Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan Ebru SIRMACI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan Ebru SIRMACI"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan Ebru SIRMACI 107117004

2 ARAMA MOTORLARI ÜÇ ÖNEMLİ OLANAK SAĞLAR. BUNLAR:
1. Araştırmacının arama yaptığı evrendeki web sayfalarını bir araya toplar ve ilgili sayfalara eriştirir. 2. Web sayfalarının içeriğini web üzerinde temsil eder. 3. Erişim algoritması kullanarak arama sorgularıyla ilgili belgelere erişir ve araştırmacıya sunar.

3 Sanal dünyada bulunan ve bilimsel bilgiye ulaşmanıza yardımcı olmak amacıyla yapılmış en kapsamlı arama motoru olarak kendisini tanıtan SCIRUS son verilere göre; 450 milyondan daha fazla öğeyi indeksleyerek kullanımımıza sunmuş bulunuyor.

4 Scirus dünya çapında 104 milyon “.edu”, 26 milyon “.org”,
12,9 milyon “.ac.uk”, 25 milyon “.com”, 7,4 milyon “.gov” uzantılı ve 87 milyonun üzerinde diğer ilgili siteleri tarar (Scirus, 2007). Bilimsel olmayan siteleri tarama dışında bırakır.

5 Filtreleme özelliğine sahiptir.
Üç yüz milyonun üzerinde sayfanın bulunduğu ağı arar ve gerekli bilgileri sağlar. Filtreleme özelliğine sahiptir. Bilim insanları ve araştırmacılar için tasarlanmıştır. Ücretsiz ulaşıla bilinen arama motorudur.

6 Scirus, size ihtiyacınız olan bilimsel bilgi belirlemekte yardımcı olmak için özel özellikleri geniş bir yelpazeye sahiptir Scirus ile şunları yapabilirsiniz: Sağlık, yaşam, fen ve sosyal bilimler de dahil olmak üzere bir dizi konu alanları aramak için seçebilirsiniz. Arama yaparken belirli yazar ,dergi veya makale daraltması yapabilirsiniz.

7 Bilimsel, akademik, teknik ve tıbbi veriler içeren hakemli makaleler, teknik patentler üzerinde arama yapabilirsiniz. Bir araştırmacının yaptığı araştırmalara raporlara ve makalelere, bilim insanının kendi internet sayfası için yazdığı yazılara ulaşabilirsiniz.

8 Bir ürünün patent bilgileri veya
bir kurumun bilgi departmanında bulunan değerli bilgileri de içeren en sağlıklı sonuçlar elde edilebilirsiniz.

9

10 Scirus Araç çubuklarını kullanarak Web üzerinde, bilimsel, teknik ve tıbbi bilgi bulmak daha kolay hale getirilmiştir. Pop-up Blocker: Araç Çubuğu ile ziyaret ettiğiniz sayfaları reklam pop-up ortadan kaldırır.

11 Son Arama: tek bir tıklama ile son arama ile geri döner
Vurgulayın High light: bir renk çubuk üzerine yerleştirerek ziyaret ettiğiniz sayfada vurgulayarak arıyor kolaylaştırır. Son Arama: tek bir tıklama ile son arama ile geri döner . Web Site Ekle: Scirus Ekibi dizininine eklemek için ilginç bir web sitesi varsa bildirebilirsiniz.. Kelime Bul: Bir sayfa için arama ve daha kolay sayfaya ulaşabilmek için uygun kelimeleri gösterir.

12 Yükledikten sonra, Internet Explorer adres çubuğuna Araç Çubuğu uygun görünür ve kolayca aşağıdaki arama seçeneklerini seçebilirsiniz Scirus Arama: Kullanım Scirus, bilimsel, teknik ve tıbbi bilgi için online dergi ve Web kaynaklardan arama Arama Scirus Web Kaynaklar: geniş Scirus web indeksi üzerinden arama yapmanızı sağlar Arama Scirus Journal Kaynaklar: sadece dergi kaynaklar üzerinden aranır.

13 Basit ve gelişmiş arama imkanı sağlar;
Aramayı tarihe ve konuya göre sınırlandırma seçeneği sunar; Yapılan atıfları görüntüler; Sonuç sayfasının farklı bir pencerede açılmasını sağlar. Her bir sayfada gösterilecek sonuç sayısını belirleme imkanını sunar.

14

15

16 Büyük – küçük harf duyarlılığı yoktur;
İşleçlerinin Türkçeleri geçerli değildir (VE, VEYA, DEĞİL); Kelimeler arasındaki boşluklar “AND” işleci olarak algılanır Bilgi kaynağının formatını (.pdf, .doc, .html) seçme imkanı sunar. Scirus ayrıntılı aramada seçeneklerle bu imkanı sağlar.

17

18 SCIRUS ’da kullanılan işleç ve komut özellikleri:
Birleşim:(OR or) Arama sözcüklerinden herhangi birinin tek tek veya bir arada geçtiği belgelere erişilir Kesişim:(Boşluk,AND,and Arama sözcüklerinden hepsinin geçtiği belgelere erişilir;

19 Yakınlık Özelliği(NEAR,near) Sorgu cümlesinde yer alan kelimelerin ilgili belgelerde en az kaç kelime arayla geçmesi gerektiğini belirler; Tamlama Özelliği: (‘’ ‘’ &)Arama sözcüklerinin yan yana geçtiği belgelere erişim sağlar; NOT gibi işleçler kullanılarak sorgu sonuçlarında yer almaması sağlanır. Dışlama Özelliği: İçerikte istenmeyen kelimeler için AND NOT kullanılır.

20 Scirus arama motoru özel arama kutuları ekleme özelliğine sahiptir
Scirus arama motoru özel arama kutuları ekleme özelliğine sahiptir. Yazara göre arama kutusu, konuya göre özelleştirilmiş arama kutusu ve özel dil seçimi arama kutusunu ekleyerek enkısa zamanda aradığınız bilimsel bilgiye erişebilirsiniz.

21

22 Google Scholar ve Scirus arama motorları çeşitli yönlerden
(indeksledikleri belge sayısı, kullanıcılara sundukları tarama seçenekleri, vd.) birbiriyle karşılaştırılmış, Scirus’ın pek çok özellik bakımından Google Scholar’dan daha üstün olduğu görülmüştür (Notess, 2005

23 Google SCHOLAR ve SCIRUS’da kullanılan işleç ve komut özellikleri

24

25 Scirus arama motorunda General Search Bölümünde tarama özelliklerini kullanara taramanın nasıl yapılacağını örnekle inceleyelim. ÖRNEK : Hasan SEÇEN tarafından yayınlanan Mustafa CEYLAN ‘ın isminin olmadığı Science Direct dergisinde yayınlanmış makaleler aşağıdaki şekilde taranır.

26 Scirus arama kutusuna,SEÇEN HASAN ANDNOT CEYLAN MUSTAFA yazarak
Content Source (İçerik) bölümünde Science Direct işaretlenerek elde edilen bir taramada çıkan sonuçlar aşağıdadır.

27

28

29 Dinlediğiniz için teşekkür ederim.


"Hazırlayan Ebru SIRMACI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları