Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇİD MİKROORGANİZMALAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇİD MİKROORGANİZMALAR"— Sunum transkripti:

1 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD (Çoğul İlaca Dirençli) Mikroorganizmaların Kontrolü

2 ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Bir yada daha fazla antimikrobiyal ajana dirençli olan mikroorganizmalar olarak tanımlanır. MRSA GNB VRE (Metsiline Dirençli Staf. Aureus) (Gram Negatif Basiller) (Vancomisine Dirençli Enterokok)

3 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmalara
Karşı Alınan Önlemler El Hijyeni İzolasyonlar Enfeksiyon Kontrol Kılavuzları

4

5 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmaların Kontrolü EL HİJYENİ
Her gün normal deriden, canlı mikroorganizma içeren 106 hücre dökülür El hijyeni,çapraz kontaminasyonu önler En ucuz, basit ve etkili kontrol yöntemidir

6 El hijyeni ne zaman ?? ÖNCE Hasta ile temas Hasta çevresindeki
yüzeylerle temas Her tür invaziv girişim Eldiven giyme İlaçların hazırlanması Yemek İşten ayrılma ....

7 El hijyeni ne zaman ?? SONRA Hasta ile temas
Hasta çevresindeki yüzeylerle temas Her tür invaziv girişim Eldivenlerin çıkartılması Kan, kanlı sekresyon ile kontamine olma olasılığı olan herhangi bir alet veya objeye temas Diğer vücut sekresyonları ile temas Tuvalet

8 El Hijyeni Nasıl ???

9 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmaların Kontrolü İZOLASYON
Bulaşma Yoluna Yönelik Önlemler Standart Önlemler

10 STANDART ÖNLEMLER Hastanın tanısına ve enfeksiyon bulgusu
olup olmadığına bakmaksızın bütün hastalara uygulanan önlemlerdir. Eldiven, Maske, Önlük, El Yıkama…

11 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmaların Kontrolü - İzolasyon
Sağlık çalışanı hangi mikroorganizma ve hastalıkların “hangi izolasyon”a alınması gerektiğini bilmeli, Sağlık çalışanı hasta bakımında hangi izolasyonu uyguluyorsa kurallarını bilmeli ve uygulamalı

12 Standart İzolasyon Odası
Hastanın odasının kapısına uyarıcı izolasyon kartı Hasta dosyasına uyarıcı izolasyon kartı İzolasyon odasında 24 saat lazım olabilecek gereçler tutulmalı Odada mutlaka el dezenfektanı bulundurulmalı İzolasyon çeşidine göre diğer koruyucu materyaller bulundurulmalı(eldiven, maske, önlük …)

13 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmaların Kontrolü - İzolasyon
MRSA Temas İzolasyonu (metsiline dirençli staff. aureus) Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları Hasta tek kişilik odaya Hasta tedavi-bakım araç yerleştirilmelidir. gereçleri ayrılır.

14 Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hastanın odasına girmeden eldiven giyilir, odadan çıkmadan eldiven çıkarılır, el dezanfektanı kullanılır. Hasta veya vücut salgısı ile temas söz konusu ise önlük giyilir. Hasta MRSA’dan dolayı temas izolasyonuna alınmış ise odaya cerrahi maske ile girilmelidir.

15 Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hastanın transferinin yapıldığı servis çalışanlarına hastanın temas izolasyonunda olduğu bilgisi verilir . Hastanın çarşafları kan ve diğer vücut sıvıları ile kontamine olmuş ise enfekte çamaşır olarak kabul edilir. Kırmızı çamaşır torbasına koyulur. Hasta herhangi bir nedenle odasından dışarı çıkarılacak ise hastaya maske takılır.

16

17 Sağlık çalışanı kuruma başka hastaneden gelen 80 yaş ve
üzeri olan hastalardan burun kültürü alındığını bilmeli. Bu hastaları kültür sonucu çıkana kadar temas izolasyonuna almalıdır. Kritik bölümlerde çalışan personelden yılda bir kez burun kültürü alınmalı. Taşıyıcılar tespit edilerek tedavi edilmelidir.

18 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmaların Kontrolü - İzolasyon
VRE Sıkı Temas İzolasyonu (Voncomicine Dirençli Enterekok) En önemli bulaş aracı sağlık çalışanının elleridir.

19 Sıkı Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hasta tek kişilik odaya yerleştirilir. Hasta tedavi-bakım araç gereçleri ayrılır. Hastanın odasına girmeden eldiven giyilir, odadan çıkmadan eldiven çıkarılır, el dezanfektanı kullanılır.

20 Sıkı Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hastanın odasına girmeden önlük giyilir, odadan çıkmadan önlük çıkarılır, Her gün hastanın odasındaki tüm yüzeyler dezenfekte edilmelidir. Hastanın zorunlu gereksinimler dışında oda dışına çıkışı sınırlanmalıdır.

21 Sıkı Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hastanın nakli durumlarında hastaya önlük ve eldiven giydirilmelidir.Nakil sonrası eller mutlaka yıkanmalı ve el dezenfektanı kullanılmalıdır. Hastaya ziyaretçi sınırı koyulmalı en fazla bir ziyaretçi kabul edilmelidir

22 Sıkı Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hastanın çarşaf ve çamaşırları vücut salgısı ile kontamine olsun ya da olmasın enfekte çamaşır olarak kabul edilerek kırmızı torbaya koyulur. Taburculuk sonrası tüm yüzeyler dezenfekte edilir ve ortam kültürleri alınır.Eğer ortam kültürlerinde VRE pozitifliği saptanırsa dezenfeksiyon işlemi tekrarlanır.

23 Sıkı Temas İzolasyonunda Hemşirelik Uygulamaları
Hastadan her hafta perirektal kültür alınıp kolonizasyon devamlılığı kontrol edilmelidir. Aynı çalışma periyodu içerisinde bu hastalara tek bir hemşirenin bakım vermesi gerekmektedir.

24 Hemşirelik Uygulamalarında ÇİD Mikroorganizmaların Kontrolü Enfeksiyon Kontrol Kılavuzları
Enfeksiyon kontrol klavuzları hastaya verilen bakım ve tedavide enfeksiyonları önleme ve kontrol altına almada oldukça önemli yer tutmaktadır. Kılavuzlar aynı zamanda standartları da beraberinde getirdiği için verilen bakım ve tedavinin her hastada aynı olmasını sağlar Kılavuzların hasta bakımı ve tedavisinde kullanılma ÇİD mikroorganizmaların kontrolünü de beraberinde getirmektedir.

25 Kaynaklar; Hazırlayanlar;
1) ÇAĞLAYAN R., Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara ( ) 2) Şardan Y., Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD., T.C. Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi ( ) 3) Değirmenci S., Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Koordinatörlüğü ( ) 4) İzolasyon Prosedürü, El yıkama Talimatı, ASGNET,( ) Hazırlayanlar; Funda Korkmaz Ayşegül Toraman Acıbadem Kadıköy Hastanesi ASG Eğitim&Gelişim Departmanı Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Eğitim&Gelişim Hemşiresi


"ÇİD MİKROORGANİZMALAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları