Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Dr. İsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği 75. Yıl Kuruluş Yıldönümü- Et ve Süt Ürünleri Fiyatları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Dr. İsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği 75. Yıl Kuruluş Yıldönümü- Et ve Süt Ürünleri Fiyatları."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Dr. İsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği 75. Yıl Kuruluş Yıldönümü- Et ve Süt Ürünleri Fiyatları 16 mayıs ANKARA

2 Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ASÜD: 06 Mart 2009’da tarihinde kuruldu. 128’e ulaşan üye sayısı ile süt sektörünün en büyük ve en yetkili kuruluşudur. Toplam süt işleme kapasitesi 6 milyon tonun üzerindedir. Alt sektörlere göre değişmekle birlikte sektörün % 75’ini temsil etmektedir. Bu sebeple de Ulusal Süt Konseyinde süt sanayini ASÜD temsil etmektedir.

3 ASÜDÜN HEDEFLERİ İhracatın Artırılması (AB, Rusya, Çin ve Cezayir) İç Tüketimin artırılması

4 ASÜDÜN HEDEFLERİ Uluslararası Sütçülük Federasyonuna (IDF) Üyelik

5 TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Türkiye Süt ve Süt Ürünlerinin AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi ( )

6 TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Süt ve Süt Ürünleri URGE Projesi

7 TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Sektörel Ticaret Hayetleri: Aralık 2013 Azerbaycan Haziran 2014 Cezayir 3- Güney Kore ve Japonya 4-Gürcistan

8 8 Okul Sütü Projesi YURT İÇİ TÜKETİMİ ARTIRMAK

9 9 Okul Sütü Projesinin Durumu YURT İÇİ TÜKETİMİ ARTIRMAK Eğitim Öğrenim Yılı Öğrenci Profili Anasınıfı+İlköğretim Okul ProfiliÖzel okullar hariç Okul Sayısı Sütün Niteliği (% yağ) En az %3,5%3-3,5 Uygulama Dönemi Uygulama gün sayısı gün 2048 Haftalık dağıtım gün sayısı gün Dağıtılan kutu, adet Dağıtılan süt miktarı, ton

10 10 YURT İÇİ TÜKETİMİ ARTIRMAK Tüketici Algı Araştırması yaptırdık

11 11 YURT İÇİ TÜKETİMİ ARTIRMAK Kanaat Önderlerinin Çiftlik ve Süt İşleme Tesisi Ziyareti Süt portalı Bilgilendirme broşürleri Toplantılar ve TV proğramları

12 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu GİRİŞ

13 13 SÜT Sü t, insan ve birçok canlı için yaşamın ilk gıdası olduğu gibi insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken “mucizevî” bir gıda maddesidir. Bu yüzden yete rli ve dengeli beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. İnsanlar sağlıklı olarak büyümek ve gelişmek için süt ve süt ürünleri tüketmek zorundadırlar. Beyin gelişimi bakımından hayati öneme sahip elzem amino asitler, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere sadece hayvansal kökenli proteinlerde bulunmaktadır.

14 14 HAYVAN VARLIĞI

15 Türkiye hayvan varlığı (x1000) YILSığırKoyun Ankara Keçisi Kıl Keçisi Manda Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Hayvan Varlığı (x1000) Kaynak: TUİK

16 Türkiye hayvan varlığı (x1000) Türkiye Hayvan Varlığı (x1000) Kaynak: TUİK Hayvancılığa son yıllarda uygulanan destekleme politikalarıyla hayvan varlığında ö nemli artışlar yaşanmıştır.

17 Türkiye hayvan varlığı (x1000) Tarımsal Destekler ve Hayvancılık Kaynak: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

18 Türkiye’de Süt Destekleri Türkiye’deki Süt Destekleri Kaynak: Haygem YILDestek birim fiyatı Toplam Süt üretimi Desteklenen SütDestekle me Miktarı Desteklenen İşletme Sayısı TL/Lt(milyon ton) Miktarı (Milyon Ton) Oranı %Bin TLadet 20020,18,41, ,03-0,04-0,0711,73, ,04-0,113,56, ,06-0,08-0,1515,06, ,04-0,06-0,08- 0,15 17,47, ,04-0,06-0,07- 0,09-0,2 18,27, ,04-0,06-0,05- 0,03-0,2 18,5

19 Türkiye’de Sığır Sayısı Kaynak: TÜİK YılKültürMelezYerliToplam Baş% % % , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Türkiye’deki Sığır Sayısı Kaynak: TUİK

20 Kapasite Aralığı İşletme Sayısı Adet Dağılım % AdetDağılım %AdetDağılım % 1-5 Baş , , Baş , , Baş , , Baş , , Baş , Baş4.5000, > , Baş1.7650, >17830, Baş ve Üzeri 2170, Türkiye Sığırcılık işletmeleri Türkiye Sığırcılık İşletmeleri Kaynak: Haygem

21 Türkiye Sığırcılık işletmeleri Kapasite Aralığı İşletme SayısıHayvan sayısı AdetDağılı m% AdetDağı lım % AdetDağılı m % BaşDağılı m % BaşDağılı m % , , , , , , , , , , , , , , , > , , , >17830, , Üzer 2170,02 Toplam Kaynak: Haygem

22 Türkiye’de Hayvan Başına Ortalama Verim YılİnekKoyunKeçi Sağılan sayısı Ort. süt verimi Sağılan sayısı Ort. süt verimi Sağılan sayısı Ort. süt verimi AdetKg/BaşAdetKg/BaşAdetKg/Baş Türkiye’de Hayvan Başına Ortalama Süt Verimi Kaynak: TUİK

23 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu

24 YıllarDünyaTürkiye Milyon tonDeğişim %Milyon tonDeğişim % Dünya üretimindeki payı % ,7- 1, ,611,114,4 1, ,112,310,8 1, ,812,2-0,9 1, ,712,20,0 1, ,412,52,5 1, ,815,0520,4 2, ,217,415,6 2, ,318,24,7 2, ,51,5 Kaynak: FAO ve TUİK Dünyadaki ve Türkiye’deki Çiğ Süt Üretimi

25 DünyaTürkiye Milyon Ton Toplam İçindeki% Milyon Ton Toplam İçindeki % İnek ,791,4 Manda ,0510,3 Koyun 10,11,31,16,0 Keçi 18,72,30,42,3 Deve 3,10,4-- Toplam , Yılı Dünya ve Türkiye’de Türlere Göre Çiğ Süt Üretimi 2013 Yılı Dünya ve Türkiye’de Türlere Göre Çiğ Süt Üretimi Kaynak: IDF ve TUİK

26 2013 Yılı AB ve Türkiye’de İşletme ve Sağmal İnek Sayısı ile İşletme Başına Düşen Sağmal İnek Sayısı ve Süt Miktarı, Ort. Süt Verimi Kaynak: IDF ve TUİK Sığır. İşlet. Sayısı Sağ. İnek Sayısı (Bin adet) Üret. Süt Miktarı ( Bin Ton) İşletme Başına Düşen Ort. Süt Ver. Kg/baş Sağ. İnek Sayısı Süt Mik. (ton) ,

27 DÜNYA VE TÜRKİYE’DE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM DEĞERİ (Milyon Dolar*) Türkiye Üretiminin Dünya Üretimindeki Payı, 2011 (%) Türkiye Çiğ İnek Sütü 2,7253,1293,5123,6153,895 4,3074, Domates 2,7933,1573,4513,3763,158 3,4563, Buğday 2,8892,9932,4572,8942,746 3,1552, Üzüm 2,0582,2012,2402,4382,432 2, Tavuk Eti 9041,3441,5471,8772,090 2,2982, Dünya Çiğ İnek Sütü 147,000163,000174,965176,000179, ,583187,277 Domates 40,13846,57351,50756,21953,270 58,22359,108 Buğday 71,59075,55781,95685,61481,236 84,28179,285 Üzüm 37,06838,52838,55338,81439,048 39,49438,336 Tavuk Eti 83,343100,000114,711118,000121, ,199132,085 Kaynak: FAO

28 1.ürün2.Ürün3. ürün4. ürün5. Ürün 2000BuğdayDomates Çiğ İnek Sütü ÜzümZeytin 2001Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Elma 2002 DomatesBuğdayÇiğ İnek SütüÜzüm Zeytin 2003 DomatesÇiğ İnek Sütü Buğday Üzüm Tavuk eti 2004Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Zeytin 2005Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti 2006Domates Buğday Üzüm Zeytin 2007Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti 2008Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti 2009Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti 2010Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti 2011Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti 2012Çiğ İnek sütü Domates Buğday Üzüm Tavuk eti Kaynak: FAO Türkiye’nin Üretiminde Başlıca Ürünler

29 SÜTÜN ÜRETİM DEĞERİNİN PAYI Üretim Değeri Dünyada: Tarımsal üretim değerinin %8’i Hayvansal üretim değerinin %25’i Türkiye’de: Tarımsal üretim değerinin %10’u Hayvansal üretim değerinin %45’i

30 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu SÜTÜN PAZARLANMASI ve İŞLENMESİ

31 Ürün Çiğ Süt Üretim Değişim2,520,415,6 4,7 1,5 Sanayiye Giden Süt miktarı Değişim4,812,10,07 8,65 Sanayiye gitme oranı 53,964746,6643,5644,0 ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ VE SANAYİYE GİDEN MİKTARI ve DEĞİŞİM ORANLARI (bin Ton, %)

32 ÇİĞ SÜT ÜRETİM MİKTARI

33 ÇİĞ SÜTÜN SANAYİYE GİTME ORANLARI Türkiye’de %44 Dünyada %63 AB’de %92 ABD’de %99’dur. Türkiye’de üretilen sütün yaklaşık %40’ına yakın kısmı işlem görmeden tüketiciye ulaşmaktadır. Zoonoz hastalıkların kol gezdiği ülkemizde bu durum halk sağlığı açısından çok önemli bir tehdittir.

34 ÇİĞ SÜT İŞLEYEN KURULUŞLAR Dünyada süt işleyen firmaların yarısı kooperatif, diğer yarısı ise şirketlerinden oluşmaktadır. Türkiye’de ise neredeyse tamamı şirketlerden oluşmaktadır. sanayiye aktarılan %39’unu işlemektedirler. Türkiye’de ise sanayiye aktarılan işlemektedirler. Dünya süt pazarında etkili olan ilk 20 firma; sanayiye aktarılan toplam süt miktarının ise %39’unu işlemektedirler. Türkiye’de ise ilk 20 firma; sanayiye aktarılan toplam süt miktarının ise 2/3’sini işlemektedirler.

35 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu DÜNYADA SÜT SANAYİNDE İLK 25 FİRMA

36 YılİnekMandaKoyunKeçiToplam Ton% % % % , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kaynak: TUİK Türkiye’de Türlere Göre Çiğ Süt Üretimi

37 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu Kaynak: Birlik verileri

38 İllere Göre Süt Üretimi (ton, 2014) Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu En Fazla Sütün Üretildiği İller: Konya: , İzmir: ,Balıkesir: ,Erzurum: ,Kars: En Fazla Sütün Üretildiği İller: Konya: , İzmir: ,Balıkesir: ,Erzurum: ,Kars:

39 Kaynak: TUİK Yıllarında Aylar İtibariyle Toplanan İnek sütü Miktarı

40 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu

41 Türkiye’de Süt Destekleri YILDestek birim fiyatıToplam Süt üretimi Desteklenen SütDestekleme Miktarı Desteklenen İşletme Sayısı TL/Lt(milyon ton) Miktarı Milyon Ton Oranı %Bin TLadet 20010, ,03-0,04-0,0711,73, ,04-0,113,56, ,06-0,08-0,1515,06, ,04-0,06-0,08- 0,15 17,47, ,04-0,06-0,07- 0,09-0,2 18,27, ,04-0,06-0,05- 0,03-0,2 18,5

42 Süt İşletmeleri Kaynak: GGBS ’den önce İşletme Sayısı İşletme Sayısı Adet Onaylanma oranı % Adet Onaylanma oranı % Süt işleme Tesisi Sayısı , ,69 Süt Toplama Merkezi , ,41

43 Ürünler İçme sütü Üretim Değişim -0,610,77,33,8 0,96 Peynir Üretim Değişim 74,39,68,76,4 4,89 Yoğurt Üretim Değişim 16,710,84,52,7 1,83 Ayran Üretim Değişim 40,515,410,710,2 6,92 Tereyağ Üretim Değişim 5,9 14,53,4 10,36 Süttozu Üretim Değişim 24,610.06,3-6,46 28,14 Dondurma Üretim (bin litre) Değişim2919,83,84 4 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİM VE DEĞİŞİM ORANLARI (Ton,%) Kaynak: TUİK ve ASÜD

44 Süt Ürünü% Peynir50 Yoğurt20 İçme sütü13 Süt Tozu10 Tereyağı4 Dondurma3 TOPLAM100 Çiğ Sütten Üretilen Başlıca Ürünler Kaynak: ASÜD

45 SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİM MİKTARI

46 TÜRKİYE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM MİKTARI Kişi başına süt eşdeğeri olarak (kg/yıl) YılÇiğ Süt Üretimi (ton) NüfusKişi başına tüketilen süt miktarı (kg/kişi) Kaynak: TUİK

47 BAZI ÜLKELERİN SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM MİKTARI Kişi başına süt eşdeğeri olarak (kg/yıl) Asya75Avrupa 270 K. Amerika 254G. Amerika 165 Afrika49O. Amerika 101 Okyanus 217Dünya 110 Türkiye 239İtalya 184 Hollanda 574

48 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu DIŞ TİCARET

49 49 Türkiye Dünya Ticaretinin Merkezinde

50 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Yılİhracatİthalatb/a, % MiktarDeğeri (a)MiktarDeğeri (b) İlk üç aylık ihracat yaklaşık %40 azalmıştır Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti (Ton, $ ) Kaynak: TUİK

51 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Dünya Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti (%) Kaynak: TUİK

52 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Dünya Peynir Dış Ticareti Kaynak: TUİK

53 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Dünya Tereyağı Dış Ticareti Kaynak: TUİK

54 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Dünya Yağlı Süttozu Dış Ticareti Kaynak: TUİK

55 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Dünya Yağsız Süttozu Dış Ticareti Kaynak: TUİK

56 Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Dünya Peyniraltı Tozu Dış Ticareti Kaynak: TUİK

57 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

58 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu

59 Kaynak: TUİK

60 Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) Süt Pazarlarında ve Pazarlamasında Etkili Faktörler Nüfus artışı Büyüme hızı artışı Gelir artışı Maliyetli ürün sunuşları Sürdürülebilir organizasyonlar Beslenme alışkanlıklarındaki değişim Tüketiciyi doğru bilgilendirme Popular ve tüketici dostu ürünlerin sunuşu Teknolojinin ürünlere yansıması ve gıda güvenliği alanındaki gelişmeler

61 Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti ($) SÜT PAZARLAMASINDA FİYAT Süt pazarlamasında fiyat belirleme Süt pazarlamasında fiyat belirleme önemli konuların başında gelmekte ve sürekli tartışma konusu olabilmektedir. Türkiye’de süt fiyatları Türkiye’de süt fiyatları sürekli inişli çıkışlı bir grafik izlemektedir ve bu istikrarsız tablo sonucunda hem üretici ve hem de sanayi zarar görmektedir.

62 SÜT P İYASA DÜZENLEME ÇALIŞMALARI Yetiştirici, sanayici ve devleti bir araya getiren Ulusal Süt konseyi (USK) Yönetmeliği 23 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 26 Ocak 2009’da Ulusal Süt Konseyi geçici yönetim kurulu oluşturuldu. 16 Haziran 2009 tarihinde Genel Kurul yapılmış ve Sanayici Grubunu ASÜD oluşturmuştur. USK kurulduktan sonra çiğ süt fiyatlarında bir istikrar sağlanmış ve 2008 yılında yaşanan sağmal inek kesimleri yaşanmamıştır.

63 SÜT P İYASA DÜZENLEME ÇALIŞMALARI 27 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Doğrudan üretim politikalarını etkileyebilen fiyat belirleme ve piyasa düzenlemede Et ve Süt Kurumunun (ESK) yeniden örgütlenmesine karar verilerek 27 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Ancak bu güne kadar ESK süt fiyatları konusunda piyasa düzenleme görevini yapamamıştır. Ancak bu güne kadar ESK süt fiyatları konusunda piyasa düzenleme görevini yapamamıştır.

64 SÜT P İYASA DÜZENLEME ÇALIŞMALARI Kurumun özellikle sütte fiyat istikrarını sağlanacağını beklenmektedir. güvenli ve kaliteli üretimle Ancak sadece yasal düzenlemelerle süt piyasasında fiyat istikrarının sağlanamayacağı, rekabetçi ve örgütlü bir yapı içinde güvenli ve kaliteli üretimle karşılıkların alınabileceği özellikle ifade edilebilir.

65 Süt ve Yem Fiyatı, Parite YILOrt. Süt Fiyatı (TL/Lt)Süt Yemi Fiyatı (TL/kg)SÜT/YEM Parite 20010,1990,1371, ,320,21, ,410,251, ,470,331, ,450,311, ,450,321, ,540,441, ,600,531, ,610,421, ,760,521, ,800,731, ,900,841, ,811, ,0950,931,18

66 ÇİĞ SÜT FİYATI ve MALİYETLER Levent H., Süt Zirvesi, 2013

67 Ortalama Büyüklükte Bir Çiftlikte Süt Üretim Maliyeti – 2011 ($/100 kg ECM)

68 AB’de ÇİĞ İNEK SÜTÜ FİYATI (Euro/100 kg )

69 IFCN Maliyet 2003 ve 2011 yılı ($/100kg) AB’de ÜRETİCİYE ÖDENEN FİYAT

70 IFCN Maliyet 2003 ve 2011 yılı ($/100kg) AB’de 2014 Mart Ayından 2015 Mart Ayına Kadar Değişim

71 IFCN Maliyet 2003 ve 2011 yılı ($/100kg) AB’de Çiğ Süt Fiyatlarındaki Değişim

72 IFCN Maliyet 2003 ve 2011 yılı ($/100kg) AB’de Çiğ Süt Fiyatları

73 IFCN Maliyet 2003 ve 2011 yılı ($/100kg) ABD ve Yeni Zelanda'da Çiğ Süt Fiyatlarındaki Değişim

74 AB ülkelerinde şu anda çiğ süt birim fiyatı Euro cent, ABD’de de 30 $ cent civarındayken bizde bu fiyat Euro cent civarındadır. Tüketiciler, Dünya’nın diğer çağdaş ülkelerindeki tüketicilere göre daha pahalı süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalmakta ve ihracat yapılamaz duruma gelmektedir. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

75 Küresel gıda fiyatları Nisan ayında, 2010 yılı Haziran ayından bu yana en düşük düzeylerine geriledi. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Nisan ayında, bir önceki aya göre 2.1 puan düşüşle, 171 puan oldu. Gıda fiyatlarındaki en yüksek düşme süt ürünlerinde, sonra tahıllarda olmuştur. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Nisan 2015’te 12.5 puan (%6,7) oranında düşerek, puan olmuştur. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

76  Süt ürünlerinin satış fiyatının belirlenmesinde etkili olan unsurları 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar; hammadde, üretim ve pazarlama giderleri… Süt ve süt ürünlerinde; çiğ sütün ürün maliyetteki payı %50-60, Üretim giderlerinin %20-25, Pazarlama giderlerinin payı ise %20-25 civarındadır. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

77 Süt ürünlerinden Büyük Mağazaların, Zincir Mağazaların payı yoğurtta%60, UHT sütte ise %40’lara bulmaktadır. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

78 Büyük mağazalar, zincir mağazaların alım güçlerini, bazı durumlarda orantısız olarak tedarikçilere yansıtmaktadırlar. Tedarikçilerden listeleme bedeli, raf bedeli, teşhir alanı bedeli, insert bedeli, elektrik bedeli, promosyona katılım bedeli, eleman talebi, mağaza açılış bedeli, yıldönümü bedeli, yılsonu ıskontosu gibi çeşitli adlar altından bedeller talep edilmektedir. Perakendecilerin bazı durumlarda bu bedelleri sözleşme dışı ve geçmişe etkili faturalar yoluyla tahsil etmeleri, tedarikçiyi öngöremediği bir maliyet ve ticari riskle karşı karşıya bırakabilmektedir. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

79 Tedarikçilerden alınan bedellerin Rekabet Kurumun belirlemelerine göre, ulusal perakende zincirlerinin ciroları içinde yıllar içinde artan bir trend izlediği ve 2009 yılı itibariyle ortalamada %12,5’e ulaştığı tespit edilmiştir. Bu oran, bölgesel/yerel perakendecilerde %5,5’e düşmektedir. Bugün itibariyle bu bedellerin daha da arttığı kabul edilmektedir. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI

80 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu SORUNLAR

81 Çiftlik ölçeklerinin küçük olması, Hammadde fiyatlarının yüksek olması, Sanayi işletmesi ölçeklerinin küçük olması

82 Çiftlik ölçeklerinin küçük olması – Verim düşük – Hayvan hastalıkları – Hijyen sorunu – Bilinçsiz üretim – Mevsimlere bağlı istikrarsız üretim – Kayıt dışılık

83 Hammadde fiyatlarının yüksek olması, Yem hammadde fiyatlarının yüksekliği ( yem hammadde üretiminin sürdürülebilir olması için yüksek girdi maliyetleri aşağıya çekilmeli) Sulama yatırımlarına ağırlık verilmeli,

84 Sanayi İşletmelerinin küçük ölçekli olması: – Kalifiye eleman sıkıntısı var, – Kayıt dışılık – Kaliteli ve sağlıklı hammadde de süreklilik.

85 Destekler; Verimlilik esas alınarak işletmelerinin modernizasyonuna ve optimum büyüklüğe ulaşmasına, Çiğ süt kalitesinin arttırılmasına, Hastalıkların eradikasyonuna, İhracatta rekabet gücünü artırılmasına, İstikrar için fiyatta destekleme biriminin oluşturulmasına, YÖNLENDİRİLMELİDİR. Destekler;

86 Tüm Paydaşların Katılımı ile «SÜT EYLEM PLANI» Hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. SON SÖZ

87 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu TEŞEKKÜR EDERİM


"TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ Dr. İsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği 75. Yıl Kuruluş Yıldönümü- Et ve Süt Ürünleri Fiyatları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları