Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN."— Sunum transkripti:

1 MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN

2 Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara mikroskobik canlılar adı verilir. • Mikroskobik canlılar; toprakta, havada, suda, toprak altında, insan ve çeşitli canlıların vücutlarında yaşayabilir.

3 BİR TÜR MİKROSKOBİK MANTAR

4 • Mikroorganizmalar tek hücreli olsalar da çok hücreli olanları da vardır. Halk arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücresel yapılı olanlar ve hücresel yapıda olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılırlar; 1)Hücresel yapıda olanlar Bakteriler, mantarlar, protistler olarak adlandırılır. 2)Hücresel yapıda olmayanlar ise Virüsler, viroidler, prionlardır.

5

6 Mikrop adı, ilim dünyasına ilk defa 1878′de Fransız cerrahı Charles Sédillot tarafından getirilmiştir.

7

8 • Sütün mayalanıp yoğurda ya da peynire dönüşmesini, üzümden sirke oluşmasını sağlayan mikroskobik canlılardır. • Toprakta yaşayan bazı mikroskobik canlılar hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar.

9 • Hem zararlı hem de faydalı mikroskobik canlılar vardır.
• Mikroskobik canlılar, besinlerimizin bozulmasına neden olabilir ve çeşitli hastalıklara yol açabilir.

10 Mikroskobik Canlıların Yararları Nelerdir? 1-) Sütten peynir elde edilmesi 2-) Üzüm suyundan sirke üretilmesi 3-) Turşu yapımı 4-) Topraktaki canlı atıklarının çürütülmesi yani mantarlarla birlikte parçalanmasını sağlayarak minarellerin oluşmasında ve toprağa karışmasında görev alır.

11 Mikroskobik Canlıların Zararları Nelerdir
Mikroskobik Canlıların Zararları Nelerdir? 1-) Tifo, Kolera, Verem, Tetanoz, Sıtma gibi hastalıklara neden olur. 2-) Besinlerin bozulmasına neden olur.

12 • Kızamık, çocuk felci, kolera, grip, uçuk, Hepatit B, AİDS, verem gibi birçok hastalığın sebebi mikroplardır. Hastalığa yol açan zararlı mikroorganizmalar, virüs ve bazı bakterilerdir.

13


"MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları