Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve"— Sunum transkripti:

1 TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve
TEL EREZYON TEZGAHININ İŞLEME YÖNTEMLERİ ve İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ MAKİNE PROGRAMI EKREM ÇELİK

2 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ
Program; işlenecek iş parçasının geometrisi, noktalar, doğrular ve dairelere göre tanımlanır ve sonra kesme yolu belirlenir. Kesme yolunda telin, saat ibresi yönünde veya aksi yönde ilerlemesi seçilmelidir. Takım yolu makinenin anlayabileceği kodlara dönüştürülür.

3 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ

4 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ
Tel küçük freze çakısına benzer olup izleyeceği yol tanımlanır. Alt ve üst yüzeyler birbirinden bağımsız olarak programlanabilir. U ve V yardımcı yatay eksenler, gerekli olan sürekli dönüşümleri yapmak için kullanılabilir. Bu da, dairesel bir kesitten kare bir kesite dönüşümü sağlar.

5 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ
Bu yöntem, özellikle dişi kalıplardaki boşluk açılarında kullanılır. CNC tel erozyon tezgahında, parça programları iki şekilde yapılır. Bunlardan birincisi, BDi programında parça programını hazırlayıp tezgaha aktarmaktır.

6 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ
İkinci yol ise tezgaha firma tarafından yüklenmiş olan programın, kontrol ünitesinden çalıştırılarak parça programını yapmaktır.

7 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ
CNC tel erozyon tezgahında parça programı, uygun bir Bilgisayar Destekli imalat (BDİ) programından aktarılarak veya tezgahın kontrol ünitesinden yapılır. BDİ programının Wire (tel) kısmı çalıştırılır. Kesilecek parça BDİ ortamında açılır.

8 TEL EREZYON TEZGAHLARININ İŞLEME YÖNTEMLERİ
BDİ ortamına alınmış dişi Kalıp plakası

9 İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ
İş parçasının imalatı sırasında kullanılacak olan bağlama iş kalıbının gövde kısmı, en geniş yüzeyinden başlanmak üzere tezgâhın programına uygun komutlar yardımı ile işlenir. İşlenecek olan parçanın önce profili tasarlanır ve oluşturulan profile uygun kalınlık verilir.

10 İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ
Oluşturulan parça üzerinde programın özelliklerine bağlı olarak çeşitli delik ve çıkıntılar uygun komutlar yardımı ile meydana getirildikten sonra, parçanın işlenmesi tamamlanmış olur. Bağlama iş kalıplarında kullanılan bağlama sistem elemanları, büyük işletmelerde imal edilmeye gerek duyulmadan hazır bağlama sistem elemanları kullanılır.

11 İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ
Bu elemanlar sayesinde bağlama iş kalıplarının maliyeti düşürülmektedir. Bağlama kalıplarında kullanılan özel vida, pim ve cıvatalar pozisyon belirlemek için kalıpların uygun yerine uygun biçimlerde monte edilmelidir.

12 İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ
Kalıp Gövde Tutucu Plakasını İşleme Genellikle freze tezgâhlarında kalıp gövde tutucu plakasının dış yüzeyleri düzgün biçimde işlenir. Taşlama tezgâhlarında yüzeyler taşlanır, düzgün işlenen dış yüzeyler referans alınarak matkap veya freze tezgâhlarında resme göre parça işlenmelidir.

13 İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ
Kalıp Bağlama Plakasını İşleme Üretim esnasında kalıbı emniyetli olarak tezgâha bağlayan plakadır. Atölyelerde bu plakalar benzer kalıpların tezgâha montajında kullanılmaktadır. Kalıp bağlama plakasının malzemesi çelik döküm olmalıdır. Freze tezgâhlarında düzgünce işlenmelidir. Tezgâh tablası ile kalıba alt paralellik sağlamalıdır. Tezgâha kolay bağlamak için cıvata yerlerinin bulunması bağlamada kolaylık sağlar.

14 İŞ PARÇASINI BAĞLAMA YÖNTEMLERİ

15 KAYNAKÇA

16 BENİ DİNLEDİGİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİM SON


"TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları