Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis"— Sunum transkripti:

1 Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis

2 Staph Aureus Mastitisi
Staph aureus: Çok sık görülen bulaşıcı bir patojen olup bir şekilde ortam kaynaklı patojen sayılabilir. Sürüden uzaklaştırılması çok zordur; fakat kesinlikle kontrol altına alınabilir.

3 Staph Aureus Mastitisi
Staph aureus enfeksiyonlarının olağan kaynakları: Enfekte memeler Kontamine olmuş altlıklar Sağımcı ve ineğin kontamine olmuş derisi Staph aureus‘un yayılmasına neden olan başlıca aracılar: Sağımcının elleri Meme temizleme bezleri Sağım ekipmanı

4 Staph Aureus Mastitisi
Staph aureus, meme dokusuna, çoğunlukla meme başı kanalından girer. Tahrip olmuş meme dokusu; lob başına %45 oranında süt kaybına ve enfekte her inek başına %15 veya üzerinde süt kaybına yol açar. Klinik mastitisin tekrarlayan belirtileri daha fazla kayba ve daha çok kronik enfekte meme dokusu oluşmasına neden olur.

5 Staph Aureus Mastitisi
Staph aureus meme içi enfeksiyonu Somatik Hücre Sayımı’nda artışa neden olur. Bakteri, süt salgılayan dokularda derin-yerleşik cepler halinde yerleşir. Bunu apseleşme takip eder ve bakteri çevresinde enfekte doku boyunca bir duvar örülür.

6 Staph Aureus Mastitisi
Her yeni klinik vaka ile Staph aureus meme dokusunda açığa çıkarak (yayılarak), pek çok küçük apseler meydana getirmek suretiyle meme dokusunda geri dönülemeyen doku tahribatına yol açar. Bazı durumlarda Staph aureus enfeksiyonu, kangrenli mastitise yol açarak ölüme, memenin tümünün veya bir meme lobunun kaybına neden olabilir.

7 Staph Aureus Mastitisinin Kontrolü
Kültür yapılarak Staph aureus belirlenir: Hastaları ayırın, En son sağın veya Sürüden çıkarın. Memelerin yıkanması ve kurulanması için bireysel havlu kullanın. Etkin meme daldırma solüsyonu ile memeleri dezenfekte edin. Etkin bir antibiyotik ile ineklere kuru dönem tedavisi uygulayın. Yeterli kapasitede olan meme sağım ekipmanı kullanın.

8 Staph Aureus Mastitisi Diğer Kontrol Önlemleri
Sürünüzü dışarıya kapalı tutun veya yeni düveleri ve inekleri sürüye katmadan dikkatlice kültürleyin. Çiftlikte yeni gelişen düveler için bir düve aşılama programı oluşturun. Satın alınan düveler için Staph aureus‘e karşı aşılamayı şart koşun. Sürüde Staph aureus varsa, gebe düveleri, kurudaki inekler ile birlikte beslemeyin.

9 Staph Aureus Mastitisi İzleme
Haftalık olarak tank sütünü test ederek sürüdeki mikroorganizmaların bir kalıbı çıkarılır. Bireysel inek süt örnekleri ile enfekte inekler tespit edilir. Sürünün %25’inden fazlası Staph aureus ile enfekte ise bu normal değildir. Süt fabrikalarının SCC raporları ve Kaliforniya Mastitis Testi (CMT), çok yüksek SCC sayımına sahip ineklerin tespitinde yardımcı olabilir.

10 Staph Aureus Mastitisi İzleme
3-5 gün boyunca tüm dört meme lobundan alınan günlük örnekler, Staph aureus‘u tespit etmekteki zorlukları giderebilir. Süt örnekleri dondurulup laboratuarda tek bir örnek olarak kültürlenebilir. Nükseden tüm klinik vakalardan kültürlemek için örnek alınır. Çiftlikte bu iş için ayrılmış ve düzgün örnek alma tekniği ile eğitilmiş kişi, tüm örnek alma işlemlerini yürütmelidir. Düzgün kayıt tutunuz.


"Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları