Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni "— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
Boşaltım Sistemi Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni  Hidayet KÜÇÜKBAYKAL

2 Boşaltım Nedir ? Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için dışarıdan aldıkları besin içerikleri, vücutta enerji üretimi için, yapım ve onarım için ve düzenleyici olarak kullanılır. Besin içeriklerinin hücrelerde yaşamsal faaliyetlerde kullanılması (besin maddelerinin hücrelerde parçalanması) sonucu oluşan su, madensel tuzlar, karbondioksit gazı gibi zararlı ve atık maddelerin vücut dışına atılmasına boşaltım denir.

3 Boşaltım Sistemi Boşaltım olayını gerçekleştiren sisteme boşaltım sistemi denir. Boşaltım olayında, hücrelerde oluşan zararlı atık maddeler, vücuda dışarıdan alınarak kana karışan zararlı maddeler ve vücudun ihtiyacından fazla alınan yararlı maddeler dışarıya atılır.

4 İnsanlarda Boşaltım Sistemini Oluşturan Organlar
İnsanlarda boşaltım sistemini oluşturan organlar; böbrekler, üreter, idrar kesesi ve üretradır. İnsanlarda deri, akciğerler ve kalın bağırsak ta boşaltım yapan diğer organlardır. Ayrıca karaciğer de boşaltıma yardımcı organlardır. İnsanlarda boşaltım sistemi, solunum ve dolaşım sistemi ile birlikte çalışır.

5 Boşaltım Sistemi Organ Ve Görevleri
A) Böbrekler  Böbrekler, vücutta yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan su ve madensel tuzlardan oluşan atık maddelerin kandan süzülerek idrar şeklinde vücut dışına atılmasını sağlar. Yani insanlarda boşaltım olayını gerçekleştiren organ böbreklerdir. 

6 Boşaltım Sistemi Organ ve Görevleri
B) Üreterler   Böbrek ile idrar torbası arasında bulunan ve idrar kesesine, kadar uzanan yaklaşık cm uzunluğunda olan ve kas liflerinden oluşan boru şeklindeki kanallardır. Her iki böbrek tarafındada birbirinden bağlantısız olarak bulunur.

7 Boşaltım Sistemi Organ Ve Görevleri
C) İdrar Kesesi  Üreter (idrar borusu) ile böbreklerden gelen idrarın vücutta toplandığı yerdir. İdrar kesesi, kuvvetli kaslardan yapılmıştır ve gerektiğinde genişleyerek idrarı bir süre depolar. İdrar kesesinde depolanan idrar, buraya bağlı olan idrar yolundan (üretradan) ile vücut dışına atılır.

8 Boşaltım Yapan Diğer Organlar
İnsanlarda akciğerler, deri ve karaciğer boşaltım yapan diğer organlardır. A) Akciğerler : Hücrelerde solunum olayı sonucu oluşan karbondioksit gazını ve su buharını, soluk verme yoluyla vücut dışına atarak boşaltım yapar.

9 Boşaltım Yapan Diğer Organlar
B) Deri : Vücutta fazla olan su ve madensel tuzları terleme yoluyla vücut dışına atarak boşaltım yapar. Ayrıca terleme yoluyla (dışarı atılan su molekülleri, ısı moleküllerini taşır) vücudun ısı dengesi sağlanmış olur.

10 Boşaltım Yapan Diğer Organlar
C) Karaciğer : Hücrelerde solunum olayında bazı besinler (proteinler) parçalandığında amonyak denilen ve çok zehirli olan bir sıvı oluşur. Karaciğer bu sıvıyı daha az zehirli olan üre ve ürik asidine çevirerek boşaltıma yardımcı olur.

11 Boşaltım Yapan Diğer Organlar
D) Kalın Bağırsak : Kalın bağırsak, ince bağırsaktan kana geçemeyen besinler ile su, madensel tuzlar (mineraller), besin atıkları ile safra sıvısının bir süre depolanmasını ve sindirim sisteminin son bölümü olan anüse iletilip anüsten de dışkı yoluyla vücut dışına atılmasını sağlar. 

12 Üre Ürik Ve Amonyak Nedir ?
A) Amonyak  Amonyak çok zehirli bir asittir. Besinler parçalandığında içinden çıkan bir zehirdir. Zararları  A)Gözleri tahriş eder. B)Solunum yollarını tahriş eder. C)Deriyi tahriş eder.

13 Üre Ürik Ve Amonyak Nedir ?
B) Üre  Üre, vücuttan mutlaka atılması gereken amonyaktan daha az zehri vardır. Üre proteinli gıda alındığında ve parçalanması sonucunda oluşur.

14 Üre Ürik Ve Amonyak Nedir ?
C)Ürik Nedir  Ürik de aynı üre gibi çok zehri olmayan bir maddedir. Vücutta kalırsa vücuda zararı olur. Bu yüzden hemen böbrekler yardımıyla atılır.

15 NOT  NOT : 1- Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran organlar; • Böbrekler • Akciğerler • Deri • Kalın bağırsak • Karaciğer (Boşaltım yapmaz.)

16 Beni Dinlediğiniz için Teşekkür Ederim
Kaynak


"Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları