Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır."— Sunum transkripti:

1 CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır. Akşehir’in eski çarşıları ve idari kurumları bu caminin etrafında çevrili idi.

2 Camiye bitişik olarak yapılan minaresindeki kitabe caminin ne zaman yapıldığı hakkında bilgi vermektedir. Bu kitabeye göre 1213 tarihinde Sait Hacı Necmeddin Necipzade Ebu Said tarafından yaptırıldığı belirtilir.

3 Vakıf kayıtlarında Alaeddin Cami ismi ile geçer
Vakıf kayıtlarında Alaeddin Cami ismi ile geçer tarihli vakıf kaydına göre Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat minareye bitişik küçük mescidi yıktırarak yerine bu camiyi yaptırmıştır. Caminin çini süslemelerle bezenmiş mihrabınında bu dönemde yapıldığı kabul edilmektedir. Avlusunda şadırvan bulunmaktadır.

4 HASANPAŞA İMARET CAMİSİ Kileci Mahallesinde, Hıdırlık caddesi ile Şehit Hasan Beyazıd Caddesinin kesiştiği köşededir. Kitabesine göre Rumeli beylerbeyi Abdülhayoğlu Hasan paşa tarafından 1510 tarihinde yaptırılmıştır.

5 İçinde imareti olan külliye olarak yapıldığı için halk arasında İmaret Cami olarak bilinir. Cami en iyi korunan Osmanlı eserlerindendir. Akşehir ‘deki tek Osmanlı camisidir. Caminin Son cemaat yerini örten kubbelerinin içi kalem işi süslemelerle bezenmiştir. Caminin önünde 12 tane sütunu olan bir şadırvan vardır.

6 İmaret Camii girişinin sol tarafındaki ilk sütunun aşağısındaki tunç bileziğin üzeri, Akşehir'e uğrayanların yazılarıyla bir anı defteri gibi doldurulmuştur. Bu yazılardan en önemlisi Evliya Çelebi'ye aittir.

7 İPLİKÇİ CAMİ :Kuşçu mahallesi çarşı içinde bulunan caminin etrafında yapıldığı dönemde iplikçi dükkanları olduğu için İplikçi cami denmiştir. Fatih dönemi kayıtlarında Anbardar Kerim Camii ismiyle geçer. Şair Haki’nin şiirinde ise Yeni cami adı ile anılır.

8 Batı cephesinde bulunan kitabeye göre 1337 yılında yapılmıştır
Batı cephesinde bulunan kitabeye göre 1337 yılında yapılmıştır yılında çıkan yangından sonra büyük bir onarım geçirmiştir. Caminin doğu- batı ve kuzey cephesinde olmak üzere üç kapısı bulunmaktadır. Caminin güneyinde içerden girişi olan bir minaresi bulunmaktadır.

9 FERRUHŞAH MESCİDİ: Anıt Mahallesi’nde Türbe Sokağında Seyyid Mahmut Hayrani Türbe’sinin avlusunda yer alır. Kitabesine göre 1224 yılında Konyalı Kuloğlu Ferruhşah tarafından yaptırılmıştır. Yapının altında bir mumyalık bulunmaktadır.1402 yılında meydana gelen Timur ile Yıldırım Beyazıt arasında yapılan Ankara Savaşı’ndan sonra Timur’un Yıldırım Beyazıt’ı burada hapsettiği söylenmektedir.


"CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları