Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STEPHEN HAWKING 8 OCAK 1942 - ….

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STEPHEN HAWKING 8 OCAK 1942 - …."— Sunum transkripti:

1 STEPHEN HAWKING 8 OCAK …

2 1942 YILI LONDRA Hawking ailesi Londra’da bulunduğu sıralarda İkinci Dünya Savaşı gündemdeydi. Babası Frank Hawking bir biyoloji uzmanı, annesi İsabel Hawking ise 30’ların İngiltere’sinde komünist bir parti üyesiydi. Hamile olduğunu öğrenen İsabel çocuğunu Londra’da dünyaya getirmenin savaştan ve iç karışıklardan dolayı emniyetli olacağını düşünmüyordu. Bu nedenle Hawking ailesi Oxford’a taşınma kararı aldılar.

3 1942 YILI OXFORD . Isabel Hawking ve Frank Hawking çiftinin oğlu olarak 8 Ocak 1942 yılında Oxford da dünyaya geldi .

4 1942 YILI LONDRA Stephen iki aylıkken annesi onu geriye, Londra'ya,savaş saldırılarının içine götürdü. Stephen iki yaşındayken komşularının evine bir roket isabet edince kendi evleri de hasar gördü. Neyse ki o zaman Hawking ler evde değildi.

5 1946 YILI LONDRA Stephen Hawking (sol) Küçük bir çocukken kız kardeşi Mary ile

6 1950 YILI ALBANS 8 yaşına geldiğinde kuzey Londra’dan 20 mil uzaktaki St. Albans’a taşındılar. 11 yaşına geldiğinde ise St. Albans okuluna kayıt oldu. Okul siralarinda saglikli, hareketli, basarili bir ogrenciydi.

7 Okulda ise sınıfın eğlendiği,kızdırdığı ve ara sıra zorbalık ettiği,bazılarının gizlice saygı duyduğu,çoğunun uzak durduğu bir öğrenciydi. Stephen,ilgi alanları aynı olan küçük bir grubun üyesiydi.Hepsi birlikte 3A sınıfının en parlaklarının çekirdeğini oluşturuyorlardı.Bu grup birbirlerinin evinde toplanıp radyoda yalnızca klasik müzik dinleyip ertesi günkü fizik ödevlerini yaparlardı.

8 Bir başka hobileri de kart oyunları icat edip oynamaktı
Bir başka hobileri de kart oyunları icat edip oynamaktı. Kartları arkadaşları yaparken ortaya çıkmakta olan embiryonik bilim adamı ve mantıkçı Hawking kuralları geliştirirdi. Stephen ve arkadaşları kart oyunlarından çabuk bıktılar ve maket uçak ve elektronik aletler yaptılar. Hawking hiçbir zaman ellerini kullanmada beynini kullanmada olduğu kadar iyi değildi.

9 1954 YILI ALBANS 12 yaşındayken St. Albans’taki evlerinin önünde…

10 12 yaşında ilerde bilim adamı olacağına dair okul arkadaşlarıyla iddia bile girdi.
Stephen’ı etkileyen kaynak şüphesiz annesiydi. 13 yaşında kendisine bir kahraman belirledi. İleri sürdüğü fikirlerle tepki toplayan ve Cambridge’de ki hocalık görevi elinden alınan ünlü filozof Bertrand Russell…

11 St Albans dan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford Üniversitesi kolejine devam etti.
Oxford’a giriş hiç de kolay değildi. Başlangıçtan beri düşünülen şey onun üniversitenin sunduğu en yüksek ödül olan bir burs almasıydı. Burs bazı ayrıcalıklar sunuyordu ama daha önemlisi öğrencinin Oxford’daki eğitim masraflarının bir kısmı üniversite tarafından ödeniyordu.

12 1956 YILI OXFORD Babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik okumaya başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi.

13 1959 MEZUNİYET Hawking Oxford mezuniyetinde…

14 1959 YILI CAMBRIDGE O zamanlar Oxford'da evren bilimi üzerine çalışma olmadığından Kozmoloji (Evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge gitti.

15 1960 ve ALS Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz(ALS) hastalığına yakalandı. Okul sıralarında sağlıklı, hareketli biri olarak tanınan Stephen hastalığını öğrendiğinde şok geçirdiğini ifade ediyor. Motor nöronları %80 oranında felç eden bu hastalık, beynini zihinsel faaliyetlerine dokunmuyordu. Doktorların 2 yıl ömür biçtiği Hawking bunalıma girdi ve kendini içkiye verdi. Ailesinin ve arkadaşlarının desteği ile hastalığa giderek alışmaya başladı.

16 HASTALIĞININ İLK AYI

17 1962 YILI ve JANE Hiç Şüphesin Stephen’ı hayata daha da bağlanması, 1962 yılının 31 Aralık günü yeni yıl kutlama partisinde tanıştığı Jane Wilde sayesinde oldu. Jane Wilde ile tanışmasını hayatının dönüm noktası olarak nitelendiren Hawking, depresyonlu halini kıran, yeniden yaşama ve işe sarılmasını sağlayan kişinin Jane olduğunu da belirtiyor.

18 Jane o zamanlar dil öğrencisiydi
Jane o zamanlar dil öğrencisiydi. İlerleyen yıllarda ortaçağ Portekiz edebiyatı üstünde doktora yaptı.

19 1965 YILI ve EVLİLİK Nişan töreni bile Hawking için çok büyük bir anlam ifade ediyordu. Jane ile hayatının da değiştiğinin farkında olan Stephen, Jane ile 1965’te evlendi.

20 Jane Wilde tanıştıklarında Hawking ile ilgili ters bir şeylerin olduğunu anladığını; ancak bu duruma bir anlam veremediğini de itiraf ediyor. Hawking’in hastalığını öğrendikten sonra ise inancına sığındığını ve bu sayede onunla evlenmeye karar verdiğini söylüyor. Aksi takdirde bu kadar zor bir birlikteliğe kalkışamayacağını da ekliyor.

21 1965 yılında yakalandığı zatürree sonucu ameliyata alındı
1965 yılında yakalandığı zatürree sonucu ameliyata alındı. Ameliyat sonrası sesini de kaybeden Hawking özel bir bilgisayar yardımıyla insanlarla iletişim kurabiliyor.

22 1967 ve İLK ÇOCUK Stephen Hawking in Jane ile Robert(1967) Lucy(1969) ve Timothy(1979) adında üç çocuğu olmuştur.

23 1970 ve İLK KİTAP 1970'te artik tekerlekli sandalyeye mahkumdu. Degil ayaklarini, bazen basini bile dik tutamiyordu. Fakat kuramsal fizikte kafasi cok iyi calisiyordu. Sekreterlerinin yardimiyla "Zamanin Buyuk Olcekli Yapisi" isimli eserini yazdi.

24 1973 YILI Kendisine neden hala doktora yapmak istediği sorulduğunda hastane odasında yanı başında ölen lösemili çocuğu hatırlayıp hayata sarıldığını dile getiriyor. Ayrıca yine bu dönemde Wagner’in müziklerini dinleyip teselli bulan Hawking, doktorasını tamamladıktan sonra Caius kolejinde profesör asistanlığı yaptı. 1973 yılında gök bilim enstitüsünden ayrılıp arkadaşının da ısrarları üzerine uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçti.

25 1974 Kiraliyet Dernegi'nin en genc uyesi olma serefini kazandi
1974 Kiraliyet Dernegi'nin en genc uyesi olma serefini kazandi. Tekerlekli sandalyasiyle podyuma gelen Hawking, baskanin getirdigi defteri imzalamada zorlandi, kalemi tutamiyordu.

26 1978 de"Einstein'in Degerlendirilmesi" isimli eserini yazarak, onun fiziki tesbitlerini tahlil ediyordu.

27 1979 da ise matematik alanında Lucasian profesörü oldu.
1663’te üniversite parlamento üyesi Henry Lucas tarafından bu ödül sadece Isaac Barrow ve Isaac Newton’a verilmişti.

28 1981'de "Super Uzay ve Super Cekim" eserini tamamladi .

29 1982’de Kraliçe Elizabeth Hawking’i onurlandırarak Britanya nişanını vermeye layık gördü.

30 Stephen Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi almıştır. 1983'te "Evrenin ilk Donemi'ni yazdi .

31 ZOR GÜNLERİN BAŞLANGICI 1985
1985 yılı Hawking için pekte iyi gitmedi. Geçirdiği rahatsızlıklar sonucu hastaneye kaldırıldı ve sesini tamamen yitirdi. Artık insanlarla iletişimini sadece yazıları sese dönüştürebilen bir bilgisayar yazılımı sayesinde sağlayabiliyordu. Hawking gerek hastalığıyla yarattığı gizemli kişiliğiyle gerekse sansasyonlarla dolu özel hayatıyla dünya basının ilgisini hep üzerinde tutmayı başardı.

32 ‘Zamanın Kısa Tarihi’ adlı kitabını yazarken zatürree olan Hawking, yılında tamamen tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu. Bu dönemde çok yakında ölebileceği fikrine kapılmasına karşılık yine de araştırmalarına devam etti.

33 Zamanın Kısa Tarihi ya da özgün adıyla A Brief History of Time, Profesör Stephen Hawking'in ilk kez 1988'de yayınlanan bir popüler bilim kitabıdır.9 milyondan fazla satılmıştır.

34 Hergun motorlu sandalyesiyle universiteye gidip gelirdi
Hergun motorlu sandalyesiyle universiteye gidip gelirdi. Bu yol 800 metreydi. 50 kiloluk Hawking tekerlekli sandalyesinde oturur, basini, yuzunu, ayaklarini hic kontrol edemezdi. Asistanlarinin yardimiyla kutuphanedeki kitaplardan ve makalelerden faydalanirdi. Ozel bir teknikle bilgisayar kullanmakla beraber, herkes onun hafizasindan soz ederdi. Yasadigi gunleri tibbi bir rekor sayan doktorlarin yaninda, on iki hemsire onun yardimcisiydi. Teorik fizikcilerle sohbetini surdurup, kuantum fizigi ile genel rolativeyi birlestirecek bir teori uzerinde calisirdi.

35 HAWKING - EINSTEIN Einstein ın “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor.

36 M TEORİSİ Hawking e göre tüm evreni açıklayabilecek bir teori varsa bunun M teorisi olması mümkün. M teorisi evreni oluşturan en temel bölünmeyecek kadar küçük bileşenlerin nokta gibi küçük parçacıklardan değil , titreşen minyatür keman tellerine benzeyen sonsuz küçük döngülerden oluştuğunu öne süren sicim teorisinin farklı bir modeli.

37 1990 YILI 25 yıl boyunca süren evliliğinde çatırdamalar başlamıştı. Kısa sürede bu durum herkesin dikkatini çekmişti ve çok geçmeden olay açığa çıktı. Hawking, hemşiresi Elaine Mason’a karşı büyük bir aşk besliyordu. Hawking’in karısı Jane hem aldatılmanın hem de terk edilmenin verdiği acısını bir kitap yazarak üstünden atmaya karar verdi. Kitabında Jane, eşinin kendisinden ayrılmak istediğini duyunca iki gözü iki çeşme ağladığını ve şoka girdiğini söylüyor. Her gününü 25 yıl boyunca sadece ona adadığını, tüm ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiren Jane, kendisinin yardımıyla Hawking’in insanlarla iletişim kurabildiğini ifade ediyor.

38 ‘O bütün insanlığa sesini duyururken ben kendi kimliğimi kaybettim
‘O bütün insanlığa sesini duyururken ben kendi kimliğimi kaybettim.’ sözü ile durumu özetliyor. Ayrıca kitabında, ‘Hawking ile hayal bile kuramazdım. Çünkü o beni dinlemek ve hayal kurmak yerine kafasından fizik problemleri yaratıp onları çözmeyi tercih ederdi.’ diyor.

39 Elaine Manson, Hawking’in iletişim kurmasına yardımcı olan bilgisayar yazılımını bulan David Manson ile evliydi.

40 1995 YILI Hawking, hemşiresi Elaine Mason evlilik kararı aldı.

41 11 yıllık bu mutlu evlilik dünyayı şok eden bir haberle sarsıldı
11 yıllık bu mutlu evlilik dünyayı şok eden bir haberle sarsıldı. Yüzyılın dâhisi olarak kabul edilen Hawking, eşi Elaine tarafından şiddete uğruyordu. Son dönemlerde el ve ayak bileğinde oluşan morluklar, kolundaki kırıklar, dudağındaki patlamalar, gözünün şişip morarması ve vücudunun çeşitli yerlerindeki darp izlerinden dolayı hastaneye kaldırılan Hawking’in bu halleri, akıllarda büyük bir soru işareti bıraktı.

42 Polise gelen ihbarlarda evden sesler geldiği ve Elaine’nin Hawking’i acımasızca tartakladığı bilgileri de vardı. Ayrıca ihbarda bulunanların arasında eski eş Jane Wilde de bulunmaktaydı.

43 Evdeki bakıcılar ve karısı baş şüpheliler arasında yer alırken, polis hız kesmeden araştırmalara başladı. Polisler Hawking’in iş arkadaşlarıyla ve komşularıyla görüştüler. İddialara göre; Elaine Hawking’e şiddet uyguluyor ve erkek bakıcılardan biriyle onu aldatıyordu. Yine iddialara göre; Elaine Hawking’in tekerlekli sandalyesini güneşin altında bırakıyor ve tekerleklerini kitliyordu. Hawking’in ciddi yanıklarının oluşma sebebi bu olarak öne sürüldü. Evdeki bakıcıların verdiği ifadelere göre de; Elaine Hawking’i küvete batırıp dakikalarca onu suyun altında tutuyor ve nefes almasını engelliyordu. 210 IQ’ ya sahip Hawking’i tuvalet ihtiyacını karşılamak için tuvalete götürmediği ve altına kaçırmasını sağlayıp onu arkadaşları arasında rezil etmeye çalıştığı da gelen ifadeler arasında…

44 1999 YILI ÇOCUKLAR-HAWKİNG
Einstein ın “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor.

45 HAWKING’IN EVREN HAKKINDAKİGÖRÜŞLERİ
Kara deliklerin aslında kara olmadığını fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ileri sürmüştür. Ayrıca uzaylıların gerçekten var olduğunu ancak onlarla irtibata geçilmesinin insanlar için tehlikeli olacağını söylüyor.

46 21.YÜZYIL VE HAWKING Ortaya attığı teoriler ve öne sürdüğü ilginç fikirlerle bütün Dünyanın ilgisini üstüne çekti.

47 Royal Society'nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesidir.

48 Son kitabı olan ‘Ceviz Kabuğundaki Evren’ ile uzayda insan kolonileri fikrini gündeme getirerek yine tüm bakışları üzerine çekmeyi başardı.

49 Bu arada çocuk kitapları da yazmayı ihmal etmedi ve onların evrenle ilgili hayal dünyalarını geliştirici kitaplar yayınladı. Kimilerine göre dramatik yapısını kullanarak sadece dikkat çekmeyi amaçlasa da modern bilimin zirvesine tırmanmayı başarmıştır.

50 Bir çok onur ödülü bulunan Hawking’e çalışmalarından dolayı Obama da madalya verdi.

51 Evrenin oluşması için Tanrı’ya ihtiyaç yoktur
Evrenin oluşması için Tanrı’ya ihtiyaç yoktur.’ sözüyle dikkat çeken Hawking kendisine ateist olup olmadığı sorulduğunda şu cevabı vermiştir: ‘Bilim ile din arasında ince bir çizgi vardır. Bunları birbirine karıştırmamak gerekir. Ben sadece bu çizginin bilim tarafıyla ilgileniyorum.’

52 50 kiloluk Hawking, sandalyesinde ne başını, ne yüzünü ne de ayaklarını kontrol edebilmektedir. Buna rağmen 800 kmlik üniversite yolunu her gün motorlu sandalyesiyle gidip gelmektedir.

53 Asistanlarının yardımıyla kütüphanedeki kitaplardan ve makalelerden yararlanan Hawking, sahip olduğu kuvvetli hafıza ile çevresindeki herkesin dikkatini çekmektedir. Kitaplarını sekreterlerinin yardımıyla yazan Hawking’in kitapları 40 dile çevrilerek müthiş bir satış başarısı elde etti. Cambridge uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuarını bu gelir sayesinde geliştirdi.

54 Yaşadığı her gün tıbbi bir mucize olarak sayılıyor
Yaşadığı her gün tıbbi bir mucize olarak sayılıyor. 12 hemşiresi bulunan Hawking, 7.45’te kaldırılıyor. Fizyoterapiye gittikten sonra saat 11.30’da Cambridge üniversitesine gidiyor ’da eve geri getiriliyor ve yıkanıyor. Gece yarısına doğru ise yatırılıyor.

55 Hawking içinde bulunduğu zor duruma rağmen hiç yakınmıyor
Hawking içinde bulunduğu zor duruma rağmen hiç yakınmıyor. Aksine çevresinde neşeli ve hayat dolu biri olarak tanınıyor.   Üniversitenin düzenlediği partilere fırsat buldukça katılıyor ve danslara motorlu sandalyesiyle eşlik etmeye çalışıyor.

56 İletişim kurmak için Microsoft’un kullandığı sesi tercih ediyor
İletişim kurmak için Microsoft’un kullandığı sesi tercih ediyor. Bu sesin tınısının hoşuna gittiğini belirtiyor.

57 Hava ne kadar soğuk olursa olsun daima pencerelerinin açık tutulmasını istiyor. Bu sayede daha iyi düşündüğünü dile getiriyor. Kitaplarının geliri sayesinde çok konforlu bir yaşama sahip olan Hawking, konferans başına 150 bin Euro alıyor. Yıllık ortalama kazancı ise 3 milyon Euro olarak biliniyor.

58 Hawking ile röportaj yapmak sabır istiyor
Hawking ile röportaj yapmak sabır istiyor. En kısa söyleşi bile yaklaşık 4 saat sürüyor.

59 Bill Gates ile Londra’da bir araya gelen Hawking, Cambridge için Microsoft şirketinden 80 milyon dolar ve Bill Gates’in kişisel servetinden de 19,2 milyon dolar bağışta bulunmasına ön ayak oldu.

60 Evrenin derinlerine inemese de yer çekimsiz ortamın nasıl olabileceğini hissetmek bile onu dünyanın en mutlu insanı yapmaya yetti. Atlas okyanusu Forida da feet'de 0 yerçekimini test ederken. 2007

61 Hawking hayallerinin gerçekleştirebilen nadir insanlardan biri olarak bilim dünyasında yerini aldı.

62 Kara delik denilince akla gelen ilk isimlerden biri olmayı başardı
Kara delik denilince akla gelen ilk isimlerden biri olmayı başardı. Kara deliklerden yansıyan ışınlara Hawking ışını adı verildi. Kara deliklerden yansıyan ışınların kara delik hakkında bize bilgi veremeyeceğini öne sürerek Hawking paradoksunu yarattı ve kendi teorisiyle çelişti. Bu konu ile ilgili olarak bir bilim insanıyla çocukluktan kalma alışkanlığı olarak iddiaya girdi. Yaptığı araştırmalar sonucunda iddiayı kaybetti ve iddiaya girdiği fizikçiye kendi kitabını armağan etti.

63 Halen araştırmalarına devam etmekte olan Hawking evrendeki her şeyi açıklayabilecek tek bir teori üstünde çalışıyor.


"STEPHEN HAWKING 8 OCAK 1942 - …." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları