Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı."— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY

2  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı konusu gündeme gelmiştir. Bilişim teknolojilerinin (BT) etkili ve verimli kullanımı bağlamında bu teknolojilerin bilinçli ve güvenli kullanımı, dikkate alınması gereken konulardan biridir. O halde okullarda BT’nin bilinçli ve güvenli kullanımı nasıl sağlanmalıdır?

3  BT’yi kullanırken dikkate alınması gereken konular fiziksel ortamın düzenlenmesinden  BT araçlarından biri olan İnternetin bilinçli ve güvenli kullanılmasına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır.

4 BT araçlarını kullanırken fiziksel sağlığın korunması için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanabilir: a. Oturma: Çocuklar bilgisayar kullanırken rahat konumda olmalıdırlar. Sandalyenin yüksekliği ve arka eğimi ayarlanabilir olmalıdır. Otururken kollar yatay olmalı, dizler masanın altına sığabilmeli ve ayaklar yere dik basacak şekilde olmalıdır.

5  b. Ekran: Ekran, pencereden yansıma ve parlama az olacak şekilde yerleştirilmelidir. Ekranın üst kısmı yaklaşık göz hizasında olmalıdır. Hoparlör varsa bilgisayara yakın olmamalıdır. Aksi halde bilgisayarın ekranındaki görüntünün bozulmasına neden olabilir. Hoparlörün bilgisayardan 30 cm uzağa konulması önerilmektedir.

6  c. Klavye: Klavyede sadece işaret parmağı ile yazmak, parmak, el bilek ve dirseği etkileyen riskli bir durumdur. 10 parmak klavye kullanımı daha az yorucudur. Öte yandan F klavye kullanmak Q klavye kullanarak yazmaya göre yaklaşık üç kat hız kazandırır.

7  d. Yazılım: Yüksek hızlı sürücüler hatalı CD –ROM ve DVD leri parçalayabilir. Kullanılacak CD ve DVD lerin çizilmemesine dikkat edilmelidir. Üzerinde çizik ve çatlak olan CD ve DVD ler kullanılmamalıdır.

8  e. Sıcaklık ve Işık: BT araçlarını kullanırken en uygun sıcaklık 18 ⁰C -24 ⁰C arasındadır. Bu, oda sıcaklığıdır. BT araçları da ısı yayarlar. Bu nedenle BT araçlarının kullanıldıkları ortamların havalandırılması önerilir. Öte yandan bilgisayar kullanırken pencereden gelecek ışıktan dolayı bilgisayar ekranında parlama olabilir. Bu durum gözleri yoracağından böyle bir ortamda perdelerin kapatılması önerilir. Ayrıca gözleri yormaması açısından ekranların düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

9  f. Kişisel Güvenlik: Fotokopi, yazıcı gibi araçları kullanırken giysi, takı veya saçların bu araçlardan uzak tutulması gerekir. Fotokopi makineleri iyi havalandırılmış yerlerde bulundurulmalıdır. Öğrencilerin arızaları onarmak için mürekkep veya tonerlere dokunmalarına izin verilmemelidir.

10  g. Elektrik Güvenliği: Okullarda bütün elektrikli araçların güvenliği için önlemler alınmış durumdadır. Elektrikli araçlar, kabloların ve telefonların soketlerinin uzunluğuna göre yerleştirilmelidir. Elektrikli araçların yerleşimi kullanıcı veya araç için tehlike artırıcı düzende olmamalıdır.

11  h. Tehlikeli Maddeler: BT araçlarını temizlemek üzere kullanılan bazı sıvı malzemeler yanıcıdır. Çıkabilecek yangını önlemek ve söndürmek için gerekli önlemler alınmalıdır. Odalarda ve sınıflarda yeterli havalandırma sağlanmalıdır.

12


"Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları