Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Alper CUMHUR

2 KLASİK KALIP SİSTEMLERİ
Perde kalıpları Kolon ve kiriş kalıpları Döşeme kalıpları

3 MODERN KALIP SİSTEMLERİ
Takılır- Sökülür Kalıplar Tırmanır Kalıplar Tünel Kalıplar Kayar Kalıplar

4 Klasik ve modern kalıp İnşaat sektörü ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmişlikle yakından bağlantılıdır İnşaat sektörünün işlemesini sağlayan inşaat şirketlerinin yeniliklere açık, organizasyonel olarak etkin bir şekilde çalışmaları, fonksiyonlarını bilinçli bir şekilde yerine getirmeleri, bu sektörün daha başarılı olmasını, ihtiyaçların daha çabuk ve kaliteli bir biçimde karşılanmasını sağlayacaktır.

5 İş gücü ve zaman; Klasik kalıp sistemi, modern kalıp sistemine göre daha çabuk deforme olan malzemelerden oluşmaktadır. Mesela aynı boyutlarda yapılan kalıplar, geleneksel sistemde devamlı kurulup söküldüğü halde modern kalıp sistemlerinde bir defa montajı yapılıp defalarca kullanılabilmektedir. Dolayısıyla bir inşaatı, iş gücü ve zaman açısından düşünecek olursak, modern kalıp sistemi daha avantajlı görülmektedir

6 İnşaat kalitesi Geleneksel kalıp sistemiyle dökülen beton yüzeyleri, modern sistem ile dökülen beton yüzeyleri gibi düzgün olmadığından sıva ve tamir ihtiyacı daha çok görülmektedir. Klasik kalıp sistemi kalıp olarak kereste türü malzeme olduğundan, ebatları modern sistem kalıpları gibi geniş yüzeyli olmadığından dolayı beton dökümü sırasında beton şerbetinin kalıpların dışına sızması modern kalıp sistemine göre çok fazla olduğundan beton kalitesini düşürmektedir.

7 Maliyet Geleneksel sistem kalıpları elle taşınarak insan gücü ile yapılan bir sistem iken. modern sistem kalıplarının büyük bir çoğunluğu vinç ve benzeri makinalar kullanılarak yapılan kalıp sistemi olduğu için, süre göz önüne alınmadığı zaman, klasik kalıplar maliyet olarak daha avantajlı olmaktadır.

8 Gelişen teknolojinin çeşitli yapım sistemlerinde uygulanmasıyla birlikte, geleneksel yapım sistemleri küçük kentler dışında, gelişmelere açık büyük kentlerde ihtiyaçlar doğrultusunda yavaş yavaş terk edilmeye başlanmıştır. İnşaat işinin büyüklüğü arttıkça kullanılan teknoloji değişmekte ve bunu etkileyen birçok yan unsurda ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan ekonomik, politik, sosyal ve çevre unsurlarının etkisi ile birlikte değişen teknolojinin ihtiyaçlara en kısa, ucuz ve fonksiyonel şekilde cevap verebilme özelliği çok büyük önem kazanmıştır

9 Yüksek yapıların ihtiyaç duyduğu birtakım yapım özellikleri, uygulamalarının zor olması, kullanılan malzemelerin standartlara uygun olma zorunlulukları, yapım sürelerinin kısaltılması zorunluluğu, pratik ve diğer yapı inşaatlarında kullanılan kalıp sistemlerini zorunlu kılmaktadır. Birbirini tekrar eden kat sayıları fazla olduğu için kullanılacak olan kalıp sistemleri pek çok defa kullanıma izin vermelidir.

10 Türkiye' de hızlı nüfus artışı ve göçler sebebiyle konut gereksinimi artmıştır. Aynı zamanda inşaat malzeme ve gereçleri yüzünden çok yükselmektedir. İnşaat sektörüne doğrudan etki eden enflasyon sebebi ile zamandan kazanç, maliyetten kazanç anlamına gelmektedir. Zamandan kazanmak, başka deyişle yapım süresini kısaltmak fakat bunu yapının kalitesinden de ödün vermeden yapmak, endüstrileşmiş yapım sistemleri ile gerçekleşir. Kullanım kolaylıkları ve hızlı sistemler olmalarından dolayı modern kalıp sistemlerinin kullanımları artmıştır.

11 Tünel kalıp ile Konvansiyonel kalıp sisteminin karşılaştırılması
100 m2 ' lik bir konut inşaatını ele alındığında; Konvansiyonel Sistem Tünel Kalıp 1.Kalıbın hazırlanması gün /2 gün 2.Demir-Hasır İşleri l gün /8 gün 3.Elektrik tesisatı /2 gün /8 gün 3. Kalıpların takviyesi /2 gün 4.   Beton dökülmesi /2 gün /2 gün 5.   Beton bakım ve sulama gün l gün 6.   Kalıp sökümü /2 gün /4 gün 7.   Duvar- Prekast İşleri l gün /2 gün 8.   Kapı kasası montajı l gün l gün 9. Kaba ve İnce sıva gün Toplam gün gün

12 Bu çalışma 100 m2' lik bir konut baz alınarak yapılmıştır
Bu çalışma 100 m2' lik bir konut baz alınarak yapılmıştır. Yukarıdaki karşılaştırmada da görüldüğü gibi 1/5 zaman tasarrufunun ayrıca kaba inşaat maliyetinin de düşmesinde tünel kalıp sisteminin avantajları görülmektedir. - İmalat çeşitlerinin en aza indirilmesi; Konvansiyonel ahşap esaslı kalıp sisteminde tuğla, sıva malzemesi, kalıplık kereste, çivi, takviye teli vb. İnşaat malzemesine ihtiyaç duyulurken tünel kalıp sisteminde bu malzemeler kullanılmamakla beraber bunların yerine prefabrik bölme elemanları (beton ve alçı), prefabrik cephe panoları (beton ve ısı yalıtım malzemesi) kullanılmaktadır. Bu sayede hem malzemeden ekonomi sağlanmakta, hem de kalite artmaktadır.

13 100 m2 ' lik bir konut inşaatını ele alındığında;
Konvansiyonel sistem Tünel kalıp 1.     İnşaat demiri kg kg 2.  Çimento kg kg 3.  a) kalıplık kereste m b) kalıplık sac kg 4.  Çivi kg 5.  Bağ teli-takviye teli kg 6 Tugla adet 7.     Kireç kg 8.  Beton agregası m 9..Harç agregası m3 10-Alçı kg

14 Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi tünel kalıptaki malzeme tasarrufu gayet açık bir şekilde görülmektedir. Konvansiyonel sistemde; Avantajlar: Az makina ihtiyacı, alışagelmiş malzeme ve teknoloji kullanımı, dikkat edildiği zaman sağlam inşaat gibi avantajları vardır Dezavantajları: İnşaat süresinin uzunluğu, kısıtlı üretim kapasitesi, maliyet yüksekliği, İstenilen inşaat kalitesine erişilememesi, duraklamalı çalışmadan dolayı işçi temin zorluğu, malzeme zayiatı birer dezavantajdır. Tünel kalıpta; Avantajlar: Süratli ve çok sağlam İnşaat, yüksek üretim kapasitesi, demir tasarrufu, inşaatla aynı işçilerin devamlı istihdamı, çok katlı ve az katlı inşaatlarda ekonomik olarak kullanılabilmesi, azami kalitenin temini, malzeme tasarrufu avantajlı tarafıdır.   Dezavantajları: Yüksek ön yatırım, vinç gerektirmesi, kalıp aktarımı için ilave olan prefabrik elemanlar için stok sahası gerekmesidir.


"KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları