Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANTIKSAL KAPILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANTIKSAL KAPILAR."— Sunum transkripti:

1 MANTIKSAL KAPILAR

2 Bir Sayısal Sistem iki gerilim seviyesine göre çalışır.
Bu nedenle Sayısal Devreler Binary (İkilik) Sayı sisteminde kullanılan 1 ve 0 ile tanımlanmak zorundadır. Bir kare dalga sadece iki seviye içerdiğinden sayısal sinyallere güzel bir örnektir.

3 Q = A TAMPON (Buffer) A Q 1 Sembol Mantıksal ifade Doğruluk Tablosu
Elektrik Devre Eşdeğeri A Q 1

4 Q = A DEĞİL (NOT) Kapısı Sembol Mantıksal ifade Doğruluk Tablosu
Elektrik Devre Eşdeğeri

5 DEĞİL (NOT) Kapısı

6

7

8 Q = A.B VE (AND) Kapısı Sembol Mantıksal ifade Doğruluk Tablosu
Elektrik Devre Eşdeğeri

9 VE (AND) Kapısı

10

11

12

13 Q = A+B VEYA (OR) Kapısı A B Q 1 Sembol Mantıksal ifade
Doğruluk Tablosu Elektrik Devre Eşdeğeri A B Q 1

14 VEYA (OR) Kapısı

15

16

17

18 Q = A.B VE DEĞİL (NAND) Kapısı Sembol Mantıksal ifade Doğruluk Tablosu
Elektrik Devre Eşdeğeri

19 VE DEĞİL (NAND) Kapısı

20

21

22

23 VEYA DEĞİL (NOR) Kapısı
Sembol Mantıksal ifade Q = A+B Doğruluk Tablosu Elektrik Devre Eşdeğeri A B Q 1

24 VEYA DEĞİL (NOR) Kapısı

25

26

27

28 Q = A+B ÖZEL VEYA (XOR) Kapısı A B Q 1 Sembol Mantıksal ifade
Doğruluk Tablosu Elektrik Devre Eşdeğeri A B Q 1

29 ÖZEL VEYA (XOR) Kapısı

30 Özel Veya kapısı fonksiyonunu gerçekleştiren eşdeğer devre

31

32

33

34 ÖZEL VEYA DEĞİL (NOR) Kapısı
Sembol Mantıksal ifade Q = A+B Doğruluk Tablosu Elektrik Devre Eşdeğeri A B Q 1

35 ÖZEL VEYA DEĞİL Kapısı

36

37

38

39 ANSI ve IEC Standartlarına Göre Kapı Sembolleri

40 Pozitif ve Negatif Mantık
Çoğu sayısal uygulamada lojik seviyelerden biri durağanlığı temsil ederken diğeri aktif seviyeyi temsil eder. Aktif seviyenin «1» kabul edildiği mantığa «pozitif mantık»; «0» kabul edildiği mantığa ise «negatif mantık» denir.

41 ENTEGRE DEVRE MANTIK AİLELERİ

42

43

44 TTL (TRANSİSTOR-TRANSİSTOR LOJİK)
Açık kollektör çıkışlı VE kapısı TTL mantık ailesi 54 veya 74 numaralı önekine sahiptirler. 54 serisi askeri amaçlıdır. Çalışma sıcaklığı aralığı -55°C ile +125°C dir. 74 serisi entegreler için bu aralık 0°C ila +70°C arasındadır.

45 CMOS (TAMAMLAYICI MOS LOJİK)
CMOS VE kapısı Tasarımında alan etkili transistörler (FET) kullanılmıştır. Eski metal kapılı teknoloji 4000 serisinden oluşurken, yeni silikon kapılı teknolojiler ise 74C, 74HC, 74HCT serisinden oluşur. CMOS ailesine ait bütün 74 serisi, TTL’ ler ile bacak ve fonksiyon uyumludur. TTL ile CMOS ailesi arasındaki farklılıklar performans karakteristiklerinde yatar

46

47 Performans Karakteristikleri
1- Yayılım Gecikmesi (Propagasyon Delay) Sayısal devrenin veya kapının girişlerindeki değişime bağlı olarak çıkışta meydan gelen değişim arasındaki zaman farkıdır. Eğer bir lojik devrenin veya kapının yaylım gecikmesi ne kadar kısa ise devrenin veya kapının hızı o kadar yüksektir. Mantık kapılarında iki yaylım gecikmesi süresi tanımlanır. tPHL : Çıkış sinyalinin Lojik-1’den Lojik-0’a geçme süresi. Bu süre giriş sinyali üzerinde belirlenen genel bir referans noktası ile çıkış sinyali üzerindeki aynı referans noktası arasındaki fark olarak belirlenir. tPLH : Çıkış sinyalinin Lojik-0’dan Lojik-1’e geçme süresi. Bu süre giriş sinyali üzerinde belirlenen genel bir referans noktası ile çıkış sinyali üzerindeki aynı referans noktası arasındaki fark olarak belirlenir. Bir DEĞİL kapısında yayılım gecikme süreleri

48 2 - Güç Harcaması (Power Dissipation):
Bir lojik kapıda harcanan güç miktarıdır. Bir lojik kapı tarafından çekilen akım çıkışın durumuna göre değişeceğinden harcanan güç, çıkışın Lojik-1 ve Lojik-0 olduğu iki durum için hesaplanan güçlerin ortalaması alınarak bulunabilir. 3 - Çıkış Kapasitesi (Fan Out): Bir lojik kapının aynı entegre ailesinden sürebileceği maximum yük sayısına çıkış kapasitesi (Fan Out) adı verilir. Örneğin bir standart TTL kapısının çıkış kapasitesi 10 ise bu kapının sürebileceği maximum yük sayısı standart TTL ailesinden 10 adet kapı girişidir. Bundan fazla kapı girişi bağlanması durumunda girişin sürülmesi için yeterli akım sağlanamayacaktır.

49 4-Hız-Güç Üretimi (Speed Power Product):
Sayısal devrelerin performansını ölçmek üzere üreticiler tarafından özel olarak eklenen bir karakteristiktir. Yayılım gecikmesinin ve özel ferkanslardaki güç harcamasının çarpımından elde edilir. Hız-Güç Üretimi(SPP) Joule ile tanımlanır, J sembolü ile gösterilir. Örneğin TTL ailesine ait 74LS serisi için 100kHz frekansındaki Hız-Güç üretimi aşağıdaki gibi hesaplanır; SPP=(10ns).(2mW) =20pJ

50 TTL ve CMOS ailelerine ait performans karakteristikleri

51 Kullanılmayan Girişler
Aşağıdaki gibi ele alınır: Aynı kapının kullanılan bir girişine bağlanır VE & VE DEĞİL kapı girişi iseler, Pull-up dirençler üzerinden lojik “1” seviyesine bağlanır. VEYA & VEYA DEĞİL kapı girişi iseler, Pull-down dirençler üzerinden lojik “0” seviyesine bağlanır.


"MANTIKSAL KAPILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları