Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ"— Sunum transkripti:

1 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

2 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

3 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

4 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

5 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

6 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

7 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

8 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

9 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

10 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

11 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

12 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

13 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ
Japonlar tarafından geliştirilen bu yöntem geleneksek kalıp kumu karışımlarından yalnızca kum bulunmaktadır. Herhangi bir bağlayıcının ve nemin olmadığı bu yöntemde kalıp şekli vakum etkisiyle korunmaktadır. Kalıplama kumunda bağlayıcı kuvvet olarak vakumun kullanıldığı yöntemdir. Kalıbın model etrafında kalan yüzeyleri plastik bir film ile kapatılır. Tüm döküm işlemi boyunca vakum işlemi uygulanır. Yöntemde bağlayıcısız kuru kum ve vakum uygulamasının gerçekleştirilebileceği şekilde dizayn edilmiş dereceler kullanılır. Bütün döküm alaşımlarının dökümüne uygun olan bu yöntemde 10 tona kadar parçaların dökümü yapılabilmektedir.

14 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde kum kitlesi bir plastik film ile şekillendirilip çerçevelenir; kalıp içi basıncın azaltılmasıyla, kum kitlesi sıkıştırılır ve kalıp oluşturulur. Ergimiş metalin boşaltılması ve katılaşmasından sonra kalıp normal basınca getirilir ve döküm parçaları kendiliğinden dağılan kalıptan herhangi bir işlem gerektirmeden hemen ayrılır. Vakum emişi ile kum yüzeyine çok sıkı teması sağlanan plastik film, ergimiş metal ile karşılaştığında yanmaz, fakat derhal ergiyerek buharlaşır.

15 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde daha yüksek kütle yoğunluğu sağlayan yuvarlak tane şekilli kumların kullanılması gerekmektedir. Basma mukavemeti ve sertlik açısından bakıldığında, yuvarlak tane şekilli kumlar, yüksek akışkanlıklarıyla, yüksek kütle yoğunluğu sağlayabilirler.

16 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde kullanılacak olan termo plastik film ucuz olma,mükemmel şekil alabilme,az gaz çıkışı ve zehirli gaz çıkarmamak gibi bazı özelliklere sahip olmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda polietilen ve polipropilen’in yüksek sıcaklık bölgelerinde, EVA ise nisbeten düşük sıcaklıklarda daha iyi bir uzama gösterdiğini ortaya koyar. Ayrıca en uygun film kalınlığı olarak mm belirlenmiştir.

17 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI
1- Düzgün döküm yüzeyi 2- Çok ince kesitlerin dökülebilirliği 3- Boşlıuksuz döküm imkanı 4- Temiz ve gürültüsüz çalışma koşulları 5- Kalıplama kumunun tekrar kullanılabilir oluşu 6- Toz probleminin olmaması 7- Kalıbın her bölgesinin eş ve değişmez sertlikte olması, 8- Üretilen dökümlerde yüksek boyutsal hassasiyet elde edilmesi 9- Modelin kalıptan rahatça ayrılabilmesi

18 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİNİN DEZAVANTAJLARI
1- Tüm operasyon boyunca kalıpların vakum altında tutulma zorunluluğunun bulunması 2- Diğer döküm yöntemlerine göre katılaşmahızının düşük olması 3- Plastik filmden gelen masrafların bulunması 4- Yüzey örtü boya malzemelerinden dolayı masraflar bulunması 5- Kalıp bekleme süresinin daha uzun olması 6- Kullanılan kumun kaliteli olma sorunu 7- Vakum düzenekli kalıplama kutularından gelen masraflar 8- Plastik filmin uygulama sırasında soğuk havadan etkilenmesi

19 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

20

21 MODEL VE TAŞIMA KUTUSU

22 PLASTİK FİLMİN ISITILMASI

23 MODELİN PLASTİK FİLMLE KAPLANMASI

24 PLASTİK FİLMİN ISITILMASI

25 ÜST KALIBIN KUMLA DOLDURLMASI

26 ÜST KALIBIN OLUŞUMU

27 MODELİN KALIPTAN AYRILIŞI

28 ALT VE ÜST KALIBIN TAMAMLANMASI

29

30

31

32

33


"VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları