Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)"— Sunum transkripti:

1 1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)

2 1.Dünya Aşı Haftası”nda amaç “Bağışıklamanın önemine vurgu yapılarak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak” olarak belirlenmiştir.

3 22-27 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 1
22-27 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 1.Dünya Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altı grubun tamamının taranarak eksik aşılarının tamamlanması Programa yeni eklenen Hepatit A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi hedeflenmektedir.

4 AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir.

5 Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır.

6 AŞI NASIL ETKİ EDER? Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanır ve direnç oluşur. Buna karşı oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

7 AŞILAR HANGİ HASTALIKLARDAN KORUR?
DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, Polio aşısı çocuk felcinden, Hep-B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından,

8 BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık ) aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan,

9 KPA aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden,
Hepatit A Aşısı Hepatit A’ya bağlı Atipi sarılıktan , Su Çiceği aşısı, Su Çiçeği hastalığından ve yıllar sonra ona bağlı olarak gelişen Zona’dan korur.

10 AŞILAR KAÇ KEZ UYGULANMALIDIR?
Aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almış çocuklar yeterince korunmuş olurlar. Uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır.

11 I II III R AŞILAR Doğumda 1.ayın sonu 2.ayın sonu 4.ayın sonu
Doğumda 1.ayın sonu 2.ayın sonu 4.ayın sonu 6.ayın sonu 12.ayın sonu 18.ayın sonu 24.ayın sonu İlköğretim 1.sınıf İlköğretim 8.sınıf Hepatit-B I II III BCG DaBT-İPA-Hib R KPA KKK DaBT-İPA OPA Td Hepatit-A Suçiçeği

12 Hep B: Hepatit B Aşısı Hep A:Hepatit A Aşısı  BCG: Bacille Calmette-Guerin Aşısı (Tüberküloz) DaBT-İPA-Hib: Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus influenza tip b Aşısı (Beşli Karma Aşı) KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı OPA: Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısı Td: Erişkin Tipi Difteri-Tetanoz Aşısı KPA: Konjuge Pnömokok Aşısı DaBT-İPA: Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, (Dörtlü Karma Aşı) R: Rapel (Pekiştirme)

13 AŞININ ZAMANINDA YAPILMASI ÖNEMLİ MİDİR?
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir. Eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.

14 AŞI YAPILMAZSA NE OLUR? Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.

15 KİMLER AŞI OLMALIDIR? Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.

16 Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de aşılanmalıdır.(Sağlık personeli, berber…) Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.

17 Bazı kronik hastalıklar(Kronik böbrek hastaları, kalp hastalıkları, astım dahil kronik akciğer hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı olanlar) ve 65 yaş üzerindeki kişilerin aşılanması gerekir.

18 AŞILAR NEREDE UYGULANIR?
Aşı uygulamaları aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır.

19 AŞILAR ÜCRETLİ MİDİR? Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. “Grip Aşısı , Pnömokok Aşısı ve Hepatit A aşısı SUT(Sağlık Bakanlığı Uygulama Tebliği) ‘da belirtilen risk gruplarına göre Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından ödenmektedir.”

20 Sonuç olarak, Ülkemizde yılından bu yana yürütülen aşılama hizmetleri ve programları başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Yıllar itibariyle aşı ile korunulabilir hastalıkların oranında belirgin düşüşler olmuştur. Çocuk Felci, Difteri gibi bir çok hastalıklar günümüzde artık görülmemektedir.

21 “Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk”
“Aşılanma her çocuğun hakkıdır.” “Aşılar sadece çocuklar için değildir.” “Aileniz ve kendi sağlığınız için aşılanın.”

22 TEŞEKKÜRLER…


"1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları