Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ 12123111064

2 Bilgisayar Donanım Parçaları

3 Bilgisayara ilk bakışta dört temel eleman göze çarpar
Bilgisayara ilk bakışta dört temel eleman göze çarpar. Bunlar, veri girişini sağlayan girdi üniteleri klavye ve mouse(fare), bilgilerin işlendiği, depolandığı ve tüm diğer parçaların içinde toplandığı kasa ve işlenen bilgilerin sonucunu görmeye yarayan çıktı ünitesi monitör(ekran)'dır.

4 Bilgisayarın Temel Yapısı I DONANIM
1-Bilgisayarın Çalışması İçin Gerekli Olmazsa Olmaz Parçalar Bilgisayarın dış görünüşünü de oluşturan kasa olarak ifade ettiğimiz kısmı aslında bilgisayarın temel parçalarını içinde toplayan bir kutu görevi de yapmaktadır. Bu kutunun içinde bilgisayarın çalışması için gerekli bir çok parça bulunmaktadır. Aşağıda adı geçen parçalar bilgisayarın vazgeçilmez parçalarıdır ve bunlardan bir tanesinin olmaması bilgisayarın tam anlamıyla kullanılamaması anlamına gelir.

5 -Anakart (Mainboard): Bilgisayarın omurgası olarak ifade edilen bu parça, bütün diğer parçaların birbirleriyle bağlatı kurmasını sağlayan bir yöneticilik görevi yapmaktadır. Diğer parçalar anakartın üzerine takılmaktadır.

6 -İşlemci (CPU): Bilgisayarın beyni olarak ifade edebileceğimiz, bilgisayardaki temel işlemleri yapan ve işlemci adı verilen bu parça, merkezi işlem ünitesi olarak ifade edilen parçadır. Bilgisayarın işlem yapabilme yeteneği olarak ifade edebileceğimiz işlemciler günümüzde işlem yapma hızları ile birbirlerinden ayrılmaktadır. (Pentium IV 3.6 şeklinde ifade edilen bir bilgisayarın işlem yapma hızı 3600 Mhz olarak bilinir.)

7 -Hafıza (RAM-ROM): Bilgisayarlarda merkezi işlem ünitesi tarafından yürütülen emir veya işlemlerin ve işlenen verilerin işlemler sürerken (program çalışırken) yerleştirilip saklandığı ve gerektiğinde ulaşılarak işlemlerde kullanılmasına imkan tanıyan, merkezi işlem birimiyle birlikte ve ona bağlı hareket eden birime hafıza adı verilir. Hafızanın kullanıcı tarafından kontrol edilebilen yani istenildiğinde veri, emir ve türetilmiş bilgilerin yazılabildiği, silinip değiştirilebildiği türüne RAM hafıza yani rastgele erişimli hafıza adı verilir. Bilgisayara sağlanan elektrik gücü kesildiğinde RAM hafızada kayıtlı olan her türlü emir, veri ve bilgiler silinip, anında unutulur. Bilgisayarın her zaman kullanmak zorunda olduğu ve enerji kesilmelerinden etkilenmeyen, kullanıcı tarafından müdahale edilemeyen bir başka çeşit hafıza türü de vardır.

8 -Keyboard (Klavye): Bilgisayarın kullanıcı ile arasındaki iletişimi sağlayan ve dış ortamdaki veri ve bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması işlemini yapan en önemli araçlardan biridir. -Graphic Card (Ekran Kartı): Bilgisayar-monitör bağlantısını sağlayan, anakart üzerine takılarak çalışan parçadır.

9 -Monitor (Ekran): Bilgisayar tarafından yapılan işlemler sonucunda zaten varolan yapıların ya da oluşturulan bilgi ve sonuçların belirli bir biçimde gözlemlenmesi için kullanılan araçtır. Yukarıda adı geçen parçalar ifade edildiği gibi bilgisayarın olmazsa olmaz parçalarıdır. Bunlara bir de kasayı ilave etmemiz gerekir. Çünkü bilgisayarın çalışmasını sağlayan elektrik enerjisinin ilk olarak anakarta oradan da bütün parçalara dağılmasını sağlayan güç kaynağı kasanın bir parçasıdır. Kasa aynı zamanda tüm parçaları dış etkenlere karşı koruyan bir kapak görevi de görmektedir.

10 2-Tamamlayıcı Parçalar
-CD ve DVD Driver (CD ve DVD Sürücü): CD ve DVD ROM'lar CD ve DVD'lerin içinde bulunan bilgileri sadece okuyabilme yeteneğine sahiptir. Eğer boş bir CD veya DVD'nin içine bilgi kaydedilmek istenirse CD veya DVD Writer'a ihtiyaç duyulur. Kısaca CD ve DVD Writer'lar boş CD ve DVD'lerin içine bilgi kaydetmeye yarayan araçlardır.

11 -Sound Card (Ses Kartı):
Temel bir bilgisayarda basit sesler duyulabilir. Ancak bilgisayarda daha ileri seviye ve kaliteli sesleri yani müzik, efekt ve insan sesi gibi sesleri duyabilmek için mutlaka ses kartına ihtiyaç vardır.

12 3-Diğer Parçalar -Ethernet Card (Ethernet Kartı):
Bilgisayarları birbirine bağlamak gerektiğinde kullanılan karta ethernet kartı adı verilir. Bu kart sayesinde bilgisayarlar arası ağ sistemi kurulmuş olur. Böylece bir bilgisayarda yapılan işlemler diğer bilgisayardan da takip edilebilir. Bu kart aynı zamanda ağ sistemindeki ana bilgisayarın internet ortamına bağlı olması ile diğer bilgisayarların da direkt internete bağlanmasına yardımcı olur.

13 -TV-Radio Card (Radyo Televizyon Kartı):
Günümüzde bilgisayar marifetiyle her şey yapılabiliyor. Bunlardan biri de televizyon seyretmek ve radyo dinlemek. İşte bilgisayarda televizyon seyretmek ve radyo dinlemek için bilgisayarda Radyo Televizyon kartına ihtiyaç vardır. Tabii ki anten kablosunun bu karta takılı olması şartıyla.

14 4-Çevre Parçalar -Printer (Yazıcı):
Çıktı ünitelerinden biri olan yazıcının temel görevi bilgisayar ortamındaki yapıları (yazı, resim vs.) kağıt üzerine almaktır. -Scanner (Tarayıcı): Yazıcının tersine dış ortamdaki yapıları (yazı, resim vs.) bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan araçlara tarayıcı adı verilir.

15


"SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları