Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?"— Sunum transkripti:

1 LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?
Birbirine yakın mesafedeki bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla oluşan bilgisayar ağıdır.

2 WAN (Geniş Alan Ağı) Nedir?
Coğrafi olarak birbirine uzak bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla oluşan ağdır. (Örneğin iki şehir arasındaki bilgisayarlar)

3 Internet Nedir? Internet, bir çok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

4 Internet Nasıl Ortaya Çıktı?
1969 yılında ABD ordusunun ihtiyacını karşılamak amacı ile bilgisayarlar birbirine bağlanmış ve ARPANET adlı ağ kurulmuştur. Bu ağ önceleri askeri ihtiyaçları karşılarken 1980’li yıllarda diğer alanlarda da ihtiyaç hissedildi ve üniversitelerde ve ticari alanda da bilgisayarlar arasında bağlantı kurularak, kurumlar birbirleriyle haberleşmeye başladılar.

5 Yıllar İnternete Bağlı Bilgisayar Sayısı 2000 2001 2002 2003

6 İnternet servis sağlayıcılar
Cep telefonu operatörleri (3G)

7 İnternete modem aracılığıyla bağlanırız.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 İP Numarası = IP internetin temel taşıdır
İP Numarası = IP internetin temel taşıdır. İnternete bağlanan her bilgisayarın bir IP numarası vardır ve bir bilgisayar diğerine IP numarası sayesinde ulaşır.  Her bir bilgisayarın IP numarası farklıdır.

22 Browser (Tarayıcı) = Web sayfalarını ziyaret etmek için kullanılan program.
Örn; İnternet Explorer, Chrome gibi.

23 SSL İnternet üzerinden şifrelenmiş, güvenli iletişimi sağlayan protokoldür. 

24 Domain Name (Alan Adı) = Bir internet sitesini tanımlayan adres.
Örn; gibi.

25 Download : İnternet üzerinde başka bir bilgisayardan kendi bilgisayarımıza dosya yükleme işlemidir. Upload : İnternet üzerinde kendi bilgisayarımızdan başka bir bilgisayara dosya yükleme işlemidir. Bu işlem download işleminin tersidir. 

26 URL (Bağlantı) = Bir web sayfası üzerindeki, diğer bir web sayfasıyla ya da herhangi bir dosya ile bağlantı kurulmasını sağlayan geçiş noktalarıdır.  Her Web sayfası sadece kendine ait bir URL'ye sahiptir.

27 e-posta İnternet kullanılarak bilgisayar üzerinden mesaj alışverişi. E-posta mesajları genel olarak metin formatındadır. Ancak fotoğraf veya başka dosyaları da mesajınıza ekleyip gönderebilirsiniz.

28 Sunucu: İnternet sitelerinin yayınlandığı bilgisayar sistemleridir.

29 Alan adı (domain name) Bir web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir.

30 Örneğin ardesenhem. meb. k12
Örneğin ardesenhem.meb.k12.tr alan adı adres satırına yazıldığında bu alan adı önce IP adresine çevirilir, daha sonra kullanıcı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirilir. Dolayısıyla web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır.

31 Aslında Alan adı satın aldığınız değil kiraladığınız bir hizmettir

32 Alan Adı Uzantıları Ülke kodu Alan adı uzantısı

33 com : Genel ve Ticari konularda kullanılır
.com : Genel ve Ticari konularda kullanılır. akılda kalması kolay olduğu için web sayfalarında öncelikle aranan isimdir.  .net : Network. Ağ ve örgütlenme anlamında kullanılmaktadır.  .org : Organizasyonlar için kullanılır. .edu : Üniversite ve kolej gibi eğitim kurumları alabilir. .gov : Hükümet kurumları kullanmaktadır.  .mil : Ordu kuruluşları için ayrılmıştır .


"LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları