Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK BÖLÜMÜ BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI

2 Kasa Tediye Fişi; Kasa hesabının Alacaklı olduğu işlemlerde kullanılır
Kasa Tediye Fişi; Kasa hesabının Alacaklı olduğu işlemlerde kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kasa hesabının tek başına Alacaklı olarak bulunmasıdır. Şayet kasa hesabının yanında ikinci bir hesap ver ise Kasa Tahsil Fişi kullanılamaz. Bu fişte kasa hesabı Alacaklı olduğundan sadece BORÇLU hesap yada hesapların isimleri yazılır. Ancak fiş toplamı kasa hesabının Alacaklı olması nedeniyle eşittir. Borçlu hesap ya da hesaplara yazılan tutarların toplamı KASA hesabının Alacağına yazılmış demektir

3 Burada bir çok alan vardır
Burada bir çok alan vardır. Sistem tarafından bazıları işaretlenmiş olarak gelecektir. Ayrıca sağ tarafta ise çeşitli butonlar bulunmaktadır. bu butonlar işaretli alanı üste ve alta kaydırmak için kullanılabilir. Ya da işaretlerin hepsinin kaldırılması yada işaretlenmesi için kullanılır.

4 Kasa Tediye Fişinde sırasıyla 1,2,3 numaralı alanların işaretli olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken önemli husus ise fişteki işaretli alanların sıra numarasıyla olmasına dikkat edilmesidir. Yoksa fişte bölümler farklı yerlerde yer alacaktır. İşaretleme tamamlandıktan sonra F2 kayıt butonuna basılır.

5 Ekrandaki bilginin kayıt edilebilmesi için onay sayfası gelir
Ekrandaki bilginin kayıt edilebilmesi için onay sayfası gelir. Evet denilerek işlem tamamlanır.

6 Kayıt tamamlandı mesajı ile Kasa Tahsil Fişi tanımlanmış olur
Kayıt tamamlandı mesajı ile Kasa Tahsil Fişi tanımlanmış olur. Bir sonraki fişin tanımına geçilir

7 Açılış Fişi; esas itibariyle Mahsup fişi ile aynıdır
Açılış Fişi; esas itibariyle Mahsup fişi ile aynıdır. Farkı ise işletmenin işe başlama tarihindeki ilk kayıt Açılış fişi olarak yazılır. Açılış fişinin tarihi daima 1 ocak 20…. Tarihidir. İşe yeni başlayan işletmelerde ise işe başlama tarihinde açılış kaydı yapılarak işlemlere başlanır.

8 Burada bir çok alan vardır
Burada bir çok alan vardır. Sistem tarafından bazıları işaretlenmiş olarak gelecektir. Ayrıca sağ tarafta ise çeşitli butonlar bulunmaktadır. bu butonlar işaretli alanı üste ve alta kaydırmak için kullanılabilir. Ya da işaretlerin hepsinin kaldırılması yada işaretlenmesi için kullanılır.

9 Açılış fişinde sırasıyla 1,2,3,4 numaralı alanların işaretli olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken önemli husus ise fişteki işaretli alanların sıra numarasıyla olmasına dikkat edilmesidir. Yoksa fişte bölümler farklı yerlerde yer alacaktır. İşaretleme tamamlandıktan sonra F2 kayıt butonuna basılır.

10 Ekrandaki bilginin kayıt edilebilmesi için onay sayfası gelir
Ekrandaki bilginin kayıt edilebilmesi için onay sayfası gelir. Evet denilerek işlem tamamlanır.

11 Kayıt tamamlandı mesajı ile Kasa Tahsil Fişi tanımlanmış olur
Kayıt tamamlandı mesajı ile Kasa Tahsil Fişi tanımlanmış olur. Bir sonraki fişin tanımına geçilir

12 S1. İşletme 1 ocak 2013 tarihinde 25000,- TL nakit para ile işe başlamıştır.
Yukarıda verilen soruyu çözebilmek için önce Muhasebe fişi menüsünden yeni fiş seçeneği seçilir.

13 Gelen ekranda Muhasebe fişlerinin listesi vardır
Gelen ekranda Muhasebe fişlerinin listesi vardır. Işıklı mavi kursor ilk seçenek olan Mahsup fişinin üzerinde durur.

14 İlk işlemimiz Açılış fişi olduğundan 4
İlk işlemimiz Açılış fişi olduğundan 4. satırda bulunan Açılış Fişi seçilir.

15 Gelen açılış fişinde sisteme giriş tarihi otomatik olarak gelecektir
Gelen açılış fişinde sisteme giriş tarihi otomatik olarak gelecektir. Fiş numarası sistem tarafından otomatik olarak verilir. Yevmiye numarası yıl başında 1.den başlamak üzere verilecektir. Fiş sonraki sayfalarda olduğu biçimde doldurulacaktır.

16 Hesap kodu alanı na 1. yazılması ile birlikte dönen varlıklar içerisinde yer alan hesapların hepsinin sıralandığı görülecektir. İkinci rakam yazıldığında ise;

17 İkinci rakam yazıldığında sadece dönen varlıklar içerisinde yer alan hazır değerlerin ekrana geldiği görülecektir.

18 Hesabın üçüncü rakamının yazılması ile birlikte sadece o kodlu hesap ekrana gelecektir. Şayet hesabın yardımcı hesapları olmuş olsa idi bunlarda hesabın altında görüntülenecekti.

19 Hesap kodu alanını sadece hesap için verilen kod yazılır
Hesap kodu alanını sadece hesap için verilen kod yazılır. Açıklama bölümüne ise işlemi anlatan kısa bir ifade yazılır. Hesaba ilişkin tutar borç ya da alacak sütunlarından birine yazılır. Öncelikle borçlu hesaplar, sonra alacaklı hesapların yazılması gerekir.

20 İkinci hesap olarak 500 yazılacaktır
İkinci hesap olarak 500 yazılacaktır. 5 yazılması ile birlikte öz kaynaklarda yer alan hesaplar görülecektir.

21 İkinci rakamın yazılması ile birlikte bu sefer sadece öz kaynaklar içerisindeki ödenmiş sermaye hesapları görüntülenecektir.

22 Üçüncü rakamın yazılması ile birlikte sadece 500 sermaye hesabı görüntülenecektir. Tamam denilmesi ya da enter tuşuna basılması ile birlikte ilgili fişe dönülecektir.

23 İkinci hesap olarak 500 sermaye yazılır açıklaması yazıldıktan sonra tutar bu sefer alacak sütununa yazılarak fişin borç ve alacak arasındaki farkı sermaye hesabına yazılır.

24 Fiş ile ilgili bilgiler girildikten sonra F2 kayıt seçeneğinin yanındaki butona basılır. Ve kayıt seçenekleri gelir. Buradan kayıt, seri kayıt, seçmeli kayıt, kayıt önceki, kayıt sonraki gibi seçenekler kullanılabilir.

25 Ekrandaki bilginin kayıt edilmesi için onay mesajı gelecektir
Ekrandaki bilginin kayıt edilmesi için onay mesajı gelecektir. Burada Evet butonuna basılır.

26 Kayıt tamamlandı mesajı gelecektir.

27 Fişin kayıt edilmesi ile birlikte; fiş numarası sistem tarafından otomatik olarak verilecektir. Aynı zamanda fişe yazılan tutarlar hesaplara kayıt edilmiş olacaktır.

28 İkinci soruyu çözerken yeni fiş seçeneğinden Tediye fişi seçilir.
S2. İşletme 5 ocak tarihinde %18 kdv dahil 5900,- TL lik ticari malı can ticaretten peşin olarak satın almıştır. İkinci soruyu çözerken yeni fiş seçeneğinden Tediye fişi seçilir.

29 Kasa tediye fişinde kasa hesabının 100 olarak tanımlanması gerekir
Kasa tediye fişinde kasa hesabının 100 olarak tanımlanması gerekir. Ayrıcı fiş açıklamasının da yazılması gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra F2 kayıt tuşuna basılır. Öncelikle fiş tarihi 5 ocak olarak yazılır. Kasa hesabı alacaklı olduğundan sadece borçlu hesapların isimleri ve tutarı yazılır. Aynı tutar fiş toplamında kasa hesabının alacağına da otomatik olarak yazılır.

30 Gelen ekrandaki onay mesajına Evet denilir.

31 Kayıt tamamlandı mesajı gelir.

32 Kayıt tamamlandı mesajı ile Fiş numarası otomatik olarak verilir.

33 Muhasebe fişi menüsünden yeni fiş seçeneği seçilir.
S3. İşletme 10 ocak tarihinde %8 kdv dahil 2700,- TL lik ticari malı çelik ticaretten peşin olarak satın almıştır. Üçüncü soruda yapılan işleme göre kasa hesabı tek başına alacaklı olduğundan 3. sıradaki TEDİYE fişi seçilecektir. Muhasebe fişi menüsünden yeni fiş seçeneği seçilir.

34 Kasa Tediye fişinde kasa hesabının kodu ve kasa fiş açıklamasının yazılması gerekir.
Tarih işlemle ilgili olarak düzenlenir. Peşin mal alımı olması nedeniyle borçlu hesapların kodu ve tutarı yazılır. Aynı zamanda tutarın toplamı kasa hesabının alacağına otomatik olarak yazılmış olur.

35 F2 Kayıt tuşuna basılması ile birlikte ekrandaki bilginin kayıt edilmesi için gelen onay mesajına Evet denilir.

36 Kayıt tamamlandı mesajı ile birlikte işlem tamamlanmış olur.

37 Kaydın tamamlanması ile birlikte Fiş numarası otomatik olarak verilir
Kaydın tamamlanması ile birlikte Fiş numarası otomatik olarak verilir. Tediye fişleri TE-ile başlar. Tutarlar ilgili hesaplara kaydedilmiş olur.


"BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları