Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1

2 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
1)SÜZME VE YÜZDÜRME YÖNTEMİ Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen, sadece sıvıyı geçirebilen süzgeçler kullanılır. Süzmede kullanılan süzgecin gözenekleri, katı tanelerinden daha küçük olmalıdır. Böylece sıvı, katı parçacıklarından kolaylıkla ayrılabilir. Suda çözünmeyen katı maddeleri ayırmak için süzme yönteminden başka yüzdürme yöntemi de kullanılır.

3 YÜZDÜRME SÜZME YÖNTEMİ

4 Demir tozu ve plastik parçalarından oluşan karışım, suda yüzdürme yöntemiyle ayrı labilir. Plastik yüzer, demir batar. Demir ve naftalin, şeker ve naftalin karışımlarını ayırmak için de yüzdürme yöntemi kullanılır. Ispanak, marul, maydanoz ve semizotunu çamurdan arındırmak için yıkarız. Sebzeler, yıkama sırasında suyun yüzeyinde kalır. Yüzdürerek ayırma yönteminin temel koşulu, karışımdaki maddelerin yüzme veya batma özelliğinin olmasıdır.

5 KARIŞIMI MIKNATISLA AYIRMA YÖNTEMİ
Pirincin içindeki taşları mıknatısla ayırabilir miyiz? Mıknatıs; demir, nikel gibi maddelerden yapılan topluiğne, çivi vb. cisimleri çeker. Kumaş, cam, tuz, şeker,kağıt, tahta, kükürt, seramik, plastik gibi maddeleri çekmez. Karışımları oluşturan maddelerden biri, mıknatıs tarafından çekiliyorsa mıknatısla ayırma yöntemi uygun bir seçimdir.

6 MIKNATISLA AYIRMA ÖRNEKLERİ

7 BUHARLAŞTIRMA Buharlaşma, biz farkında olmadan meydana gelmektedir. Kurumaya bırakılan bardak, çatal, kaşık ve pencere camının yüzeylerinde bazı lekeler oluşur. Bu lekelerin nedeni, suda çözünmüş hâlde bulunan çeşitli maddelerdir.


"KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları