Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLUNUM SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLUNUM SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 SOLUNUM SİSTEMİ

2 Hareket edebilmeleri için tıpkı arabaların benzine ihtiyacı olduğu gibi vücudumuzun da enerjiye ihtiyacı vardır.Bu enerjiyi sağlayan besinlerdir. Peki, vücudumuzda bu besinlerin enerjiye dönüşümü nasıl sağlanır?

3 Vücudumuz, enerji elde etmek için havadaki oksijene ihtiyaç duyar
Vücudumuz, enerji elde etmek için havadaki oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen, vücuttaki besinleri yakarak vücuda enerji kazanımı sağlar. Bu sırada vücuttan zararlı olan karbondioksit havaya verilir.

4 Bu solunum sistemi organları ise şunlardır: * Burun * Yutak
Vücudun enerji elde etmek için havadan oksijeni alıp karbondioksiti havaya vermesi olayına solunum denir. Solunum olayı , solunum sistemi sayesinde gerçekleştirilir. Bu solunum sistemi organları ise şunlardır: * Burun * Yutak *Gırtlak *Soluk borusu *Akciğer

5 İnsanlarda Solunum

6 BURUN Dış ortamdan havayı vücudumuza alan organdır.Burun içinden geçen havayı: *Isıtır, *Nemlendirir, *İçindeki kıllar ve salgıyla havadaki yabancı maddeleri süzer.

7 YUTAK Ağız ve burun boşluğuyla, yemek borusu ve soluk borusunun birleştiği bir kavşak gibidir. GIRTLAK Burundan geçen hava yutaktan sonra gırtlağa gelir. Gırtlak; Havayı soluk borusuna iletir. İçindeki ses telleri yardımıyla ses oluşumunu sağlar.

8 SOLUK BORUSU Gırtlak ile akciğer arasında uzanan uzun boru şeklindeki yapıdır. Havanın akciğerlere iletilmesini sağlar.

9 AKCİĞERLER * Akciğerler göğüs boşluğunda, sol ve sağ akciğer olmak üzere iki büyük parçadan oluşur. * Sol akciğerin küçük olmasının nedeni kalbin buraya yakın olmasıdır. *Akciğerlerin altında göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran ve düz bir kas olan diyafram vardır. * Göğüs kasları ve kaburgalar arası kaslar soluk alıp vermede görevli yapılardandır.

10 İnsanlarda Solunum

11 SOLUK ALMA Soluk alırken; *Kaslı bir yapısı olan diyafram aşağıya doğru düzleşir. *Kaburga kemikleri arasındaki kaslar kasılır. Göğüs kafesi genişler. *Akciğerler genişler. *Temiz hava akciğerlere dolar.

12

13 SOLUK VERME Soluk verirken, * Diyafram kası gevşeyerek yukarı doğru yükselir. * Kaburgalar arası kaslar gevşeyerek kısalır. Göğüs kafesi daralır. * Akciğerler daralır. * Akciğerlerdeki kirli hava dış ortama atılır.

14

15 SOLUK ALIP VERME SIKLIĞI
Belli bir süredeki soluk alıp verme sayısına soluk alıp verme sıklığı denir. * Sağlıklı insanda soluk alıp verme sayısı dakikada dır. * Egzersiz, heyecan, korku, sevinç ve ağır yük taşıma hallerinde ise soluk alıp verme sıklığı artar.

16 SOLUNUM ORGANLARININ SAĞLIĞI
Açık ve temiz havada yürüyüş ve spor yapmalıyız. Evleri ve odaları sürekli havalandırmalıyız. Kirli hava ve ortamlardan uzak durmalıyız. Yeterince beslenmeliyiz.Yeterli beslenme vücut direncini artırır. Bazı hastalıklar nefes yoluyla bulaşabilir. Hastalanmamak için bu tür hastalarla aynı ortamı paylaşmamalıyız.

17 Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için gerekli aşıları yaptırmalıyız.
Hava şartlarına uygun giyinmeliyiz. Nezle, bronşit, zatürre, verem, kabakulak, kızıl, kızamık, boğmaca, difteri, menenjit, çiçek, suçiçeği ve grip solunum yoluyla bulaşan veya solunum organlarında oluşan hastalıklardır. Solunumun en büyük düşmanı sigaradır. Sigara akciğer kapasitesini en fazla kısıtlayan maddedir.

18 Sigara , alkol gibi zararlı maddeleri kullanmamalıyız
Sigara , alkol gibi zararlı maddeleri kullanmamalıyız. Sigara nefes darlığı, akciğer kanseri, gırtlak kanseri, bronşit, astım gibi hastalılara neden olur. Sigara beyne besin ve oksijen taşıyan kan damarlarının çeperlerini daraltır. Bunun sonucunda beyne daha az kan gider. Bu da beyin fonksiyonlarını yavaşlatır veya azaltır.

19


"SOLUNUM SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları