Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Diğer eğitim-öğretim ilkeleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Diğer eğitim-öğretim ilkeleri"— Sunum transkripti:

1 Diğer eğitim-öğretim ilkeleri
Prof.Dr. Mustafa ERGÜN

2 Felsefe ve Eğitim Felsefesi Akımlarının Öğretim İlkeleri

3 İdealizm, dünyadaki her şeyin, insan düşüncesinin eseri ve hattâ düşüncenin bizzat kendisi olduğunu savunmaktadır. Bilgi, sadece aklın ürünüdür. Öğrenmek, hatırlamaktır.

4 Realizm Gerçek, zihnimizin dışındadır ve zihnimiz dış dünyadan aldığımız duyumlarla şekillenir ve değişir. Eğitim hayat içinde ve hayata uygun olmalı; tabiat kanunları öğretilmeli ve uygulamaları da yaptırılmalıdır.

5 Pragmatizm Yarar getiren şeyler, doğru düşüncelerdir
Pragmatizm Yarar getiren şeyler, doğru düşüncelerdir. Eğitimde verilecek bilgi ve becerilerde de insanın ve toplumun yararına olan bilgi ve beceriler öğretilmeli; insanın işine yaramayacak şeyler öğretilmemelidir. Eğitim, bilgideki ve hayattaki değişmelere her an hazır olmalıdır.

6 Existantializme (varoluşçuluk) göre, insan kendi kendini yaratan, kendi faaliyetlerinin toplamı olan ve kendinden sorumlu olan bir varlıktır. Bu nedenle insanın eğitiminde mutlak özgürlük ilkesi esas olmalıdır.

7 Progressivizm (ilericilik), şekilci, disiplinli, pasif öğretime karşı, özgür ve aktif öğretim ilkelerini savunur. Çocuk sürekli değişen hayat şartlarına göre kendi hayatını kendi kurmalıdır. Öğretmen bir danışman veya rehber mevkiinde kalmalıdır.

8 Perennializme (değişmezcilik) göre ise, eğitim değişeni değil, değişmeden kalanı öğretmelidir. Önemli olan insan ve onun en yüksek özelliği olan akıldır. Kültürel, fiziksel, ruhsal farklılıklar önemli değildir. Bilgi, her türlü değişmenin özünde değişmeden kalan tabiat kanunları, mantık ve ahlâktır.

9 Essentializm (özcülük): Çocuğun ilgileri gibi geçici şeylere önem vermeyen, çocuklara kültürün ve bilginin özünü veren "öğretmen merkezli" bir öğretim olmalıdır. Tarih boyunca sağlanmış olan süzülmüş bilgi ve tecrübeler, çocuğun dar çevrelerde kendi yaşayışı yoluyla bulacaklarından daha önemlidir.

10 Rekonstrüksiyonizm (yeniden kuruculuk), bireysel değil, sosyal öğretim ilkesini savunmaktadır. Çünkü uygarlık da, demokrasi de, kültür de gruplar içinde olur.

11 Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi Temelinde Öğretim (Öğrenme) İlkeleri

12 Davranışçı öğrenme ve öğretim teorisi Sosyal öğrenme teorisi Bilişsel (cognitive) öğrenme teorileri Ausubel'in anlamlı öğrenme teorisi Gagnè'nin öğrenme ilkeleri Piaget'ye göre öğrenme Bruner'in buluş yoluyla öğrenme teorisi Problem çözerek öğrenme

13 İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun eğitim ilkeleri 1) Kişilik ilkesi 2) Çevre ilkesi 3) Çalışma ilkesi 4) Verim ilkesi 5) Başlatma ilkesi


"Diğer eğitim-öğretim ilkeleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları