Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456."— Sunum transkripti:

1 Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456 kalıp taşı kullanılmıştır. 1993’te çıkan iç savaşta Sırp ve Hırvatların saldırısına maruz kalmış, ve Kasım ayında yıkılmıştır.

2 Mostar Köprüsü Köprünün onarımı 1997 yılında başlanmış, 23 Temmuz 2003 tarihinde Prensi Charles tarafından açılmıştır. Köprü, eski Mostar şehriyle birlikte Dünya Miras Listesi’ne eklendi.

3

4

5 Elbasan Elbasan, Osmanlı’nın Arnavutluğa ilk ayak bastığı şehirdir. Adını Türkçeden almış ve bu adı hala kullanılmaktadır. Osmanlı’dan kalan eserlere ise bakılmamıştır.

6 Elbasan Kalesi ve Kral Cami
Elbasan Kalesi ve içinde yer alan Kral Camii Arnavutluk’ta ayakta kalabilen nadir eserlerden biri.1492 yılında yapılan bu cami uzun zamandır onarılmayı beklemekte.

7

8 Belgrad Camii Camii, 1575 yılında yapılmış olup kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmemektedir. Belgrad’ın Pasarofça Antlaşması ile Avusturya’ya bırakılmasından sonra camii 22 yıl kilise olarak kullanılmıştır. Belgrad’ı Osmanlı geri almasından sonra yeniden ibadete açılmıştır.

9 Belgrad Camii Cami sonraki Osmanlı Avusturya savaşlarında büyük zarar gördü. 1867’de Belgrad’ın Osmanlıların elinden çıkmasından sonra hükümet tarafından Müslüman cemaatine tahsis edilen camii yıllarında 2.Abdülhamit tarafından tamir ettirilmiştir. Belgrad’daki 250 camiden ibadete açık tek cami Kosova’daki olaylardan sonra 18 Mart 2004’te yakılmış, sonra yeniden tamir ettirilmiştir.

10

11

12 Venedik Osmanlı Çeşmesi
Aç Besmeleye iç suyu Han Ahmed'e eyle dua Ebced hesabina göre bu kitabe Hicri 1141 (Miladi 1728) tarihini göstermektedir. Bu tarihin de çeşmenin yapılış tarihi olduğu düşünülmektedir. Kitabenin kendisi ve el yazması Sultan 3. Ahmed’e aittir.

13

14 Süleymaniye Camii 1987 yılında caminin minaresi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu için vinç yardımıyla yıkılmış eski uzunluğunun üçte bir uzunluğunda aynı görünümde tekrardan aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

15

16 Beyaz Kule 1912’de Selanik Yunanistan’ın eline geçince Kule beyaza boyanmıştır. Fakat sonra eski haline dönmüştür. Beyaz Kule ismi de buradan gelmektedir.

17

18

19 Hüdavendigar Camii Osmanlı Balkanlardaki ilk camilerinden olan Filipe şehrinin tam merkezinde 1.Murat tarafından yılları arasında yaptırılmış, caminin özelliği Bursa’da yapılan Yeşil Camii ve Hüdavendigar Camii’nin mimari özelliğini taşımaktadır.

20

21

22 Gazi Hüsrev Bey Külliyesi
Külliyenin içinde cami , bir medrese , bir hankah bir han , bir kütüphane bezistan ve hamam bulunmaktadır.

23

24

25

26 Mustafa Paşa Köprüsü 16. Yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılan köprü Slivengrad şehrinde Meriç Nehri üzerinde 20 kemer olarak yapılmıştır yılında tamamlanmış olan köprü 1766’daki su taşkını ile zarar görmüş, 1809 yılında yeniden inşa edilmiştir. Bu köprü şehrin simgesi haline gelmiştir.

27

28 Alaca İmaret Alaca İmaret, Selanik Sancakbeyi İshak Paşa tarafından 1484 yılında yaptırılmıştır. Geçen 10 yılda imaretin restorasyonu yapılmıştır. Ayrıca ismini batı köşesindeki minaresinden almıştır.

29

30

31 Harabati Baba Tekkesi Tekke, Sersem Ali Baba Türbesi etrafında 1538 yılında kurulmuştur yılında Recep Paşa kuruculuğundaki vakıf tekkenin içini de oluşturmuştur. Tekkenin kurucusu Ali Baba’nın Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden olduğu belirtilir yılında bu tekke eşkıyalar tarafından yıkılmıştır.

32

33

34

35 Ethem Bey Camii 18. yüzyılda Tiran valisi Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. Ethem Bey, cami inşa edilmeden vefat ettiği için caminin yapımı oğulları tarafından yaptırılmıştır.

36 Ethem Bey Camii Cami kapısının sağ tarafında Ethem Bey’in, sol tarafında ise Ethem Bey’in eşinin mezarı bulunmaktadır. Ülkede Osmanlıya ait nadir ayakta kalan eserlerden biridir.

37

38

39

40 Tombul Camii Tombul Camii, 1744 yılında Şerif Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Camii, Şumnu (Shumen) kentindedir. Aynı zamanda külliye olan bu camii, içinde kütüphane ve mektebi içeren bir medrese bulundurmaktadır. Cami Balkanlardaki en büyük ikinci cami olarak bilinmektedir.

41

42

43

44 DERS: KONU: SINIF: HAZIRLAYANLAR:
TARİH BALKANLARDAKİ OSMANLI ESERLERİ KONU: SINIF: 10-A MUHSİN YÜKSEL BAYRAM YAŞAR Ö.YALIN SEZER HAZIRLAYANLAR:


"Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları