapılıp top başka bir oyuncuya değinceye veya oyun dışı kalıncaya kadar tutar. Topun Kaleye Girmesi Bir gol, ancak topun bir başka oyuncuya dokunmasından sonra kaleye girerse yapılmış sayılır. ·eğer bir endirekt serbest vuruşta top doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse bir kale atışı yapılır, ·eğer bir endirekt serbest vuruşta top doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse, rakibin lehine köşe vuruşu verilir.

50 Serbest Vuruşun Pozisyonu Ceza Alanı İçinden Serbest Vuruş
Savunan takım lehine direkt veya endirekt serbest vuruş: ·bütün rakip oyuncular toptan en az 6m. uzakta bulunacaklardır. ·bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında kalacaklardır., ·top, doğrudan doğruya ayakla vurularak ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur, ·ceza alanı içinde verilen bir serbest vuruş o alanın herhangi bir yerinden yapılabilir. Hücum eden takım lehine verilen endirekt serbest vuruş: · top oyuna girinceye kadar rakip oyuncular toptan en az 6m uzakta bulunurlar. ·top vuruş yapılıp hareket ettiği anda oyundadır. ·ceza alanı içindeki bir endirekt serbest vuruş, kale çizgisine paralel olan ceza alanı çizgisi üstündeki ihlalin yapıldığı yere en yakın bir noktadan yapılır Ceza Alanı Dışında Serbest Vuruş ·bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar en az 6m uzakta bulunurlar. ·top, vuruş yapılıp hareket ettiği andan oyundadır. ·serbest vuruş ihlalin yapıldığı yerden yapılır.

51 İhlaller / Cezalar Eğer, bir serbest sırasında rakip topa gerekenden daha yakınsa: ·vuruş tekrarlanır. Eğer, savunan takım tarafından kendi ceza alanı içinden yapılan bir serbest vuruşta, top doğrudan doğruya oyuna girmemişse: ·vuruş tekrarlanır. Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan serbest vuruş Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya değmeden önce topa ikinci kez dokunursa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topu elle oynarsa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir. ·eğer ihlal, vuran oyuncunun ceza lanı içinde olmuşsa bir penaltı vuruşu verilir. Kalecinin yaptığı serbest vuruş Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa: ·rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.

52 KURAL 14 (PENALTI VURUŞU)
Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan 13 ihlalden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir.Ayrıca; Kanadiyen ile kendi ceza alanı içinde kasti olarak topla oynamak Güdük ile kendi ceza alanı içinde topla kasti oynamak Kalecilerin kasti olarak kendi ceza alanlarını terk etmelerinde penaltıya hükmedilir. Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir. Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir.(temdit penaltısı) Top ve Oyuncuların Pozisyonu Top: ·penaltı noktasına konur. Vuruşu Yapacak Oyuncu: ·açıkça belirlenir. Savunmadaki kaleci: ·vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur. Diğer Oyuncular: ·oyun alanı içinde, ·ceza alanı dışında, ·penaltı noktasının gerisinde, ·penaltı noktasından en az 6 m. mesafede bulunurlar. Hakem ·oyuncular kuralın belirttiği şekilde yerlerini alıncaya kadar penaltı vuruşu için vuruş işaretini vermez. ·penaltı vuruşunun ne zaman tamamlandığına karar verir.

53 Yöntem ·vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurur, ·vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz, ·top vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır. Eğer oyunun normal süresi içinde bir penaltı vuruşu kullanıldığında veya ilk yarı veya maçın sonunda penaltı vuruşunun kullanılması halinde veya bu penaltı vuruşlarının tekrarında top: ·bir veya her iki direğe ve/veya üst direğe ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır. İhlaller / Cezalar Eğer hakem bir penaltının atılması için işaret verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce aşağıdaki durumlardan birisi olur ise: Vuruşu yapan oyuncu oyun kurallarını ihlal ederse: ·hakem vuruşa izin verir, ·top kaleye girerse vuruş tekrarlanır, ·top kaleye girmezse vuruş tekrarlanmaz.

54 Kaleci oyun kurallarını ihlal ederse: ·hakem vuruşa izin verir, ·top kaleye girerse gol yapılmış olur, ·top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır. Vuruşu yapanın takım ceza alanına girer veya penaltı noktasının ilerisine geçerse veya penaltı noktasına 6 m.'den daha yakına gelirse: ·hakem vuruşa izin verir, ·top kaleye girerse vuruş tekrarlanır, ·top kaleye girmezse vuruş tekrarlanmaz, ·top kaleciden seker, üst direkten veya kale direklerinden geri gelerek ihlali yapan oyuncuya temas ederse, hakem oyunu durdurur ve savunma lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyunu yeniden başlatır. Kalecinin takım arkadaşı ceza alanına girer veya penaltı noktasının ilerisine geçerse veya penaltı noktasına 6 m.‘ den daha yakına gelirse: ·hakem vuruşa izin verir, ·top kaleye girerse gol yapılmış olur, ·top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır,

55 Her iki takımın birer oyuncusu oyun kurallarını ihlal ederse: ·vuruş tekrarlanır. Eğer, penaltı vuruşu yapıldıktan sonra: Vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa: ·ihlallin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topu elle oynarsa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir. Top ileri doğru hareket ederken bir dış etkene dokunursa: ·vuruş tekrarlanır. Top kaleciden, üst direkten veya direklerden geri döndükten sonra bir dış etkene dokunursa: ·hakem oyunu durdurur, ·oyun dış etkenin topa dokunduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlatılır.

56 KURAL 15 (TAÇ ATIŞI) Taç atışı, topun taç çizgisini geçtiği yerden, taç çizgisi üzerine konarak bir endirekt serbest vuruş kullanılarak gerçekleştirilir Taç atışı, oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Taç atışından doğrudan doğruya bir gol yapılamaz. Tacı atan, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa tekrar dokunamaz. Top oyun alanına girer girmez oyunda olur. Eğer, top oyuna girdikten sonra, tacı atan (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verili Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, tacı atan bilerek topu elle oynarsa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir ·eğer ihlal, tacı atanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir. Eğer, bir rakip oyuncu tacı atan oyuncuyu sportmence olmayan şekilde şaşırtır veya engellerse: ·rakip oyuncuya sportmenliğe aykırı davranışından dolayı ihtar verilip sarı kart gösterilir.

57 KURAL 16 (KALE VURUŞU) Kale vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Kale vuruşundan rakip takımın kalesine Vurusu yapanın kendi yarı sahasına topun temas etmesi kaydıyla doğrudan doğruya bir gol yapılabilir. Bir Kale Vuruşu: ·topun tamamı, en son hücum eden takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve 10 ncu Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir. Yöntem ·vuruş, savunan takımın kale alanı içindeki herhangi bir noktadan yapılır, ·rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında dururlar, ·vuruşu yapan, top başka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz, ·top, doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur. İhlaller / Cezalar Eğer, top doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkmamışsa: ·vuruş tekrarlanır. Top havadan doğrudan rakip sahaya gitmişse : Rakip takım tarafından orta saha çizgisi üzerinden endirekt serbest vuruşla oyun başlar Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan kale vuruşunda: Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir

58 Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, vuruşu yapan oyuncu bilerek topu elle oynarsa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir ·eğer ihlal, vuruşu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir. Kaleci tarafından yapılan kale vuruşunda: Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa: ·ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa: ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde ·vuruş tekrarlanır.

59 KURAL 17 (KÖŞE VURUŞU)

60 Köşe vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir
Köşe vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Köşe vuruşundan yalnız rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir. Bir Köşe Vuruşu: ·topun tamamı, en son savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve 10 ncu Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir. Yöntem ·top, en yakındaki köşe bayrak direğinin köşe alanı içine konur, ·bayrak direği yerinden oynatılamaz, ·rakip oyuncular, top oyuna girinceye kadar, toptan en az 6m uzakta bulunurlar, ·vuruş hücum eden takımın bir oyuncusu tarafından yapılır, ·top, vuruş yapılıp hareket edince oyuna girmiş olur, ·vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.


"AMPUTE FUTBOL OYUN KURALLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları