Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINIFTA İLETİŞİM Öğretmenin sınıfta yargılayıcı değil, betimleyici dil kullanması etkili iletişim için önemlidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINIFTA İLETİŞİM Öğretmenin sınıfta yargılayıcı değil, betimleyici dil kullanması etkili iletişim için önemlidir."— Sunum transkripti:

1 SINIFTA İLETİŞİM OLUMLU VE OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şubat 2015

2 SINIFTA İLETİŞİM Öğretmenin sınıfta yargılayıcı değil, betimleyici dil kullanması etkili iletişim için önemlidir.

3 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI

4 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Burada benim sözüm geçer tavrı, Olumsuz vücut dilinin kullanılması: sert duruş, sıkı bağlı kollar, sert el hareketleri. Utandırma, Bozma, Gururla oynama, Küçük düşürme…

5 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Küçümseme, Alay etme, İğneleme… Kaba kuvvet kullanma, Çifte standartlı olma-‘söylediğimi yapın yaptığımı değil.’

6 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Önyargılı olma, genelleme yapma, Örnek; ‘-Zaten hepiniz böylesiniz’, ’-Sizden beklemiyor değildim’, ’-Öğrenci milleti’

7 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Emretme. Aşırı ödüllendirme. ‘Meşgulüm, sonra gel’ tavrı ‘-Ben sizin arkadaşınızım.’ tavrı ‘-Ne yaptığın beni ilgilendirmez!’

8 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Ödev vermek için ödev vermek. Verilen ödevi kontrol etmemek, Ödevi başkalarına (öğrenciye) kontrol ettirmek, “-Madem susmayacaksınız o zaman bu cümleyi elli defa yazın!” (Ceza vermek!) Verilen sözün tutulmaması.

9 OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Her şeye evet demek. Tebeşir vs. atmak. Öğrenciyi arkadaşlarının, velisinin veya diğer velilerin yanında ciddi olarak eleştirmek. Örnek; (“-Senin çocuğun sürekli arkadaşlarına vuruyor. Yerinde durmuyor. Ödevlerini yapmıyor…”) Veliyi her görülen yerde eleştirmek, Örnek; (-Öğrencisinin, diğer öğrencilerin veya diğer velilerin yanında ..)

10 OLUMLU ÖĞRETMEN TUTUMLARI

11 OLUMLU ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Gülümseme Öğrenciden yana tavır. Öğrencinin şahsi sosyo-ekonomik durumunu bilmek, ‘İnsanlar hata yapabilir’ kabullenmesiyle disiplin problemlerine yaklaşmak. Motive etmek

12 OLUMLU ÖĞRETMEN TUTUMLARI
Üzüntülü olduğunda ne olduğunu sormak. Sevincini paylaşmak. Kusurlarını örtmek. Ümit vermek, güven vermek. Cesaretlendirmek “-Günaydın, lütfen, tabii ki, neden olmasın, özür dilerim” diyebilmek.

13 İDEAL YÜKSEK BİR İDEAL, BAŞARIYI ARTIRIR!

14 İstenmeyen Davranışlara Karşı Alınacak Önlemler
İstenmeyen davranışları azaltmanın bir yolu, istenenlerin başlatılması, çoğaltılması ve güçlendirilmesidir.

15 İstenmeyen Davranışlara Karşı Alınacak Önlemler
Bunun için; isteneni çağrıştırıcı davranmak, istenen davranışa inandırmak, istenen davranışı güçlendirmek, olumlu yön ve yöntemlerden bazılarıdır.

16 şekilleriyle kurulması etkili iletişim için önemlidir.
SINIFTA İLETİŞİM Sınıfta iletişimin sadece sözle değil, çok daha etkileyici olabilen, kısa sürede sonuç getiren; Göz teması, El-kol, Yüz hareketleri, Yürüyüş biçimi, Öğrenciye yaklaşma, Dokunma (omuza),… şekilleriyle kurulması etkili iletişim için önemlidir.

17 Öğretmenin Model-Örnek Olması
Eğitsel amaçlara ulaşmanın araçlarından biri de görgüdür. Öğrenci; bilginin somut yansıması olan görüntüler yoluyla, davranışın örneklerini izleyerek davranış kazanma ve davranış değiştirmeyi kolaylaştırabilir.

18 Sınıfta Korku, Kaygı “Aşırı Otoriter öğretmen” öğrenciyi korkutur.
Öğretmenin öğrencileri, arkadaşları önünde zor duruma sokacağını düşünmeleri, öğrencilerde kaygı yaratır ve iletişimi olumsuz etkiler.

19 DEMOKRATİK ÖĞRETMEN Öğretmen hem sıkı disiplinli hem
de cana yakın ve arkadaşça olabilir. Öğrenciler; sınıfta istediğimizi yapabileceğimiz bir öğretmen olsun yerine; sınıfı disiplinde tutacak, dersin kaynamasını engelleyecek ve onlara öğrenmeyi öğretecek demokratik bir ÖĞRETMEN isterler.

20 ÖĞRENCİ GÖZÜYLE DEMOKRATİK ÖĞRETMEN

21 Kural Koymak Kural koymak, çağlayan bir ırmağın önüne bir set koymak değil; ona, güvenle akabileceği bir yatak sağlamaktır. Kural, çizilen çerçeve içinde özgür olmaktır.

22 Kural Koymak Kurallar, çocuk için bir güven ortamı yaratır.
Ne yapabileceğinin ve ne yapamayacağının bilgisine sahip olur.

23 Kural Koymak Tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımıyla, bir kurallar listesi oluşturulabilir. Böylece, boşluk ve belirsizlikler, herkes açısından, nispeten ortadan kaldırılmış olur.

24 Kural Koyarken Okulun kendine ait kuralları yanında size göre sınıfın yönetilmesinde faydalı olabileceğini düşündüklerinizi maddeleştirip asabilirsiniz. Gerçekçi ve makul kurallar seçilmelidir. Konulan kuralın neye hizmet ettiği herkes için açık olmalıdır.

25 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şubat 2015


"SINIFTA İLETİŞİM Öğretmenin sınıfta yargılayıcı değil, betimleyici dil kullanması etkili iletişim için önemlidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları