Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADI: Ayşe GEÇKİL NO:08260013. Atom, “feeds” olarak bilinen bilgilerle ilgili listeleri açıklayan XML’e dayalı bir belge biçimidir. Bu dosyanın oluşturulmasındaki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADI: Ayşe GEÇKİL NO:08260013. Atom, “feeds” olarak bilinen bilgilerle ilgili listeleri açıklayan XML’e dayalı bir belge biçimidir. Bu dosyanın oluşturulmasındaki."— Sunum transkripti:

1 ADI: Ayşe GEÇKİL NO:08260013

2 Atom, “feeds” olarak bilinen bilgilerle ilgili listeleri açıklayan XML’e dayalı bir belge biçimidir. Bu dosyanın oluşturulmasındaki amaç, güncel gelişimlerin veya blog’unuza gönderdiğiniz gönderilerin olabildiğince hızlı şekilde ilgilenen okura ulaştırılmasıdır. Okur ilgilendiği sitelerin feed dosyasını tercih ettiği izleme aracına kaydederek takibe alır. Böylece ilgilendiği sitelerin hepsine teker teker giderek kontrol etmektense hepsini bir araya topladığı aracı kullanarak içeriklerine ulaşır.

3 Hemen her blog servisi blog ile birlikte feed dosyanızı da otomatik olarak yayınlar. Örneğin Blogger kullanıyorsanız, Blog adresiniz; http://ornek.com ise; http://ornek.com feed adresiniz; http://ornek.com/atom.xml şeklindedir. http://ornek.com/atom.xml

4 Örneğin; bir veri yönetim sistemi üzerinde çalışan bir WCF servisi, log bilgilerini yetkili kişilere RSS/Atom formatında sunacak şekilde URL desteği verebilir. Burada URL desteğinden kasıt http://localhost:5001/VeriYonetimSistemi/LogSer visi?kullaniciId=5 gibi bir adrestir. Dikkat edilecek olursa URL üzerinden yapılacak olan bu talep(request) sonrasında, WCF servisi kullanıcıID değeri 5 olan kişiyi bulup, log bilgilerini RSS/Atom formatında hazırlayarak email olarak gönderebilir. Hemen bu noktada bir şekil ile olayı daha net kavrayabiliriz.

5

6

7 Yeni teknolojik haberleri, farklı konularda almak istediğimiz haberleri veya takip etmek istediğimiz bir siteyi (RSS ve) Atom sayesinde takip edebiliyoruz... Çoğu besleme okuyucu, her iki biçimi de destekler. Bunu yapmak için öncelikle bir adet feed okuyucusuna (Ör: googlereader), bir adet takip etmek istediğimiz siteye ve sitenin admininin yayınlamış olduğu RSS veya Atom beslemesinin linkine ihtiyacımız var.

8

9

10

11

12 Feed yapısı kendi içerisinde, içerik yayınlaması ile ilgili olaraktan yazar(author), başlık(title), adres(url) ve bunlar ile ilişkili olan metadata bilgilerini barındırır. Ayrıca kendi içerisinde birden fazla öğe(Item) barındırabilir. Bu öğelerin her biride kendi içerisinde başlık(title), adres(url), oluşturulma tarihi(creation date), açıklama(description), kategori(category) gibi bilgileri barındırmaktadır. Bu içeriklerin şu anda popüler olan iki farklı sunuş şekli RSS(Really Simple Syndication) ve Atom teknikleridir. Blogger’da yayınlanan feed dosyaları Atom formatındadır. Farklı servisler farklı formatlar kullanabilirler, sonuçta hepsi aynı işe yarar. Her ikiside XML(eXtensible Markup Languge) tabanlı olacak şekilde içerik paylaşımı standartları sunarlar.

13

14 Makaleler Burak Senyurt.Net Makaleleri uuid:775d92c6-31db-4700-b186-ebec1ee7846c;id=1 2008-02-07T08:37:09+02:00 selim@bsenyurt.com 1 WCF - Front End Service Geliştirmek 2008-01-30T00:00:00+02:00 WCF içerisinde içerik yayınlama............ ……

15 Makaleler http://www.bsenyurt.com/ Burak Senyurt.Net Makaleleri TR-TR selim@bsenyurt.com Thu, 07 Feb 2008 08:37:09 +0200.Net Teknolojileri 1 http://www.bsenyurt.com/MakaleGoster.aspx?ID=241 WCF - Front End Service Geliştirmek WCF içerisinde içerik yayınlama 2008-01-30T00:00:00+02:00..........................

16

17 Atom: Bir standart yaklaşım var. Değişik tipteki veri girişine izin verir Otomatik keşif mevcuttur Sadece bir dökümanı yayınlamaya olanak sağlar. Gelişimine devam etmektedir. İki temel yayınlama protokolü kullanır. HTML ya da sade yazıya izin verir. Yayınları keşfetmenin farklı yolları vardır. Bir içeriğin sadece diğer içerikleri de içeren RSS dökümanı içerisinde yayınlanmasına izin verir. Bu teknoloji hakkında artık bir geliştirme yapılmaktadır. RSS:

18 TEŞEKKÜR EDERİM…


"ADI: Ayşe GEÇKİL NO:08260013. Atom, “feeds” olarak bilinen bilgilerle ilgili listeleri açıklayan XML’e dayalı bir belge biçimidir. Bu dosyanın oluşturulmasındaki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları