Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-"— Sunum transkripti:

1 CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-

2 MOTOR UYGULAMALARI DC MOTOR SERVO MOTOR

3 DC MOTOR DC motorlar endüstride en çok kullanılan motor tiplerinden biridir. DC motorlar manyetik alan içine içinden akım geçen telin konulmasıyla meydana gelen kuvveti kullanma prensibiyle dönmeyi sağlarlar. Diğer elektrik motor türleri de bu temel prensibi değişik donanım özellikleriyle kullanır. DC motorlar, sabit bir mıknatıs ve içinde bir rotor(pervane) içerirler.

4 DC motorları direkt olarak mikrodenetleyici çıkışı ile süremeyiz(Çünkü motorlar başlangıçta 2-3 amper kadar yüksek akım çekerler ancak denetleyicilerin çıkışları en fazla 40 miliamper akım üretir.). Bu nedenle sürücü devreler kullanılır. DC motorların sürücü ve yön kontrolü için H-köprü devreleri kullanılır. Köprü devreleri genelde transistör ile yapılır.

5 H-KÖPRÜSÜ

6 L293D MOTOR SÜRÜCÜ ENTEGRESİ

7 L298N MOTOR SÜRÜCÜ ENTEGRESİ

8 DC MOTOR KONTROLÜ

9

10

11 15 DAKİKA ARA ZAMANI 

12 SERVO MOTOR Servo motorlarda DC motorların temelini kullanır. Fakat buna ek olarak başka bileşenleride vardır. Servo motorun bileşenleri şunlardır; DC motor Torku artırmak için dişli sistemi Elektronik şaft(mil) pozisyon ve kontrol devresi

13 Servo motorlarında kendi içinde türleri vardır
Servo motorlarında kendi içinde türleri vardır. R/C tipi servo motorlar PWM tekniği ile çalışırlar. Kontrol ucuna gelen PWM sinyalinin görev çevrimine göre belli açılarda dönme yaparlar. Kontrol sinyali aynı kaldığı müddetçe konumlarını korurlar. R/C servo motorlar 0 derece ile 180 derece arasında dönme gerçekleştirirler. Bu dönme dereceleri PWM sinyalinin görev çevrimine(duty cycle) göre değişir. Dönmenin gerçekleşmesi için PWM sinyalinin frekansı 50 Hz olmalıdır. R/C servo motorların besleme gerilimleri DC 4,8 V ile 6 V arasınad olmalıdır.

14 SERVO MOTOR KONTROLÜ

15

16

17 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ 
BU SLAYTIN HAZIRLANMASINDA SERDAR ÇİÇEK’İN CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA KİTABINDAN FAYDALANILMIŞTIR.


"CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları