Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Ek-5 MERS TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

2 İnsanlarda dolaşımda olan Coronavirüsler
Ek-5 CORONAVİRÜSLER İnsanlarda dolaşımda olan Coronavirüsler HCoV-229E HCoV-OC43 HCoV-NL63 HKU1-CoV SARS-CoV MERS-CoV (Yeni Coronavirüs)

3 Hastalığın belirtileri. İnsandan insana bulaşma. Virüsün kaynağı.
Ek-5 MERS-CoV Hastalığın belirtileri. İnsandan insana bulaşma. Virüsün kaynağı. Bulaş Yolu . Kuluçka dönemi. Bulaştırıcılık süresi.

4 Ek-5 VAKA SAYILARI

5 VAKALARIN YAŞ ve CİNSİYET ÖZELLİKLERİ
Ek-5 VAKALARIN YAŞ ve CİNSİYET ÖZELLİKLERİ

6 ÜLKEMİZDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Ek-5 ÜLKEMİZDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hastalığın ortaya çıkışından itibaren yakından takip. Laboratuvarda tespit kapasitesine ulaşılması. Yeni Coronavirüs Bilim Kurulu (Ekim 2012). Grip Bilim Kurulu (Nisan 2013). Grip Bilim Kurulu (Haziran 2013). Grip Bilim Kurulu (Kasım 2013). Yeni Coronavirüs Bilim Kurulu (Nisan 2014). Sağlık çalışanlarımızın bilgilendirilmeleri. Hacılarımızın bilgilendirilmeleri, Hac dönüşü takipleri. MERS Sürveyansı: Belirli bir algoritma üzerinden yaklaşık 500 olası vakanın tespiti ve takibi (Pozitif vaka yoktur).

7 VAKA TANIMLARI Olası vaka : Kesin vaka
Ek-5 VAKA TANIMLARI Olası vaka : “Akut ciddi solunum yetmezliği ve/veya akciğer infiltrasyonları olan ve vaka görülen ülkelere son 14 gün içerisinde seyahat öyküsü bulunan ve/veya vaka görülen ülkelere seyahat öyküsü bulunan bir kişiyle seyahat dönüşünden sonraki 14 gün içerisinde yakın temasta bulunup semptomları bu temastan sonraki 14 gün içerisinde gelişen kişiler”. Kesin vaka Olası vaka tanımına uyan olgulardan laboratuvar yöntemlerle MERS-CoV saptanan olgular . Olası ve kesin vakalar ile karşılaşıldığında MERS-CoV vaka takip algoritması uygulanır.

8 OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE - ALGORİTMA
Ek-5 OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE - ALGORİTMA

9 OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE- SAĞLIK KURUMU
Ek-5 OLASI VAKA TESPİT EDİLDİĞİNDE- SAĞLIK KURUMU Hastaya standart, temas ve damlacık önlemleri alınır. Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır. MERS-CoV Olası Vaka Bilgi ve Laboratuvar İstem Formu doldurulur. Form ve numune en kısa sürede Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ulaştırılır. İl Temas Noktası: HSM tarafından doldurulacaktır Hastaneler 7/24 iletişim kurulabilecek sorumluların bilgilerini Halk Sağlığı Müdürlüklerine bildirmelidir. Kesin vaka tespit edildiğinde; Vakadan yeterli miktarda kan alınır ve -80 °C’de saklanır.

10 ÖRNEK ALIMI VE TAŞINMASI
Alt solunum yolu örnekleri = Trakeal aspirat, bronkoalveolar lavaj, balgam. Steril, vida kapaklı ve sızdırmaz kaplara 2-3 ml alınmalıdır. Alındıktan hemen sonra buzdolabında (2-8 derece arası) muhafaza edilmeli ve en fazla 72 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Eğer ulaştırma süresi 72 saati geçerse, -70 derecede muhafaza edilmeli ve kuru buz ile gönderilmelidir. Örnekler uygun koşullarda ve sürede ulaştırılmalıdır.

11 GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİLGİLER
Son bildirilen vakaların %75’i sekonder vakalardır. Sekonder vakaların da büyük çoğunluğu sağlık çalışanlarıdır. Enfekte sağlık çalışanlarının büyük kısmı asemptomatiktir ya da hafif semptomlara sahiptir.

12 GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİLGİLER
Hastalığın primer kaynağı: Develer? Orta Doğu ülkelerinde yeni vakalar? Orta Doğu dışındaki ülkelerde daha fazla exporte vakanın ortaya çıkması ve buralarda yayılma olması? Suudi Arabistan’a gideceklerin Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarını dikkate alarak seyahat etmesinde sakınca yoktur.

13 GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİLGİLER
Olası vakalardan alt solunum yolu örnekleri alınmalıdır. Hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerinin titizlikle uygulanması çok önemlidir. Halkı bilgilendirmek amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan Halk’a yönelik bilgi notlarından faydalanılmalıdır.

14 Teşekkür Ederim. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı


"TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları