Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çatışma ve Çatışma Yönetimi 7-19 Yaş Aile Eğitim Programı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çatışma ve Çatışma Yönetimi 7-19 Yaş Aile Eğitim Programı"— Sunum transkripti:

1 Çatışma ve Çatışma Yönetimi 7-19 Yaş Aile Eğitim Programı

2 Çatışma Çatışma en az iki insanın ihtiyaç ve/ veya değerlerinin çakışması veya farklılaşmasından kaynaklanan bir süreçtir

3 Çatışma Çince de iki anlama gelir
Kaos Fırsat Çatışmalar normaldir. Çatışmalarının nasıl yönetildiği ilişkiyi ya güçlendirir, ya da zayıflatır.

4 İki tür çatışma vardır İhtiyaç Çatışması Değer Çatışması

5 Çatışmaları yönetmenin birden çok yöntemi vardır.
Çatışma yönetimi yaşanan sorunun, niteliği, önemi ve ilişkinin biçimine göre farklılıklar gösterir.

6 FARKLI YAŞLARDA ÇATIŞMA
Her yaşta ve her dönemde çatışma yaşanır. 7-11 yaş arasında daha çok ihtiyaç çatışmaları yaşanır ve çocuklar uyum göstermeye eğilimlidirler.

7 FARKLI YAŞLARDA ÇATIŞMA
11-15 yaşlarında ise kendi içlerinde karmaşa, ikilem içindedirler. Çatışmalarda isyan etme, karşı çıkma olasılığı artar. Hem değer hem ihtiyaç çatışması yaşanabilir.

8 FARKLI YAŞLARDA ÇATIŞMA
15-19 yaşlarında genellikle gençler kendi başlarına olmayı isterler. Çatışmalar azdır ama uzun süreli olma ihtimali vardır. Genellikle fikir ve değer çatışmaları yaşanır.

9 Alıştırma Çok sorumsuzsun. (suçlayıcı) Siz de hep beni görüyorsunuz.
(kurban) Ayakkabının bağı çözülmüş dur ben bağlayayım. (kurtarıcı) Bu kadar zor sorulara ben ne yapabilirim ki? (kurban) Siz nasıl isterseniz, öyle yapayım.. (kurban) Bunlar bu işi beceremez, kontrol etmek gerekir. (suçlayıcı) Bütün terslikler de beni bulur. (kurban) O kadarcık şeyle doyulur mu? Şunları da ye.... (kurtarıcı) Sen onu bana gönder, ben hallederim. (suçlayıcı) Böyle gelmiş böyle gider, ben ne yapabilirim ki.. (kurban)

10 SUÇLAYICI (+,-) KURTARICI (+,-) KURBAN (-,-) (-,+) OYUN ÜÇGENİ

11 Rollerin Özellikleri SUÇLAYICI Aşırı eleştirel ve sert davranırlar.
Karşılarındaki zayıf, küçük olarak algıladıklarında suçlayıcı rolüne girerler. Ben iyiyim (akıllı, yeterli), sen kötüsün (akılsız, yetersiz) diye düşünür Ancak ben bu sorunu çözebilirim başkaları yapamaz, başaramaz diye düşünür.

12 Rollerin Özellikleri KURTARICI
Kurtarıcı rolündeki kişi karşısındakine beceremeyecekmiş gibi davranır. Karşıdakinin güçsüz ve aciz olduğunu düşündükleri zaman tercih ederler. Ben olmazsam karşımdaki bu sorunu çözemez diye düşünür

13 Rollerin Özellikleri KURBAN
Aşırı boyun eğen ya da isyan eden davranış içindedir. Kurban rolündeki kişi devamlı şikayet eder, sık sık itiraz eder, hayır derler. Yaşam pozisyonları (-,+) dır. Ben kötüyüm (akılsız, yetersiz), sen iyisin (akıllı, yeterli). Siz olmazsanız, bana yardım etmezseniz bu sorun çözülemez derler

14 Çatışmaların Olumlu Çözümü Kendi Sınırlarını Belirten
OTONOMİ ÜÇGENİ POTANSİYEL(GÜÇ) Çatışmaların Olumlu Çözümü (+,+) DÜŞÜNEN KORUYAN (+,+) Kendi Sınırlarını Belirten İZİN /DESTEK (+,+) Çözüme Yardımcı Olan

15 OTONOMİ ÜÇGENİ ROLLERİ
KORUYAN Yardım istersen yanındayım. Sınırları / kuralları belirler ve korur. İZİN VEREN/DESTEKLEYEN Sana güveniyorum, yapabilirsin. GÜÇ Yaratıcı çözümler üretir. Enerji, istek, motivasyonu sağlar. DÜŞÜNEN Ani karar vermez, bilinçli davranır.

16 Çatışmanın Aşamaları 5. Aşama 1. Aşama 4. Aşama 2. Aşama 3. Aşama
Her aşamada yapılabilecekler vardır

17 KAZAN KAZAN YÖNTEMİ Çatışmanın Tanımlanması
(İstek ve İhtiyaçların İfade Edilmesi) 2. Çözüm Önerileri Oluşturma (karşılıklı ihtiyaçları dikkate alarak önerilerin oluşturulması) 3. Çözüm Önerilerini Değerlendirme (tarafların çıkan önerilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayıp kaşılamadığını teyit etmeleri) 4. En Uygun Çözümü Seçme (iki taraf için de en uygun çözüm önerisinin seçilmesi) 5. Uygulama Yollarına Karar Verme (karar verilen çözümde kimin ne yapacağının belirlenmesi/işbölümü) 6. Çözümün İşleyip İşlemediğini Takip Etme (bir süre belirleyerek çözümün işleyip işlemediğinin test edilmesi)

18 İLİŞKİ STRATEJİLERİ + - - + - - + + + + STRATEJİ AMAÇ İLİŞKİ
KÖPEKBALIĞI + - AYICIK - + KAPLUMBAĞA - - TİLKİ + + BAYKUŞ + +


"Çatışma ve Çatışma Yönetimi 7-19 Yaş Aile Eğitim Programı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları