Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KEREVİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KEREVİZ."— Sunum transkripti:

1 KEREVİZ

2

3 GEN MERKEZLERİ Kerevizin orijini Akdeniz Bölgesidir. Buradan dünyaya yayılmış, Amerika, Asya kıtalarında ikincil çeşitlenme alanları oluşturmuştur. Anavatanı Güney Avrupa olarak kabul edilir.

4 Kereviz kök ve yaprak sapları sebze olarak değerlendirilen, tohumu için üretildiğinde 2 yıllık, sebze olarak üretildiğinde ise tek yıllık bir bitkidir Yüzyıllarca tıbbi bitki olarak yetiştirilen kerevizin sebze olarak kültüre alınması diğer sebzelerden oldukça sonraya rastlamaktadır. Bünyesindeki eterik yağlardan dolayı yaprak, kök ve tohumunda kendine has bir koku vardır.

5 KEREVİZİN 2 farklı tipi yetiştirilir:
YAPRAK KEREVİZİ: Kökü yumru bağlamayan yaprak sapları uzun olan kerevizdir (Apium graveolens var. dulce) KÖK KEREVİZİ: Yaprak sapları kısa, kökü yumrulu olan kerevizdir (Apium graveolens var. rapaceum)

6 Morfolojik Özellikleri
KÖK Kök kerevizinde kalın ve etli, sap kerevizinde ince ve ağ şeklindedir. Toprak yapısı ve su seviyesine bağlı olarak kökler m derinliğe kadar inebilir. 20-30 cm derinlikte oluşur ve cm yana yayılarak büyür.

7 KÖK Kök kerevizlerinde kök irileşmiştir.
Köklerin ağırlığı g arasındadır. Ortalama g’dır. Besin maddelerinin toplanmasıyla kök irileşmeye başlar . Hasat gecikirse kökler koflaşır veya yer yer boşalma meydana gelir.

8 GÖVDE Gövde cm boy alır ve çok sayıda dal meydana getirir. Gövdenin içi boştur.

9 YAPRAKLAR Yapraklar 15 - 60 cm uzunluğunda yaprak sapına sahiptir.
Yaprak sapının cm’lik kısmında yaprak bulunmaz, ucunda ise birleşik yaprak karşılıklı bir halde bulunur. Yaprak sapının üzeri boylamasına hafif oluklu ve parlaktır. Yaprakların kenarları belirgin bir şekilde dişlidir. Yaprakların üst yüzeyi parlak ve tüysüz, alt yüzeyi ise mattır.

10 ÇİÇEK Gövde üzerinde yaprak koltuklarından çıkan sürgünler şemsiye şeklindeki çiçek tablası ile son bulur. Çiçek tablası düz, iç veya dış bükey bir formdadır. Çiçek tablası üzerinde çok sayıda çiçek oluşur. Çiçeklerin rengi başlangıçta yeşil daha sonra kirli beyaz ve sarıya dönüşür. Çiçek tablasında olgunlaşma dışarıdan içeriye doğru olur. Çiçekler erselik yapıda olmasına rağmen yabancı döllenme görülür. Çünkü çiçek üzerindeki erkek organlar dişi organlardan önce olgunlaşır (PROTANDRİ)

11

12 TOHUM VE ÇİMLENME ÖZELLİKLERİ
Tohumlar çok küçüktür. Tohumların 1000 tohum ağırlığı gramdır. Bir gramda bulunan tohum sayısı ortalama adet arasında değişir. Tohumlar çimlenme özelliğini 4-6 yıl muhafaza eder. Tohumların çimlenebilmesi için optimum çimlenme sıcaklığı °C ‘dir. Tohumlar sıra arası cm, sıra üzeri cm olacak şekilde ekilmelidir.

13

14

15 İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
Yetiştirme döneminde optimum sıcaklık isteği °C’dir. Düşük ve yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz. 30°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda gelişme olumsuz yönde etkilenir. Tohumların toprakta çimlenebilmesi için minimum sıcaklığın 4 °C olması gerekir. Işıktan fazla hoşlanmazlar. Kereviz bitkisi ılık ve serin iklimleri sever . Nemli deniz kıyılarını sever. Tınlı kumlu toprakları sever. Fazla gübre ister. Dekar başına 3-4 ton kadar iyi yanmış çiftlik gübresini fidelerinin dikiminden önce toprağa yaymak gerekir.

16

17 OLGUNLUK VE HASAT Hasat zamanı ilk yaprakların sararmasıyla kendini belli eder. Kök kerevizlerinde hasat elle çekilerek yapılabildiği gibi bitkiler çapa veya belle de hasat edilebilir. Büyük işletmelerde ise özel pulluklar ile sökülürler.

18 DEPOLAMA Kök kerevizleri normal koşullarda bile uzun süre saklanabilir. Depolarda muhafaza edilecek kerevizlerde kök ve sürgünlerin tamamı kesilir. Adi depolarda 8-10°C sıcaklıkta %60-80 nemde 3-5 ay saklanabilirler. Saklama sıcaklığı 0°C’nin altına düşmemelidir. Kök kerevizler 1-2°C’de %90 nemde 6-7 ay muhafaza edilebilirler. Muhafaza süresinde ortam koşullarına bağlı olarak %5-15 arasında kayıp meydana gelir.

19


"KEREVİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları