Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY 369 8- Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak 2015-2016 Güz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY 369 8- Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak 2015-2016 Güz."— Sunum transkripti:

1 HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY 369 8- Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak 2015-2016 Güz

2 Genel Veri Tabanları LEXIS NEXIS (ABD) WESTLAW (ABD) SWISSLEX (İsviçre) JURIS(Almanya) BeckOnline(Almanya) EUROLEX (UK) CITERE(Fransa) JURIDOC(Fransa) QUICLAW (Kanada) DATEV (Almanya) CELEX (Avrupa) ITALQUIRE(İtalya)

3 LexisNexis Hukuk, işletme, finans, ekonomi ve tıp alanlarında; hukuki, finansal ve tıbbi kaynakları online ortamda kullanıma sunmaktadır. LexisNexis ile: – Avrupa Birliği bilgi kaynaklarına, – En güncel uluslararası hukuk verilerine, – Finansal ve ekonomik haberlere, – Uluslararası şirketlerin 35 milyondan fazla raporuna, – Journal of the National Cancer Institute gibi tıp dergilerinde yayınlanmış tıbbi vakalara, – İngilizce ve diğer dillerde yayınlanmış 350 den fazla gazete, 600'den fazla haber bülteni ve daha birçok bilgi kaynağına erişim sağlanabilmektedir.

4 LexisNexis

5 İçeriği Westlaw International’a çok benzer. Avrupa Birliği bilgi kaynaklarına, En güncel uluslararası hukuk verilerine, Finansal ve ekonomik haberlere, Uluslararası şirketlerin 35 milyondan fazla raporuna, Journal of the National Cancer Institute gibi tıp dergilerinde yayınlanmış tıbbi vakalara, İngilizce ve diğer dillerde yayınlanmış 350 den fazla gazete, 600'den fazla haber bülteni ve daha birçok bilgi kaynağına erişim sağlanabilmektedir İçeriği Westlaw International’a çok benzer. Avrupa Birliği bilgi kaynaklarına, En güncel uluslararası hukuk verilerine, Finansal ve ekonomik haberlere, Uluslararası şirketlerin 35 milyondan fazla raporuna, Journal of the National Cancer Institute gibi tıp dergilerinde yayınlanmış tıbbi vakalara, İngilizce ve diğer dillerde yayınlanmış 350 den fazla gazete, 600'den fazla haber bülteni ve daha birçok bilgi kaynağına erişim sağlanabilmektedir

6

7 SwissLex İsviçre hukuku temelli bir kaynaktır. 44 hukuk dergisini tam metin olarak sağlar. Mevzuat, içtihat ve hukuk ders notlarına erişim mümkündür. Avrupa Birliği kararlarını da kapsar. Almanca ve Fransızca kaynaklar ağırlıkla kapsanmaktadır.

8 SwissLex https://www.swisslex.ch/cms_swisslex/slx/

9

10 HeinOnline Amerika ağırlıklıdır. Amerikan hukuk sistemi ile ilgili dergilerde çıkan makalelere tam metin erişim sağlar. Bilimsel hukuk dergilerini, Federal mahkeme kararlarını, Yükselk mahkeme kararlarını, Uluslararası antlaşmaları ve sözmeşleri kapsar. İçerik bir hiyerarşik düzen içinde ve birbiriyle ilgili konuları iliştirerek sunulur.

11

12

13 İçerik bir ağaç yapı aracılığı ile kullanıcıya sunulur ve kullanıcı aradığı bilgiye ya arayarak ya da ağaç yapıyı kullanıp ilerleyerek ulaşabilir.

14 Şu anda dünyanın en iyi hukuk dergisinin Harvard Law Review olduğunu biliyorum. Sayılarına ve içindekiler bilgisine nasıl ulaşabilirim?

15

16

17

18 HeinOnline yalnızca hukukçular için mi? İçeriğinde hukuk kütüphaneciliği ile ilgili neler var?

19 Amerikan Hukuk Kütüphaneleri Birliği (AALL)’nin tüm yayınları HeinOnline kapsamındadır.

20

21 Kapsamda yer alan hukuk kütüphaneleri ile ilgili diğer kaynakları listelemek istersek;

22 Westlaw International En kapsamlı hukuk veritabanlarından biridir. 2000’den fazla hukuk dergisi ve hukuk kitabını tam metin olarak sağlar. Amerika, İngiltere, Canada ve Avusturalya ağırlıklıdır. Avrupa birliği kararlarını da kapsar. Mevzuat ve mahkeme kararlarını içerir. Anglo Sakson hukuku temellidir. Thesaurus ve doğal dilde tarama olanağı var.

23 Westlaw International

24 Amerikan Hukuk Sistemine ilişkin 1000’den fazla dergiye erişim sağlar. Dergilerin yanında kitaplar, mevzuatlar, AB yayınlarının tümü, mahkeme kararları gibi hukuksal dokümanlar içerir. Amerikan Hukuk Sistemine ilişkin 1000’den fazla dergiye erişim sağlar. Dergilerin yanında kitaplar, mevzuatlar, AB yayınlarının tümü, mahkeme kararları gibi hukuksal dokümanlar içerir.

25 Westlaw International http://www.westlawinternational.com

26 Türkiye ile Yunanistan arasındaki baklava krizi üzerine açılan dava için emsal kararlar ya da metinler bulmam gerekiyor. Yıllar önce İtalya ile Almanya arasında parmesan peyniri ile ilgili olarak benzer bir tartışma yaşanmış. Detaylı bilgiyi nereden bulabilirim?

27 Westlaw’da iki türlü tarama yapmak mümkün. Doğal dille yapılan taramada sözcükler konuşulduğu gibi yazılabilir. Herhangi bir işleç gerekmez. Hangi dergide ya da hangi kaynaklar içinde tarama yapılacağını önceden belirtmek gerekiyor. Tüm kaynaklar içinden de arama yapmak mümkün. Doğal dille yapılan taramalarda thesaurus yardımı ile eşanlamlı sözcükleri de taramaya eklemek mümkün…

28 Sonuçlar ve tam metinler aynı sayfada görüntülenir. Tam metnin altında yer alan “best” seçeneği tıklandığında sorgu sözcüklerinizle en ilgili kısım kırmızı boyalı şekilde sunulur.

29 Terms and connectors araması ile doğal dille taramanın aksine çok çeşitli sorgu sözcükleri kullanılarak tarama yapılır. İşleç yardımı sayfada sunulur… Daha isabetli sonuç verir…

30 Eğer metin içinde bir mahkeme kararından bahsediliyor ya da bir başka makaleye atıf yapılıyorsa, atıf yapılan kaynak veya mahkeme kararı da Westlaw içinde yer alıyorsa tam metinler arasında linklendirmeler bulunur…

31 Bir yazar bu metne atıf yapmak istediğinde metni bloklar ve “tools” seçeneğinden “copy with ref” bağlantısını işaretler. Bu sayede makaleye ait künye bilgilerine de ulaşmış olur.

32 Kütüphanede bir güncel haberler akışı sağlamak istiyoruz. En güncel haberleri Westlaw’dan bulabilir miyiz?

33

34

35 BeckOnline Alman hukuku ile ilgili hukuksal dokümanları tam metin olarak sağlayan bir veritabanıdır. http://beck-online.beck.de/default.aspx

36 Alman hukuku temelli bir kaynaktır. İçerik olarak Juris’e benzer. Almancadır. Alman hukuku temelli bir kaynaktır. İçerik olarak Juris’e benzer. Almancadır.

37

38

39 Alman hukuku temelli bir kaynaktır. Çalışma ve sosyal güvenlik hukuku, kamu hukuku, vergi hukuku, ceza hukuku, iş ve güvenlik hukuku gibi hukuk alanlarında kaynak sağlar. Tamamı tam metin DEĞİLDİR. Bazı kaynakları öz düzeyinde sunar. Alman hukuku temelli bir kaynaktır. Çalışma ve sosyal güvenlik hukuku, kamu hukuku, vergi hukuku, ceza hukuku, iş ve güvenlik hukuku gibi hukuk alanlarında kaynak sağlar. Tamamı tam metin DEĞİLDİR. Bazı kaynakları öz düzeyinde sunar.

40 Web of Science

41

42

43


"HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY 369 8- Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak 2015-2016 Güz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları