Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar"— Sunum transkripti:

1 İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İŞLE 242 BTU 110

2 İnternet’in Tarihçesi
Internet, 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı’nın ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) adıyla oluşturduğu kesintisiz ve güvenli iletişim ağının günümüzdeki şeklidir. Dünya üzerindeki en geniş bilgisayar ağı, “Ağların ağı” olarak tanımlanabilir. Dünya iletişim ağının bilgisayar ağları tarafından oluşturulan bir alt kümesidir. En büyük bilgi ve belge kaynağıdır.

3 İnternet’in Tarihçesi
1983 yılında TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) protokolünün tamamlanması ve 1992 yılında www (World Wide Web, dünya çapında ağ) servisinin oluşturulmasıyla İnternet bugünkü şeklini almaya başlamıştır.

4 Türkiye’de İnternet Türkiye, İnternet'e 12 Nisan 1993 tarihinden itibaren bağlıdır. İlk bağlantı Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından yapılmıştır. ODTÜ’ nün ilk erişim omurgası olması nedeniyle .tr uzantılı alan adlarının tahsis ve kiralama işlemleri ODTÜ bünyesinde faaliyet gösteren TR-NET adlı kuruluş tarafından gerçekleştirilmektedir.

5 TCP / IP Protokol Kümesi
TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), Internet teknolojisinin teknik altyapısını oluşturan ve 1972 yılında Vinton Gray Cerf tarafından oluşturulmaya başlanan protokoller kümesidir. Sunucu (server) ve İstemci (client) mimarisine göre tasarlanan protokoller, paket anahtarlama tekniği adı verilen bir yöntemle çalışırlar. İnternet üzerindeki her bilgisayar, farklı TCP portu (iletişim kapısı) aracılığıyla birbirleri ile bağlantı kurabilmektedir. İletişim yöntemi; portun açılması, bağlantı çağrısı, bağlantının kurulması, veri transfer işlemi ve portun kapatılması şeklinde gerçekleşmektedir.

6 IP (Internet Protocol) Adresi
Internet ağı üzerinde bulunan her bilgisayarın tekil bir IP adresi vardır. Bu adres bilgisayarların birbirlerini tanımalarını ve iletişim kurmalarını sağlar. IP adresleri noktayla ayrılmış birer byte lık dört byte uzunluğunda sayısal veriden oluşur. Her byte lık küme (oktat) arasındaki değerlerden oluşmaktadır. Mevcut standarda göre İnternet üzerinde ayrı bilgisayara IP adresi tanımlamak mümkündür. IP Örneği :

7 DNS Adresi Domain Name System, IP adresleri ile günlük hayatta kullandığımız sözcüklerden oluşan internet adresleri arasındaki eşleştirmeyi ve çift yönlü sorgulamayı yapan sistemdir. DNS adresi aracılığıyla İnternet üzerindeki bilgisayarların IP adreslerini bilmeden erişim sağlamak mümkündür. DNS Örneği : mail.baskent.edu.tr

8 URL Adresi Uniform Resource Locator, günlük hayatta web adresi, internet adresi olarak kullandığımız yapının adıdır. IP ve DNS adres yapısının üzerinde bulunan ve kullanıcıya yakın bir katmandır. Sırasıyla; protokol, servis adı (bilgisayar adı), sunucu adı, servis türü (kategori), ülke kodu, port numarası (default olarak 80) dizin ve dosya adresi olmak üzere 8 bölüme ayrılmıştır. URL adresleri, IP adresini bilmeden sunucu sistemlere ulaşabilmemizi ve adını, kategorisini bildiğimiz kurum ve kuruluşların Web adreslerini tahmin edebilmemizi sağlar. URL örneği :

9 HyperText Transfer Protocol (HTTP)
Kullanımı en yaygın olan TCP protokolüdür. Hypertext dosyalarının transferini gerçekleştirir. Hypertext dosyaları HTML (Hypertext Markup Language) işaretleme dili ile oluşturulan ve metin, resim, müzik video gibi çoklu ortam bileşenlerini bir arada bulunduran dosyalardır (web sayfaları)

10 File Transfer Protocol (FTP)
Sunucu ve istemci bilgisayarlar arasındaki çift yönlü dosya transferine olanak sağlayan TCP protokolüdür. İstemci, kendisine ait kullanıcı adı ve şifre ile sunucu bilgisayara bağlanabilir ya da “anonymous” adı verilen herkese ait ortak kullanımlı alanlara erişebilir. Bir sunucu bilgisayar ile komut tabanlı ftp istemcisi, Windows tabanlı uygulama yazılımları veya web browser kullanımı yöntemleriyle FTP bağlantısı sağlanabilir.


"İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları