Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Sağlık Slaytları

2 BESİN Canlıların yaşamaları için dışardan aldıkları kimyasal maddelere besin denir. Alınan besinler canlılara gerekli olan enerjiyi sağlar. Büyüme ve gelişmelerine yardımcı olur.

3 KÖKENLERİNE GÖRE BESİNLER
A) Hayvansal besinler B)Bitkisel besinler. C) Su ve mineraller

4 KİMYASAL YAPILARINA GÖRE BESİNLER
KARBONHİDRATLAR :Şeker, makarna ekmek ,baklava vebörek PROTEİNLER:Et, süt, yumurta ve baklagiller YAĞLAR:Zeytin yağı, tere yağı ve iç yağ VİTAMİNLER:(A) vitamini-(C) vitamini

5 GÖREVLERİNE GÖRE BESİNLER
ENERJİ VERİCİ BESİNLER: Karbonhidratlar Yağlar Proteinler YAPICI ve ONARICI BESİNLER Proteinler , Karbonhidratlar, Yağlar Su ve Mineraller DÜZENLEYİCİ BESİNLER Proteinler, su, vitaminler ve minaraller

6 KARBONHİDRATLAR Birinci derecede enerji veren besinlerdir
Tatlılar ,börek, makarna ve meyvelerde bol miktarda bulunur.

7 PROTEİNLER

8 PROTEİNLERİN ÖZELLİKLERİ
Proteinlerin yapıcı ,onarıcı ve düzenleyici görevleri vardır. Hayvansal gıdalar (Et, süt, yumurta) ve baklagillerde bol miktarda bulunur. III. Derecede enerji veren besinlerdir.

9 YAĞLAR II. Derecede enerji veren besinlerdir.
Yapıcı ve onarıcı görevleri vardır.

10 Bitkisel yağlar: Zeytin yağı, ay çiçek yağı

11 HAYVANSAL YAĞLAR TEREYAĞI

12 VİTAMİNLERİN GRUPLANDIRILMASI
A)SUDA ERİYEN VİTAMİNLER: Vücutta depolanmazlar. (B- C) vitaminleri. B)YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER: Vücutta depolanırlar.(A-D-E-K) vitaminleri

13 VİTAMİNLER Düzenleyici görevi vardır.
Küçük moleküllü olduklarından sindirilmeden kana geçerler. Taze meyve ve sebzelerde bol miktarda vardır.

14 SİNDİRİM ve SİNDİRİM SİSTEMİ

15 SİNDİRİM NEDİR? ALDIĞIMIZ BESİNLERİN KANA GEÇECEK ŞEKİLDE KÜÇÜK MOLEKÜLLERE DÖNÜŞMESİNE SİNDİRİM DENİR.

16 SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ Mekanik sindirim: Besinlerin molekül yapısının bozulmadan küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir. Ağzımızdaki çileğin dişler yardımı ile küçük parçalara ayrılması

17 KİMYASAL SİNDİRİM Alınan besinlerin enzimler yardımı ile kana geçecek şekilde küçük moleküllere dönüşmesine kimyasal sindirim denir.

18 BESİNLERİN KİMYASAL SİNDİRİMİ
Glikoz molekülleri Aminoasit molekülleri Yağ molekülleri

19 SİNDİRİM SİSTEMİ

20 SİNDİRİM SİSTEMİ

21 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI
AĞIZ YUTAK YEMEK BORUSU MİDE İNCE BAĞIRSAK KALIN BAĞIRSAK ANÜS

22 SİNDİRİM SİSTEMİ YARDIMCI ORGANLARI
KARACİĞER PANKREAS

23 AĞIZ

24 AĞIZ ŞEMASI

25 AĞIZDA SİNDİRİM Ağızda dilimiz , dişlerimiz ve tükürük bezlerimiz vardır. Dil ile besinlerin tadını algıladığımız gibi besinlerin ağızda karıştırılmasını ve yutağa itilmesini sağlarız. Dişler besinleri parçalayarak mekanik sindirimini gerçekleştirir. Tükürük bezleri salgıladığı tükürük içerisinde bulunan enzim ile KARBONHİDRATLARIN kimyasal sindirimini başlatır.

26 YUTAK Besinlerin ağızdan yemek borusuna geçiş yeridir.
Küçük dil yutaktaki besinlerin soluk borusuna kaçmasını önler.

27 YEMEK BORUSU Yutak ile mide arasındaki bağlantı yeridir. Yirmi beş cm . Uzunluğu vardır. Yemek borusunda hiçbir sindirim olayı olmaz.

28 MİDE

29 MİDE DE SİNDİRİM Sindirim sisteminin en geniş organıdır.
Kasılıp gevşeme hareketi yaparak mekanik sindirimi gerçekleştirir. Salgıladığı mide öz suyu içinde bulunan asitler ve enzimler PROTEİNLERİN kimyasal sindirimini başlatır.

30 İNCE BAĞIRSAKLAR Mide ile kalın bağırsak arasında kalan kısımdır..
yedi- sekiz metre uzunluğundadır. TÜM BESİNLERİN KİMYASAL SİNDİRİMİ İNCE BAĞIRSAKLARDA TAMAMLANIR.

31 İNCE BAĞIRSAKLARDA KİMYASAL SİNDİRİM
GLİKOZ AMİNOASİT YAĞ ASİTİ

32 BESİNLERİN İNCE BAĞIRSAKTA DEĞİŞİMİ

33 İNCE BAĞIRSAĞIN İÇYAPISI

34 İNCE BAĞIRSAKTA BESİNLERİN KANA GEÇİŞİ

35 KALIN BAĞIRSAK

36 KALIN BAĞIRSAKTA SİNDİRİM
KALIN BAĞIRSAKLARDA İNCE BAĞIRSAKLAR TARAFINDAN EMİLEMİYEN SU EMİLİR. BESİN ATIKLARI (POSA) ANÜSTEN ATILIR.

37 SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN KARACİĞER

38 KARACİĞERİN YARARLARI
SAFRA ÜRETEREK YAĞLARIN MEKANİK SİNDİRİMİNE YARDIMCI OLUR. KANDA BULUNAN ZARARLI MADDELERİ ZARARSIZ HALE GETİRİR. KARBONHİDRATLARI GLİKOJEN ŞEKLİNDE DEPOLAR.

39 SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN PANKREAS
ÜRETTİĞİ PANKREAS ÖZSUYU İÇİNDE BULUNAN ENZİMLERLE TÜM BESİNLERİN SİNDİRİMİNİ GERÇEKLEŞTİRİR. ÜRETTİĞİ HORMONLAR İLE KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER.

40 Pankreas kimyasal sindirimin oluşmasını sağlayan birçok enzimi üretir.

41 SİNDİRİM SİSTEMİNİN SAĞLIĞI
BESİNLERİ YETERİNCE ÇİĞNEMELİYİZ. SOFRADAN TAM DOYMADAN KALKMALIYIZ. ÇOK SICAK ve ÇOK SOĞUK YİYECEKLER YEMEMELİYİZ. YEMEKTEN SONRA AĞIR HAREKETLER YAPMAMALIYIZ. YEMEKLEREMEYVE ve SALATA İLE BAŞLAMAMALIYIZ. ALKOL, SİGARA ve ÇOK BAHARAT KULLANMAMALIYIZ. DENGELİ BESLENMELİYİZ. Sağlık Slaytları


"BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları