Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ
MAKİNE PROGRAMI

2 TEL EREZYON TEZGAHLARI

3 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Tel erozyon, üzerinde yüksek yoğunlukta akım geçirilen bir tel yardımıyla kesme yöntemidir. Klasik olmayan imal usulleri arasında yer alan bu yöntemle, sert ve karmaşık profilli iletken parçaların mikron hassasiyetinde işlenebilmesi mümkündür. Bu tezgâhlarda, farklı elektriksel kutuplara bağlanan tel elektrot, iş parçasına yaklaştırıldığında elektriksel boşalımlarla yüksek bir sıcaklık meydana gelmekte ve yerel metal ergime yolu ile talaş kaldırılmaktadır

4 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Bu tezgâhlarda, farklı elektriksel kutuplara bağlanan tel elektrot, iş parçasına yaklaştırıldığında elektriksel boşalımlarla yüksek bir sıcaklık meydana gelmekte ve yerel metal ergime yolu ile talaş kaldırılmaktadır Talaş kaldırma hızı, her bir kıvılcımdaki enerji miktarı ve her kıvılcımın zaman aralığına göre değişmektedir. Tel Erozyon Tezgâhlarında program iki aşamadan meydana gelmektedir

5 TEL EREZYON TEZGAHLARI

6 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Programın 1. aşamasında, İş parçasının şekli bir koordinat düzlemi içerisinde, şekildeki her bir elemana nokta, daire ve çizgi numaraları verilerek çizilmekte, 2. aşamada ise kesme yolu yardımıyla esas şekil belirlenmektedir. Kesme işlemi başlatıldığında tel kesme yolunu izleyerek kesme işlemi tamamlanmaktadır. Bu tezgahlarda genellikle tel çapları 0,05~0,4 mm arasında değişen pirinç, molibden ve tungsten tel elektrotlar kullanılmaktadır.

7 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Bu sayede parça yüzeyinde oluşabilecek maksimum radius miktarı 0,4mm yi geçmez. Tel erozyon tezgâhında bakır tel (+) , tabla ise (-) yüklüdür. Kesim; telin parçaya değmesi ile meydana gelen ark ile oluşur. Ark anında 8000~12000 °C ısı oluşur. Tel erozyon tezgâhı sanayide yapımı çok zor olan birçok iş parçasının imalatında kullanılır özellikle kalıp yapımında yaygın bir şekilde kullanılmakla beraber dişli çarkların imalatında da kullanılmaktadır.

8 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Tel erozyon tezgâhına takılmış tel makarası

9 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Çünkü tel erozyon tezgâhından çıkan bir imalatın taşlanması gerekmez. Herhangi bir imalatın diğer tezgâhlarda işlenmesi mümkün olmayan kısımlarının sadece telin yarıçapı kadar bir tolerans bırakılarak parçanın işlenmesi mümkündür. Ayrıca çok sert olan metaller elektrik iletebilmek koşuluyla işlenebilir Çapaksız parça işlenebilmesi ve yüzey pürüzlülüğünün diğer imalat yöntemlerine göre az olması belli başlı avantajlarıdır.

10 TEL EREZYON TEZGAHLARI
Dezavantajları ise telin düşük talaş kaldırma hızına sahip olması ve kesici boyutunun sınırlı olmasıdır. Sanayide çeşitli türlerdeki kalıp elemanlarının ve dişli çarklarının yapımında, sert metal takımlarının işlenmesinde, elektro erozyon tezgâhlarında kullanılan karmaşık şekilli ve hassas elektrotların işlenmesinde, yüksek hızlarda çalışan kamların imalatında kullanılmaktadır. Tel Erozyon Tezgahı Çeşitleri Tel erozyon tezgahları, havuzlu soğutmalı ve püskürtme soğutmalı olarak üretilmektedir.

11 TEZGAH KORDİNAT EKSENLERİ
Tel erozyon tezgahlarında X, Y, Z, ana eksenleri ve U, V yardımcı eksenleri olmak üzere toplam 5 eksen vardır. X ekseni : Tablanın sağa sola hareketini sağlar. Y ekseni : Tablanın ileri geri hareketini sağlar. Z ekseni : Telin yataya dik olan eksenidir. Kesilen parça kalınlığına göre değişir.

12 TEZGAH KORDİNAT EKSENLERİ
U ekseni : Telin X ekseninde kaydırılmasıyla oluĢan eksene U ekseni, kaydırma açısına da U açısı denir. V ekseni : Telin Y ekseninde kaydırılmasıyla oluşan eksene V ekseni, kaydırma açısına da V açısı denir. Açılı kesimlerde telin programladığımız açı kadar yatmasını sağlar.

13 TEZGAH KORDİNAT EKSENLERİ
Program yazımında çoğu zaman bu eksenler doğrudan programlanmaz. Bu eksenlerin yapması gereken hareketler verdiğimiz açıya bağlı olarak tezgah bilgisayarı tarafından hesaplanır ve uygulanır.

14 TEL EREZYON TEZGAHLARI

15 KONTROL PANEL TUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ
Tel erozyon tezgahı kontrol üniteleri 3 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar: Kesme şartlarını ayarlamada kullanılan servo-mekanizma kısmı, Parça üretmek için gerekli data ve tezgah ayarının yapıldığı kısım Elle data girişinin yapıldığı kısım

16 KONTROL PANEL TUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ
Kontrol Panelinde Bulunan butonlar Tezgahi Açma Butonlari, Gösterge Ekrani Kontrol Tuslari Pozisyon Tuslari, Program Tusu Offset (Telafi) Tusu, Harf Tuslari Numara Tuslari, Input (giris) tusu, Kursor Kontrol Tuslari, Program Yazma Tuslari, Reset Butonu

17 KAYNAK: http://www.tedarik.com www.megep.com
BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM KAYNAK:


"ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları