Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALIP VE İSKELE DERS NOTU 1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALIP VE İSKELE DERS NOTU 1"— Sunum transkripti:

1 KALIP VE İSKELE DERS NOTU 1
Öğr. Gör. Alper CUMHUR

2 Kalıp Betonun mimari ve statik açıdan gerekli formu almasını sağlayan ve beton yeterli dayanım kazanıncaya kadar onu taşıyan yardımcı yapı elemanlarına KALIP denir.

3 Bİr Kalıptan Beklenen Genel Özellİkler;
Kalıp temiz, ölçülere uygun ve sızdırmaz olmalıdır, Az parça ile kurulabilmelidir (hareketli parça sayısı az olmalıdır), Kalıp elemanlarını birleştiren bağlantı elemanlarının kullanılışı kolay olmalıdır, Beton ağırlığından ve beton dökümünden dolayı ortaya çıkan yükleri şartnamelerin öngördüğü güvenlikle taşımalıdır,

4 Basit detaylarla çözülebilmelidir,
Usta gereksinimi az olmalıdır, Büyük yüzeyli kalıp elemanlarının ağırlıkları vinç kapasitesini aşmamalıdır, Ekonomik olmalıdır. Yüksek kullanım sayılı pahalı bir kalıp sistemi çok az işçilik masrafı gerektirse bile optimum kullanım sayısına erişilemiyorsa tercih edilmemelidir.

5 Kalıpların Başlıca Görevlerİ
Betonarme elemanlara gerekli boyut ve şekli vermek, Taze beton ağırlıklarını, taze beton basınçlarını ve beton dökümü sırasında ortaya çıkan ilave yükleri taşımak, Beton dökümü sırasında ortaya çıkabilecek darbe ve titreşim etkilerine dayanmak,

6 MODERN KALIP SİSTEMLERİ VE İNCELENMESİ
TAKILIR SÖKÜLÜR KALIPLAR TIRMANIR KALIPLAR TÜNEL KALIPLAR KAYAR KALIPLAR

7 TAKILIR SÖKÜLÜR KALIPLAR
DÜŞEY YAPI ELEMANLARININ YAPIMINDA KULLANILAN KALIPLAR PERDE KALIPLARI KOLON KALIPLARI YATAY YAPI ELEMANLARININ YAPIMINDA KULLANILAN KALIPLAR KİRİŞ KALIPLARI DÖŞEME KALIPLARI

8 DÜŞEY ELEMANLARININ YAPIMINDA KULLANILAN KALIPLAR
Kolon ve perde kalıpları hazırlamada en önemli veriler yükseklikleri, genişlikleri ve kalınlıklarıdır. Yüksek yapılarda kullanılacak olan perde ve kolon kalıplarını meydana getiren elemanlar yapımın en ekonomik ve süratli olarak gerçekleşmesine imkan verecek şekilde imal edilmiş olmalıdır.

9 MODERN PERDE KALIPLARI
Perde kalıplarında mümkün oldukça büyük yüzeyli panolar kullanılır. Kalıp elemanı karşılıklı iki levhadan ve mesafe ayarlayıcılardan oluşmaktadır. Bunların özel çivilerle birleştirilmesiyle elde edilen kalıp elemanları yatay sıralar halinde birleştirilir ve iç boşluğa beton dökümü yapılır.

10 Modüler sistem, istenildiğinde geniş perde yüzeyleri vinçle tek parça halinde taşınabilir.
Plywood' ların kolay değiştirilebilmesi  sayesinde hasar görmüş pano yüzeylerinin şantiye ortamında onarılmasına imkan verir. Birleşim bağlantı sistemiyle pratik, kullanışlı, maliyeti ucuz, ahşaptan çok daha güçlü, uzun ömürlü. Sıva gerektirmeyen pürüzsüz yüzey. Taşıma, depolama kolaylığı. Her proje ve siparişe göre imal edilebilme özelliği.

11

12 Büyük yüzeyli sık kirişli bir perde kalıp örneği

13

14 Teknik detaylar;

15 TİP 1 : KAMALI KALIP SİSTEMİ

16

17

18

19

20

21

22

23 Plywood uyumlu

24 AYARLANABİLİR KOLON KALIBI
Ayarlanabilir kolon kalıp sistemi, değişik ölçülerdeki kolonları aynı panolara dökebilme imkanı sağladığından ön yatırım maliyetini azaltmakla beraber elde edilen brüt beton yüzeyi sıva işlemini ortadan kaldırarak zaman ve para tasarrufu sağlar

25

26

27

28

29

30 MODÜLER ÇELİK KALIP SİSTEMLERİ
Kalıp Ortalama 2-3 günde sökülebilir. Keresteye oranla %50-60 tasarruf sağlar Birleşim bağlantı sistemiyle pratik, kullanışlı, maliyeti ucuz, ahşaptan çok daha güçlü, uzun ömürlü. Sıva gerektirmeyen pürüzsüz yüzey. Taşıma, depolama kolaylığı. Her proje ve siparişe göre imal edilebilme özelliği

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60 KALIP ELEMANLARI PLASTİK PASPAYLARI
Betonun içinde bulunan en dış donatının betona olan mesafesini belirleyici ve koruyucu plastik malzemelere denir. Kalıp ve iskele sisteminde çok çeşitli plastik elemanlar kullanılır. KALIP YAĞLARI Beton dökümünden evvel betona gelen kalıp yüzeylerine sürülerek beton kalitesini artırır. Betonların kalıplara yapışmasını önler kalıpların kolay sökümünü sağlar. Kalıp ömrünü uzatır.

61 PLYWOOD Fenolik film kaplı beton kontra plağı ismi ile de geçen plywood , perde kolon vb. kalıp sistemlerinde beton yüzeyine gelen noktalarda kullanılır.Plakalar halinde olduğu gibi , çelik karkasların yüzeyinde monte edilerekten panolar halinde de kullanılır. AHŞAP KALIP KİRİŞLERİ ( H20 - GT 24 ) Tüm betonarme kalıplama sistemlerinde kullanılabilen çok yönlü bir üründür.Boyutları standarttır , uzun ömürlü ve sağlamdır. Hafif olduğundan ( 5kg / mtül) olduğundan kullanımı rahattır. BETONA ŞEKİL VEREN TEKSTÜRLÜ POLİÜRETAN MALZEMELER Kalıp yüzeylerine uygulanan poliüretan malzemelerle beton yüzeylerine istenilen şekil verilir. Kullanım şekli pratiktir.

62 KALIP BAĞLANTI ELEMANLARI
Modüler pano sisteminde panoların birleştirilmesinde kullanılır.Pim-kama veya pano kilidi vb. gibi çeşitleri vardır. ÇİROZ VE ÇİROZ MONTAJ ALETİ Modüler pano veya ahşap kalıpların karşılıklı tespitinde tie- rot milleri yerine demir çubuklar kullanılması halinde çubukların iki ucuna takılarak kalıpların açmasına engel olur. Montajının yapılması için vidalı ve kollu olmak üzere iki tip montaj aleti vardır.

63 TIE-ROT TAKIM (TİJ) Perde kolon ve kiriş kalıplarının iki yüzeyindeki panoların tespitinde kullanılabilecek en doğru çözümdür.Kullanımı çok pratik ve rahattır.15 ton kopma mukavemetine dayanıklı ürünlerdir. SU TUTUCULAR Su deposu ve buna benzer yapılarda beton dökümü sırasında su sızdırmazlığını sağlayabilmek için iki ucuna tie- rot milleri , koruyucu plastik borulara geçirilerek kullanılır.Daha sonra miller alınıp su tutucu beton arasında kalır.Flanşlı ve boğumlu iki tipi vardır.

64 ÇALIŞMA KONSOLLARI Çalışma konsolları ; kalıp sistemlerinde panoların istenilen her noktasına pratik bir şekilde takılarak iskeleye gerek duyulmadan işçilerin kalıp üzerinde rahatça çalışması sağlanır.

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87


"KALIP VE İSKELE DERS NOTU 1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları