Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan."— Sunum transkripti:

1 UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan gelen sinyaller çok zayıf olduğu için bir parabolik çanak sistemiyle sinyaller bir noktada toplanıp odaklanır. Buradaki LNB ile bu sinyaller algılanırak alıcıya (Receiver) iletilir.

2 ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ OFSET ÇANAK ANTENLER PARABOL ÇANAK ANTENLER
MULTIFOCUS ÇANAK ANTENLER ( ÇOK ODAKLI )

3 ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ OFSET ANTEN
Offset çanaklar bir parabolun merkezi yerine yan kenarından bir kesit alınarak elde edilir. Elips şeklindedirler. Ofset antenlerin randımanı %72’lere kadar yaklaşabilir. 

4 ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ OFSET ANTEN
Ofset çanak yer yüzeyine dikey vaziyette durduğu için su ve kar tutması asgari düzeydedir. LNB ve tutucu kollar uydudan gelen sinyallari gölgelemezler. Yapısal özellikleri nedeniyle daha çok ülkemizin batı kesimlerinde tercih edilmektedir.

5 ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ PARABOL ANTEN
Parabol denilen antenler gökyüzüne daha geniş açı ile bakan, daha yuvarlak ve bombesi biraz daha fazla olan tipteki antenlerdir. Parabol antenlerin randımanı %65’lere kadar yaklaşabilir. 

6 ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ PARABOL ANTEN
Sinyallerin bir bölümün LNB , kolları ve kablo tarafından engellenir. Bu gölgeleme yüzünden 80-90cm çapında olan ufak çaplı antenlerde ancak %60-65 civarında bir randıman sağlanabilir. Dolayısıyla ufak çaplı antenlerde genellikle parabol tipi uygulanmaz. Parabol tipi imalat ancak 90 cm ile 700 cm arası çaplar için özellikle de hareketli antenler için tavsiye edilmektedir. Yapısal özellikleri dolayısıyla genelde doğu bölgelerinde tercih edilmektedir.

7 ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ MULTİFOKUS ANTEN
Bir çanakla birden fazla LNB’nin beslendiği ve böylece birden fazla uydunun yayınının alınabildiği antenlere Multifeed antenler denir. Bir Multifeed antenle birbirine komşu olan birkaç uydu yayını alınabilir..

8 ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
İlk önce izlemek istediğimiz yayınlara ve uydulara göre ve bulunduğumuz bölgeye göre uygun çanak çapını belirlemeliyiz. Uydulardan, gelen sinyalleri sağlıklı alabilmemiz için uydunun kapsama alanı merkezine yaklaştıkça daha küçük çanak anten kullanmamıza olanak sağlar. Bu alandan uzaklaştıkça sinyalleri alabilmemiz için daha büyük çanak anten kullanmamız gerekir. 

9 ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Anten formunun düzgün olduğundan emin olmalıyız.Bunu kontrol etmek için, anteni aşağıdaki resimdeki gibi yüzüstü düz bir zemine koyup bütün yüzeyin yere temas edip etmediğini kontrol edebiliriz (Bu yöntem sadece ofset ve parabol antenler için geçerlidir).

10 ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Anten yüzeyinin pürüzsüz ve darbesiz olması. Anten boyasının mat yada yarı mat olması (Çok parlak boya LNB ye ışınları yönlendirdiğinden LNB ye zarar verebilir ). Lnb kolunun büküm yerlerinde, su deliklerinin açılmış olması. ( Kış aylarında Lnb kolunun içinde su birikmeleri , sıcak soğuk hava koşullarında profile zarar vererek deformasyona sebep olur)

11 ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Anten çapı arttıkça mukavemet açısından, kullanılan malzeme kalınlıklarının da artması önemli. Anteni bağlayacağımız yüzeye göre uygun bağlantı malzemeleri seçmeliyiz. ( L ayak , Düz ayak , Dübel ,vs…)

12 ÇANAK ANTEN KURULUMU ÇANAK ANTENİ OLUŞTURAN PARÇALAR
Bir Çanak Anteni oluşturan ana parçaları aşağıdaki gibi sıralayabilirz; 3 4 1- Çanak anten 2- Lnb profili 3- Maunt takımı 4- Bağlantı elemanları poşeti 5- ayak takımı 6- dübel ve yer bağlantı civataları 1 6 5 2

13 ÇANAK ANTEN KURULUMU KURULUM YERİ SEÇİMİ Bir Çanak Antenin kurulum yeri seçilirken dikkat edilecek faktörler; - Anten direği için uygun yer tespit etmekle işe başlanmalı. - kurulumu yapmadan önce zemin etüdü yapmak gerekir. Sert ve sağlam bir zemin tercih edilmelidir (örn; Beton, çatı üstü, balkon duvar kenarları , düz ve önünde engel bulunmayan duvarlar kurulum için özenle seçilmelidir ). - Kurulum yapılacak noktada kurulumdan sonra çanak ile uydu arasında herhangi bir objenin olmamasına önem göstermek gerekir.

14 ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ İÇİN GEREKLİ TECHİZAT Uygun anahtarlar
Matkap Çekiç Tornavida İşaretleme kalemi pusula

15 ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ
Kurulum için belirlenen zemine direk bağlantısı için işaretleme kalemiyle delik açılacak yerler belirlenir. Matkap ile delme işlemi yapılır Açılan deliklere dübeller çakılır

16 ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ
Anten direği civatalar ile dübellere montajlanır.

17 ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ Maunt takımı montajlanır.
LNB profili maunta montajlanır Maunt takımı anten direğine montajlanır Çanak anten maunta sabitlenerek montaj tamamlanır.

18 ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ
Kurulum yaptıktan sonra kırmızı ile işaretlenmiş olan vidaları uydu ayarı yapılabilmesi için çanağın yine şekilde oklar ile gösterilmiş yönlere hareket edebilecek şekilde biraz sıkalım.

19 ÇANAK ANTEN KURULUMU UYDU AYARI
Bulunduğunuz coğrafi konuma ve kurulum yapılacak bölgeye göre üç adet bilgiye ihtiyaç olacaktır ; 1- Azimut (Yatay derecesi ) : Çanağın kuzeyemi güneyemi bakması gerektiğini derece ile belirler.

20 ÇANAK ANTEN KURULUMU UYDU AYARI
2- Elevation (Yükseklik derecesi ) : Çanağın kuzeyemi güneyemi bakması gerektiğini derece ile belirler. 3- Polarizasyon : LNB rotsayonu ile ilgilidir. Zemine göre dercelendirilir.

21 TEŞEKKÜRLER …


"UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları